Πρωταπριλιά: Το top 10 των καλύτερων ψεμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας

Πρωταπριλιά: Το top 10 των καλύτερων ψεμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας
Καλό μήνα, καλημέρα και τα ψέματα της ζωής μας να είναι τα σημερινά! Μόνο!
Και να ακούσουμε ότι βρέθηκε λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και ας μην είναι σήμερα ... Ας είναι αυριανό το θέμα ή των επόμενων ημερών.

"Έκτακτο : Οι Εταίροι υποχωρούν στην επιθετική ελληνική διαπραγμάτευση - Θρίαμβος Γιάνη - Παραιτείται η Μέρκελ"

Και μια ειδηση σαν και αυτή, μόνο τέτοια μέρα μπορούμε να ακούσουμε! (τόσο καλό που ούτε ψέμα δεν θα μπορούσε να είναι)

Κι όμως, το έθιμο της πρωταπριλιάς ΔΕΝ ξεκίνησε στην Ελλάδα!! Τα ψέματα της 1ης Απριλίου, μας έχουν έρθει από την Ευρώπη αλλά υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκαν.

Η πρώτη εκδοχή θέλει το έθιμο να ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο κώδικας δεοντολογίας των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 15ου αιώνα, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά. Έτσι ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την πρωτοχρονιά την γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν, και την γιόρταζαν την 1 Απρίλη.

Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος θ’ αποφάσιζε να το αλλάξει, καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1 Ιανουαρίου, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά. Οι άλλοι που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους «παραδοσιακούς» με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα

Για κάποιους πάλι, οι πρωταπριλιάτικες φάρσες οφείλουν την ύπαρξή τους στη γιορτή της «Kοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής Θεάς «Bένους Aπρίλις», δηλαδή της Aπριλίου Aφροδίτης, που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης…

Στην Ελλάδα διαφοροποιήθηκε το έθιμο και πήρε την γνωστή ελληνική χροιά . Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του.Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα. Στη Θράκη το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό και γι’ αυτό το μαζεύουν σε μπουκάλι και πίνει απ’ αυτό ο άρρωστος.

Στην Κομοτηνή, την παλιά Γκιουμουλτζίνα, λέγανε πως την πρωταπριλιά το είχαν σε καλό να γελούν, «για να γίνουν τα κουκούλια τους»,όταν, βέβαια, είχαν σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκωλήκων). Στην Τζαντώ της Ανατολικής Θράκης, είχανε, λέει, σε καλό να γελάσουν τον άλλον, για να κάνουν τα δέντρα καρπό Μα κείνος που ξεγελιόταν το είχε σε κακό όλο το χρόνο θα ήτανε γελασμένος, κι αν ήταν παντρεμένος, θα χήρευέ. Στην Άνδρο, πάλι, λένε ψέματα την 1η του Μάρτη κι όχι την Πρωταπριλιά.

Πρώτη Απριλίου σήμερα λοιπόν και, όπως συνηθίζεται, τα ψέματα είναι ο κανόνας. Πέρα, όμως, από τις μικρές καθημερινές φάρσες που απολαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας, στο πέρασμα των χρόνων έχουν μείνει μερικές μνημειώδεις φάρσες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Με τη δύναμη του Διαδικτύου εντοπίσαμε μερικές από αυτές και σας τις παραθέτουμε σε ένα διασκεδαστικό και πρωτότυπο Top 10…

1. Τα σπαγγέτι φυτρώνουν σε δέντρα στην Ελβετία
Το 1957 η ενημερωτική εκπομπή του BBC "Panorama" προέβαλε ένα ρεπορτάζ για την πλούσια συγκομιδή σπαγγέτι του ελβετικού Τιτσίνο τη χρονιά εκείνη. Η αφήγηση ανέφερε: «Η καλλιέργεια σπαγγέτι εδώ στην Ελβετία δεν εκτελείται σε κλίμακα παρόμοια με τις τεράστιες φυτείες σπαγγέτι της Ιταλίας, είναι μία πιο εγχώρια βιομηχανία». Στη συνέχεια περιέγραφε τον αγώνα της περιοχής ενάντια στο μαμούνι των σπαγγέτι και την πρόσφατη εξάλειψή του. Εκατοντάδες τηλεθεατές τηλεφώνησαν στο BBC για να ρωτήσουν πώς να καλλιεργήσουν τα δικά τους σπαγγέτι.

2. Μια κάλτσα αρκεί για έγχρωμη τηλεόραση
Στη Σουηδία του 1962 η έγχρωμη τηλεόραση φαινόταν σαν κάτι το μαγικό. Έτσι, όταν ένα κανάλι μετέδωσε συμβουλές για τη χειροκίνητη μετατροπή της ασπρόμαυρης τηλεόρασης σε έγχρωμη, χιλιάδες τηλεθεατές έκαναν μια προσπάθεια. Το κανάλι συμβούλευε τους τηλεθεατές να τοποθετήσουν μία νάιλον κάλτσα πάνω από την τηλεόραση, η λεπτή πλέξη της οποίας θα προκαλούσε την αναδιαμόρφωση των σωματιδίων φωτός που προέρχονταν από την οθόνη. Οι θεατές καλούνταν να γείρουν το κεφάλι τους από τη μία πλευρά στην άλλη για να βοηθήσουν τη διαδικασία αναπροσαρμογής.

3. Οι πιγκουίνοι μπορούν να πετάξουν
Ο Terry Jones, πρώην μέλος των Monty Pythons, περιπλανιέται ανάμεσα σε πιγκουίνους λέγοντας «Αυτό το είδος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο. Δεν χρειάζεται να συνωστισθούν το χειμώνα για να προστατευτούν από το κρύο. Αυτά τα μικρά πλασματάκια μπορούν να κάνουν κάτι που κανένας άλλος πιγκουίνος δεν μπορεί... είναι καταπληκτικό!». Σε αυτό το σημείο οι πιγκουίνοι εκτοξεύονται με χάρη προς τον ουρανό «για να πετάξουν χιλιάδες μίλια προς το νοτιοαμερικανικούς τροπικούς». Τη φάρσα μετέδωσε το BBC την 1η Απριλίου 2008, ξεγελώντας άφθονους τηλεθεατές και αρκετές γνωστές εφημερίδες.

4. Η μαθηματική σταθερά «π» στρογγυλεύει
Σοβαρές διαμαρτυρίες προκάλεσε η πρωταπριλιάτικη φάρσα του φυσικού Marc Boslough, ο οποίος το 1998 δημοσίευσε σε επιστημονικό περιοδικό την πρόθεση της Αλαμπάμα να αλλάξει με νομοθεσία την τιμή της μαθηματικής σταθεράς «π» από 3,14159 σε 3,0, ακολουθώντας… τους συμβολισμούς της Βίβλου.

5. Είδος προς εξαφάνιση οι φυσικές ξανθές
Τον Απρίλιο του 2002, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι φυσικές ξανθές θα εξαφανίζονταν μέσα στα επόμενα 200 χρόνια. Έλεγε πως εξαιτίας της αύξησης των βαμμένων ξανθών και της γενετικής αδυναμίας, η τελευταία φυσική ξανθιά πιθανότατα θα γεννιόταν το 2202. Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν ο ΠΟΥ αρνήθηκε τη διεξαγωγή της έρευνας.

6. Αρχαιολόγοι βρήκαν ότι το χωριό του Αστερίξ πράγματι υπήρξε
Οι συντάκτες της Independent το 1993 δημοσίευσαν ρεπορτάζ για την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες της Oξφόρδης και του Mπρεστ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής!

7. Το Big Ben θα γίνει ηλεκτρονικό
Το 1980 το βρετανικό δίκτυο BBC ανακοίνωσε πως το ιστορικό ρολόι Big Ben θα λειτουργούσε πλέον με ψηφιακό μηχανισμό, για να δείχνει με ακρίβεια την ώρα. Όταν αναφέρθηκε ότι οι δείκτες του ρολογιού θα πωλούνταν στους τέσσερις πρώτους ακροατές που θα επικοινωνούσαν με τον σταθμό, οι προσφορές έσπασαν τα ταμεία.

8. Τα σουτιέν προκαλούν παρεμβολές στα τηλεοπτικά σήματα
Το 1982 η Daily Mail ανέφερε ότι είχε παρατηρηθεί μία σειρά από παρεμβολές στο σήμα συστημάτων συναγερμού ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, που οφείλονταν στην κατασκευή και πώληση σουτιέν με εξαιρετικά αγώγιμο σύρμα χαλκού. Το ρεπορτάζ εξηγούσε ότι ο συνδυασμός της θερμότητας του σώματος και του νάιλον κάνει το χαλκό να παράγει στατικό ηλεκτρισμό που παρεμβαίνει στα σήματα.

9. Βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη
Το 1995 το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού υποτίθεται ότι ανακοίνωνε ότι κατά τις ανασκαφές του μετρό βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη. Το υπουργείο υποτίθεται ότι έδινε μάλιστα λεπτομέρειες, ενώ σημείωνε ότι βρέθηκαν επίσης ο χιτώνας του ιδίου, αλλά και ίχνη του κώνειου που είχε πιει. Η «είδηση» έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Πρώτο στην παγίδα του υπουργείου Πολιτισμού έπεσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που μερικές ώρες μετά έσπευδε να ανακαλέσει.

10. O Νίξον ξανακατεβαίνει για πρόεδρος το 1992
Ο 79χρονος Ρίτσαρντ Νίξον, υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής εν έτει 1992! Με τη φάρσα αυτή τίμησε την Πρωταπριλιά εκείνης της χρονιάς αμερικανικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Το τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού κατακλύστηκε από οργισμένους ακροατές, οι οποίοι είχαν ακούσει τον Νίξον να εγκαινιάζει την εκστρατεία του με το σύνθημα: «Δεν έκανα κανένα λάθος και δεν πρόκειται να ξανακάνω». Χρειάστηκαν σαράντα πέντε λεπτά για να μάθουν ότι επρόκειτο απλώς για ένα αστείο και ότι η φωνή ανήκε στον μίμο Rich Little…

madata.gr

Δείτε ακόμη: Ποιος είναι ο άντρας που έχει αναστατώσει το Λονδίνο με τα χρυσά αυτοκίνητα του;

Δείτε ακόμη: Αυτοί είναι οι 10 πιο «καυτοί» άντρες σήμερα!

Δείτε ακόμη: Τα vintage εξώφυλλα του Playboy στολισμένα με διαμάντια, σε μια ιδιαίτερη έκθεση