Σαν σήμερα γεννήθηκε η μεγαλύτερη σχεδιάστρια που γνώρισε η ανθρωπότητα: Η Coco Chanel

Σαν σήμερα γεννήθηκε η μεγαλύτερη σχεδιάστρια που γνώρισε η ανθρωπότητα: Η Coco Chanel
Η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της μόδας γεννήθηκε σαν σήμερα πριν απο 134 χρόνια και είναι πιο επίκαιρη απο ποτέ.

Το όνομά της είναι πλέον συνώνυμο με τη γυναικεία κομψότητα. Η Gabrielle Bonheur Chanel, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1883 και έζησε μια γεμάτη ζωή, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 1971 όπου και πέθανε στη σουίτα του ξενοδοχείου Ritz στο Παρίσι, η οποία πλέον φέρει το όνομά της.


Μεγάλοι έρωτες, δόξα, χρήμα και δημιουργία, αυτή ήταν η ζωή της Coco, που απο μικρή έδειχνε πως ήταν πλασμένη για κάτι μεγάλο. Το πόσο μεγάλο, φαίνεται μέρα με τη μέρα, ακόμα και σήμερα.

Η Gabrielle μεγάλωσε σε ένα γαλλικό ορφανοτροφείο – χώρος, μάλιστα, που ενέπνευσε και επηρέασε πολλά από τα μετέπειτα σχέδιά της, όταν εκείνη ξεκίνησε την καριέρα της στη μόδα.


Η «Coco» απέκτησε αυτό το παρατσούκλι μετά από μια μουσική παράστασή της στο La Rotande, ένα μικρό cabaret σε μια γαλλική πόλη, όπου η ίδια τραγούδησε το «Qui qu'a vu Coco, dans le Trocadero».

"H μόδα δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο στα φορέματα. Η μόδα είναι στον ουρανό, στο δρόμο, έχει να κάνει με τις ιδέες, με τον τρόπο ζωής μας, και με όσα συμβαίνουν"


«Η απλότητα είναι το πιο βασικό στοιχείο της αληθινής κομψότητας».


«Μια γυναίκα θα πρέπει να είναι δύο πράγματα: Κλασάτη και υπέροχη».




Η μόδα ήρθε λίγο αργότερα, όταν το 1909 η Chanel αποφάσισε να ξεκινήσει να σχεδιάζει γυναικεία καπέλα και άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια ίδρυσε οίκο μόδας με το όνομά της. Ήταν το περίφημο ατελιέ της οδού Γκαμπόν.

Το 1923 δημιούργησε το θρυλικό άρωμα «Chanel No 5» και επίσης, λίγο αργότερα, εφηύρε το μικρό μαύρο φόρεμα, ένα ρούχο που έμελλε να την κάνει γνωστή σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Για να είναι κάποιος αναντικατάστατος, πρέπει να είναι διαφορετικός».


" Aν θέλεις να είσαι αυθεντικός, ετοιμάσου να σε αντιγράψουν."



«Ντύσου σαν να πρόκειται να συναντήσεις το χειρότερο εχθρό σου σήμερα».


Η Coco λάτρευε την καινοτομία και την απλότητα. Απόδειξη, φυσικά, αποτέλεσαν οι μοδάτες δημιουργίες της, που εμπνεύστηκαν από το ανδρικό ντύσιμο και άλλαξαν το γυναικείο στυλ μια για πάντα.


Τα ταγέρ, οι μπλούζες χωρίς γιακά, τα tweed τζάκετ, οι καπαρντίνες, τα blazers, αλλά και οι φαρδιές παντελόνες, ήταν και είναι στοιχεία, ανάμεσα σε άλλα, του γυναικείου στυλ που οφείλουμε σε εκείνη. Και πάνω απ'ολα, το μαύρο χρώμα. Η Coco είχε πει χαρακτηριστικά για τις αριστοκράτισες του Παρισιού: " Θα τις ταράξω στο μαύρο όλες αυτές." Και αυτό έκανε.

«Η μόδα αλλάζει, το στυλ αντέχει στο χρόνο».


Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr

Eυαγγελία Αραβανή: To beach look που αξίζει να αντιγράψεις

Aυτά είναι τα νέα Stan Smith και δεν…μοιάζουν με τα προηγούμενα

To πιο στυλάτο beachwear για φέτος το αποθέωσε η Iωάννα Πηλιχού: Μαγιό και κιμονό