Δεν μπορείς να αποχωριστείς τα παλιά σου αντικείμενα; 25 ιδέες για να τα ξανά χρησιμοποιήσεις!

Δεν μπορείς να αποχωριστείς τα παλιά σου αντικείμενα; 25 ιδέες για να τα ξανά χρησιμοποιήσεις!
Το έχει πει και ξαναπεί η βρετανίδα «θεά» της υψηλής ραπτικής Vivienne Westowood: «Stop buying new colthes!» (= σταματήστε να αγοράζετε νέα ρούχα). Τουλάχιστον για όσο καιρό ακόμα διαρκέσει η κρίση. «Και μετά ελάτε να ψωνίσετε από εμένα», συμπλήρωσε πρόσφατα χαριτολογώντας η 68χρονη σχεδιάστρια. Ακολουθώντας αυτήν την ιδέα και μέχρι η κρίση αποφασίσει να μας αφήσει, πάρτε ιδέες από τις τουλάχιστον πέντε νέες χρήσεις που βρήκαμε για παλιά σας ρούχα και αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν φτάσει ακόμα σε κατάσταση αποσύνθεσης. Γιατί δεν υπάρχει λόγος να πετάξετε στα σκουπίδια τις παλιές σας πετσέτες ή τα τζιν, αν έχετε την δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσετε κάπως αλλιώς. Πώς;

Τι μπορώ να κάνω με τα παλιά μου μάλλινα πουλόβερ;
Όλοι μας έχουμε παλιά πουλόβερ χωμένα στο πίσω μέρος της ντουλάπας μας, τα οποία περισσότερο χώρο πιάνουν παρά έχουν κάποια χρηστική αξία πια. Είτε επειδή μας είναι πλέον μικρά, είτε γιατί έχουν τρύπες και λεκέδες ή απλά επειδή είναι εντελώς ντεμοντέ, έχουμε πάρει απόφαση να μην τα ξαναφορέσουμε. Θα μπορούσαμε, όμως, αφιερώνοντας λίγο χρόνο, να τα μετατρέψουμε σε νέα αξιαγάπητα αντικείμενα τα οποία όχι απλώς θα μας είναι χρηστικά αλλά θα μειώσουν και την οικιακή μας σπατάλη γενικότερα. Πώς:

* Κάντε τα νήμα: Αν έχετε σαν χόμπι το πλέξιμο ή τις χειροτεχνίες με υφάσματα, και το μάλλινο πουλόβερ σας είναι σε κακή κατάσταση μπορείτε να περισώσετε τις μάλλινες κλωστές του και να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα νέο «έργο» σας. Σαν να κρατάς τα ανταλλακτικά από ένα αυτοκίνητο προς απόσυρση, δηλαδή.
* Τσόχα: Τα μάλλινα πουλόβερ έχουν ένα «κακό»: μαζεύουν στο πλύσιμο. Όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα μαλλιού έχουν, μάλιστα, μαζεύουν ακόμα περισσότερο. Αυτό το «κακό» εμείς το αξιοποιούμε, βάζοντας τα παλιά μας πουλόβερ να πλυθούν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και να στεγνώσουν πάνω σε καλοριφέρ με αποτέλεσμα να φτιάξουμε… τσόχα! Και τι μπορούμε να κάνουμε με την τσόχα; Αμέτρητα πράγματα –δείτε πεντακόσια από αυτά εδώ.
* Θήκες για μαξιλάρια: Μαξιλάρια για τον καναπέ ή για κάποια πολυθρόνα, παραδείγματος χάριν. Απλά μετρήστε την διάσταση του μαξιλαριού που θα «ντύσετε» και κόψτε το πουλόβερ στα σωστά σημεία. Μία ραπτομηχανή για την δημιουργία της θήκης θα σας βοηθήσει, αλλά μπορείτε να τα καταφέρετε και με το χέρι. Λίγη υπομονή χρειάζεται και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξαιρετικό. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε κομμάτια από τα πουλόβερ σας για να φτιάξετε και μάλλινες κουβέρτες.
* Παιχνίδια (φωτο): Είτε από τσόχα ή από μαλλί, τα μέρη ενός πουλόβερ μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικό υλικό για παιχνίδια, όπως υφασμάτινες κούκλες. Με το μανίκι του πουλόβερ, και γεμίζοντάς το με μαλλί ή με άλλο υλικό, μπορείτε να φτιάξετε την κούκλα και με μία κλωστή να «σφίξετε» στο σημείο που θέλετε να γίνει ο λαιμός. Από εκεί και πέρα με μερικές άλλες κλωστές μπορείτε να φτιάξετε μαλλιά, με κουμπιά να κάνετε τα μάτια και με άλλες κλωστές την μύτη και το στόμα. Σε γενικές γραμμές, αυτοσχεδιάστε!

Στο παρακάτω video ακολουθεί μία ακόμα ιδέα για να μετατρέψετε το παλιό σας φούτερ σε sexy φόρεμα:

Τι μπορώ να κάνω με τις παλιές μου κάλτσες;
Υπάρχει μία θεωρία σχετικά με τις κάλτσες, την έχουν εκφράσει με τον δικό τους τρόπο διάφοροι συγγραφείς, η οποία λέει πως ενώ δημιουργούνται σε ζευγάρια εξαφανίζονται σε μονάδες, αφήνοντας το άλλο τους μισό πίσω. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, σύμφωνα με την ίδια θεωρία, είτε γιατί υπάρχει μία μαύρη τρύπα στο σύμπαν που τις καταπίνει ή γιατί η μία από τις δύο, ως αντίζηλος της άλλης και πολύ περήφανη για να έχει «κόπιες», αποφασίζει να αυτονομηθεί. Λύση γι’αυτό δεν υπάρχει. Η’ σου συμβαίνει ή όχι. Αν ανήκετε και εσείς σε αυτήν την μυστηριώδη ομάδα ανθρώπων που βρίσκουν αναπάντεχα στο συρτάρι τους μονές κάλτσες, ή αν -απλούστερα- μία και μόνο τρύπα στην κάλτσα σας δεν είναι αρκετή για να την εκσφενδονίσετε στα σκουπίδια, πάρτε μερικές ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε με τις παλιές σας κάλτσες.

* Χρησιμοποιήστε τις για ξεσκόνισμα: Είναι πολύ βολικές καθώς μπορείτε να τις περάσετε στο χέρι σας και να ξεσκονίσετε με λεπτομέρεια επιφάνειες στις οποίες ένα απλό πανί δεν φτάνει.
* Φτιάξτε καλτσο-κούκλες για κουκλοθέατρο: Σίγουρα τις έχετε ξαναδεί και έχουν πολύ πλάκα. Δεν θα σας πούμε περισσότερα, δείτε το video παρακάτω για να πάρετε μία ιδέα.

Μπορείτε φυσικά, απλά να τις γεμίσετε με κάποιο άλλο υλικό και να φτιάξετε κι άλλες πάνινες κούκλες για παιχνίδια.
* Φτιάξτε μικρά πουγκιά: Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μικρά πουγκιά μέσα στα οποία θα φυλάτε μπαλάκια και μικρά παιχνίδια για να μην χάνονται. Ακόμα μπορείτε να τις γεμίσετε με αρωματικά ποτ πουρί, να τις ράψετε από παντού και να τις τοποθετήσετε σε συρτάρια με ρούχα για να μυρίζουν ωραία.
* Ενυδάτωση χεριών: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ενυδατώσετε τα χέρια σας -ειδικά τώρα που χειμωνιάζει και «ξεραίνονται»- από το να βάλετε μία κατάλληλη κρέμα και από πάνω γάντια. Αντί για γάντια, όμως, μπορείτε να βάλετε κάλτσες, οι οποίες θα διατηρήσουν την απαραίτητη ζέστη και βαθιά ενυδάτωση στα χέρια σας.
* Φτιάξτε γάντια για τους καρπούς: Πώς είναι οι γκέτες για τα πόδια, έτσι μπορούμε να φτιάξουμε και γκέτες για τα χέρια. Ζεστά, δηλαδή, μανίκια για τους καρπούς και τα χέρια μας, τα οποία μπορεί να μας προσδώσουν και στιλ (για αυτά προτιμήστε μάλλινες κάλτσες).

Τι μπορώ να κάνω με τα παλιά μου τζιν παντελόνια;
Πέρα από φούστες, σορτς και… τσάντες (δείτε στα Σχετικά Άρθρα), τα παλιά μας τζιν μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική πρώτη ύλη για αμέτρητες χειροτεχνίες, οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να φορεθούν. Άλλωστε, το τόσο κοινό αυτό ύφασμα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως να μην φθείρεται εύκολα, να πλένεται και να ταιριάζει πάντα και παντού. Έτσι μπορούμε να το «ανακυκλώσουμε» στα παρακάτω:

* Θήκη για πάπλωμα ή μαξιλάρι: Είναι πολύ απλό. Μπορείτε να μετρήσετε τις απαραίτητες διαστάσεις και με καθαρά κομμάτια από τζιν ύφασμα να φτιάξετε μία θήκη για πάπλωμα ή μαξιλάρια κάνοντας μπαλώματα. Κι αν δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στο κρεβάτι σας, είναι ιδανικό για το μαξιλαράκι στο σπιτάκι του σκύλου ή της γάτας σας. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ραπτομηχανή –και οι βασικές γνώσεις για να την χειρίζεστε.
* Θήκες για πλαστικές σακούλες: αν δεν έχετε κάποιο συγκεκριμένο χώρο για να φυλάτε τις πλαστικές σακούλες του σούπερ μάρκετ, μπορείτε απλά να κόψετε τα μπατζάκια από τα τζιν σας, να τα ράψετε στα ρεβέρ και να τα κρεμάσετε σε ένα ντουλάπι. Εκεί μπορείτε να συγκεντρώνετε τις πλαστικές σας σακούλες ή διάφορα άλλα αντικείμενα που συνήθως βρίσκονται σκορπισμένα εδώ και εκεί.
* Τσέπες για θήκες: Μπορείτε να κρατήσετε μόνο τις πίσω τσέπες του τζιν και με αυτές να φτιάξετε θήκες για τα gadget σας. Αν, μάλιστα, το καθιστικό σας είναι αρκετά νεανικό και μοντέρνο, μπορείτε να ράψετε τις τσέπες στο πλάι κάποια πολυθρόνας και να βάζετε εκεί τα κοντρόλ της τηλεόρασης.
* Επένδυση για άλλα είδη: Δηλαδή, για τετράδια με σκληρό εξώφυλλο, άλμπουμ φωτογραφιών ή χάρτινα κουτιά. Χρησιμοποιήστε το τζιν ύφασμα για να ντύσετε και μία ισχυρή κόλλα στιγμής για να μείνει κολλημένο εκεί.
* Σουπλά: Τέλος, μπορείτε να το κόψετε στις διαστάσεις ενός σουπλά και να το χρησιμοποιήσετε όπως θα κάνετε με οποιοδήποτε άλλο υφασμάτινο. Μεγάλο συν, όπως είπαμε και στην αρχή, ότι πλένεται.

Δείτε παρακάτω μία ακόμα νέα, έξυπνη χρήση για το παλιό σας μπλου τζιν:

Τι μπορώ να κάνω με τις παλιές πετσέτες;
Οι πετσέτες είναι από τα είδη οικιακής χρήσης που δυσκολευόμαστε να αποχωριστούμε, ακόμα κι αν έχουν φθαρεί από την χρήση ή αν έχουν «ξεραθεί» από τα πολλά πλυσίματα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να αξιοποιήσει κανείς μια παλιά πετσέτα είναι να την μετατρέψει σε καθαριστικό πανί, για το σπίτι ή για το αυτοκίνητο. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τις παλιές σας πετσέτες. Δείτε μερικά από αυτά, τα περισσότερα εκ των οποίων θα ενθουσιάσουν τα μικρά παιδιά.

* Πετσετάκια για μωρά: Αν, φυσικά, έχετε μωρά, ξέρετε πολύ καλά πόσο απαραίτητα είναι τα μικρά πετσετάκια για το καθάρισμα του μωρού μετά την αλλαγή της πάνας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια την πετσέτα. Δεν χρειάζεται καν να ράψετε τις πλευρές της. Απλά την βρέχετε και καθαρίζετε με αυτήν το μωρό.
* Κουκλάκι-σφουγγαράκι: Μία χρήση που θα ενθουσιάσει τα μικρά παιδιά. Μπορείτε να γεμίσετε την πετσέτα με ένα απλό σφουγγάρι και να την μετατρέψετε σε ένα κουκλάκι, με το οποίο το παιδί σας θα καθαρίζεται στο μπάνιο. Αυτό, βέβαια, είναι εφικτό εφόσον έχετε κάποιο ταλέντο στις χειροτεχνίες. Ακόμα πιο εύκολο θα σας φανεί αν δεν την γεμίσετε καν με σφουγγάρι και την χρησιμοποιήσετε απλά σαν καθαριστικό πανάκι, αλλά με αγαπημένα στα παιδιά σχεδιάκια.
* Μπουρνούζι για παιδιά ή μεγάλους: Γι’αυτό φυσικά θα χρειαστούν μεγάλες πετσέτες που να μπορούν να τυλιχτούν άνετα γύρω από το σώμα, καθώς και ένα μέτρο βέλκρο (σκριτς-σκρατς) για κούμπωμα στην πετσέτα. Φανταστείτε μία κάπα, η οποία κάπως πρέπει να κουμπώνει και μπορείτε έτσι πολύ εύκολα να φτιάξετε το μπουρνούζι σας. Για πιο περίπλοκο «έργο» δείτε εδώ.
* Πετσετέ μαξιλαροθήκες: Ιδανικές για τους καλοκαιρινούς μήνες που συχνά ιδρώνουμε στον ύπνο μας. Απλά κόψτε την πετσέτα στις διαστάσεις του μαξιλαριού σας και ράψτε ένα φερμουάρ στις δύο της πλευρές, εκεί που θα κουμπώνει. Είναι πολύ απλό αν έχετε ραπτομηχανή, ενώ μπορείτε και να διακοσμήσετε την μαξιλαροθήκη σας με χρωματιστά υφασμάτινα σχεδιάκια για να είναι ακόμα πιο χαριτωμένη.
* Πετσέτες για την θάλασσα: Τι πιο απλό; Μπορείτε, μάλιστα, να ράψετε με πολλές κάθετες ραφές δύο ή τρεις πετσέτες μεταξύ τους για να είναι πιο αφράτη η πετσέτα σας.

Μία ακόμα ιδέα για να μετατρέψετε την παλιά σας πετσέτα σε ένα πετσετέ σορτσάκι για την θάλασσα:

Τι μπορώ να κάνω με τα παλιά μου μανό;
Οι περισσότερες γυναίκες έχουν στο ντουλαπάκι με τα καλλυντικά τους αμέτρητα μανό, τα περισσότερα από τα οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν παραπάνω από μία-δύο φορές. Παρ’όλα αυτά, ίσως επειδή ξόδεψαν κάτι παραπάνω για να τα αγοράσουν, αρνούνται να πετάξουν τουλάχιστον μέχρι το μανό να ξεραθεί εντελώς και έτσι να νιώθουν λιγότερες τύψεις για την κατάληξή του στα σκουπίδια. Κι όμως, ενώ είναι ακόμα υγρό, ένα μανό που δεν θέλουμε μπορεί να έχει πολύ καλύτερη μοίρα.

* Κλείνει τρύπες: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να «μπαλώσετε» το καλσόν σας που μόλις τρύπησε από το να «βάψετε» το σημείο με ένα -διαφανές κατά προτίμηση- μανό. Αν έχετε μανό στο ίδιο χρώμα με το καλσόν, ακόμα καλύτερα.
* «Σφίγγει» άκρες: Βουτήξτε την άκρη των κορδονιών σας -π.χ. από τα παπούτσια σας- μέσα σε ένα αυτό και θα δείτε πως δεν πρόκειται να ξεφτίσει ξανά.
* Σαν ανεξίτηλος μαρκαδόρος: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μανό ως ανεξίτηλο μαρκαδοράκι για να κάνετε σημάδια πάνω σε μπουκάλια για να μετράτε δόσεις ή πάνω στο θερμόμετρο ή τον θερμοστάτη για να σημειώσετε την επιθυμητή σας θερμοκρασία. Η΄ ακόμα και ως χρωματιστό marker για να ξεχωρίζετε π.χ. φάρμακα μεταξύ τους.
* Αντι-σκωριακό: Αν βάψετε με ένα παλιό μανό βίδες ή παξιμάδια που βρέχονται συχνά, μπορείτε να τα προστατεύσετε για ένα εύλογο διάστημα από το σκούριασμα.
* Προστατευτικό: Μπορείτε να βάψετε με διαφανές μανό ταμπελάκια πάνω στα οποία έχετε γράψει κάτι, π.χ. τα καρτελάκια με τα στοιχεία σας στις βαλίτσες, για να μην σβηστεί το μελάνι ποτέ.

in2life.gr