Πως θα κάνετε το τέλειο σιδέρωμα στα ρούχα σας...!

Πως θα κάνετε το τέλειο σιδέρωμα στα ρούχα σας...!
Αν είσαι από αυτές που ακούς "σίδερο" και σου σηκώνεται η τρίχα μάθε ότι αν έχεις τον τρόπο, και αυτή η "οικιακή εργασία" μπορεί να γίνει με τον λιγότερο δυνατό κόπο. Δες πως…
Αν είσαι από αυτές που ακούς "σίδερο" και σου σηκώνεται η τρίχα μάθε ότι αν έχεις τον τρόπο, και αυτή η "οικιακή εργασία" μπορεί να γίνει με τον λιγότερο δυνατό κόπο. Δες πως…
Το απαραίτητο φυγείν αδύνατον. Ό,τι και να κάνεις, τα ρούχα δεν σιδερώνονται από μόνα τους και αυτό είναι δεδομένο. Άρα αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος να το κάνει για σένα, πάρε βαθιά ανάσα και κάνε ό,τι μπορείς για να το κάνεις πιο εύκολο και πιο σωστό.

Παν μέτρον άριστον. Μην βάζεις περισσότερα πλυντήρια από όσα μπορείς να σιδερώσεις. Δες το και ανάποδα αν προτιμάς: "Βάλε πλυντήριο μόνο όταν έχεις σιδερώσει το προηγούμενο". Ή έστω κάνε τα δύο δύο μαζί. Οι στοίβες στα ασιδέρωτα είναι πιο τρομακτικές από αυτές στα άπλυτα.

Γενικές οδηγίες. Πριν ξεκινήσεις το σιδέρωμα και εφόσον έχεις φροντίσει φυσικά να είναι καθαρό το σίδερό σου, ξεχώρισε τα ρούχα ανάλογα με την ποιότητα και αν δεν είσαι σίγουρη –ειδικά αν είσαι στην αρχή της… καριέρας σου- έλεγξε πρώτα προσεκτικά τις ταμπέλες σε κάθε ρούχο.

Δείτε ακόμη: Μείωσε στο ΜΙΣΟ τον χρόνο σιδερώματος με 1 απλό trick!



Να λοιπόν πως σιδερώνουμε το κάθε διαφορετικό υλικό.
* Βαμβάκι: Σιδερώνεται καλύτερα όταν είναι λίγο νωπό σε ψηλή θερμοκρασία.
* Μαλλί: Σε χαμηλή θερμοκρασία και πάντα κάτω από ένα ελαφρώς βρεγμένο ύφασμα ή πετσέτα. Απευθείας επαφή του ζεστού σίδερου με το μάλλινο ρούχο θα προκαλέσει γυαλάδες και θα το χαλάσει.
* Μάλλινα πλεκτά: από την ανάποδη σχεδόν στεγνό με μέτρια θερμοκρασία.
* Βισκόζη: Σιδερώνεται πολύ νωπό, από την ανάποδη, με χαμηλή θερμοκρασία.
* Μετάξι: Σιδέρωσέ το από την ανάποδη, υγρό και με όχι πολύ ζεστό σίδερο με ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές. Χρησιμοποίησε πολύ ατμό παντού γιατί το λίγο μπορεί να προκαλέσει λεκέδες.



Βελούδο: Από την ανάποδη, χωρίς μεγάλη πίεση .
* Ακριλικό: Καλύτερα να σιδερώνεται χωρίς ατμό, από την ανάποδη, σε χαμηλή θερμοκρασία.
* Νάιλον και πολυεστρικό: Σιδέρωσέ το στεγνό από την ανάποδη με χαμηλή θερμοκρασία, για να μη γυαλίσει.
* Λινό: Το λινό σιδερώνεται ελαφρώς νωπό και με ζεστό σίδερο ενώ λίγο κόλλα σιδερώματος θα βοηθούσε αρκετά.
* Δαντέλα: Βρέξε την δαντέλα με λίγο ζαχαρόνερο και μετά σιδέρωσέ την. Έτσι θα την κρατήσεις φρέσκια.
* Κοτλέ: Αυτό το ύφασμα δεν πρέπει να σιδερώνεται ποτέ. Πάρε μια βρεγμένη βούρτσα και πέρασέ το με τη φορά των ριγών και κρέμασέ το σε μια κρεμάστρα να στεγνώσει.

Οδηγίες για δύσκολα ρούχα
* Πουκάμισο: Καλύτερα αποτελέσματα όταν είναι ακόμη νωπό. Λεπτομέρειες αναλυτικά, εδώ.
* Γραβάτες: Δεν σιδερώνονται ποτέ. Ρίξε λίγο ατμό από το ατμοσίδερο επάνω τους, γέμισε ένα μπουκάλι με πολύ ζεστό νερό, τύλιξε τη γραβάτα γύρω του και άφησέ την εκεί για μερικά λεπτά.
* Παντελόνια: Και αυτά θέλουν τον τρόπο τους. Δες τον βήμα βήμα, εδώ.
* Μαύρα ρούχα: Πάντα από την ανάποδη γιατί αλλιώς θα γυαλίσουν αμέσως.

Μικρά μυστικά.
* Σιδέρωσε το τραπεζομάντιλα που θέλεις να στρώσεις στο τραπέζι αμέσως πριν το στρώσεις γιατί αλλιώς την… τσαλάκα δεν τη γλιτώνεις. Ιδιαίτερα τα καλά.
* Για να μην δεις στα ρούχα σου ενοχλητικά σημάδια, φρόντισε το κάλυμμα της σιδερώστρας να είναι τελείως τεντωμένο πάντα.
* Μην τσιγκουνευτείς τα χρήματα στη συσκευή. Πάρε μια καλή –ίσως και πιο ακριβή- γιατί αλλιώς να είσαι βέβαιη ότι θα την πληρώσεις διπλά και τριπλά σε βάθος χρόνου.

Δείτε ακόμη: ΤΕΛΕΙΟ! Φτιάξε μόνη σου αρωματικό σπρέι σιδερώματος!