Μια υπέροχη συνταγή για ψητά ρεβύθια… αλλιώς από το νέο βιβλίο της Νταϊάν Κόχυλα.
Τα ρεβίθια: Σχεδόν όλα τα λιπαρά στα ρεβίθια είναι ακόρεστα, έτσι γίνονται μια υγιεινή επιλογή για μαγειρευτά, σούπες ακόμη και ως σνακ.

Οι Ικαριώτες συνηθίζουν να τα ψήνουν, να τα αλατίζουν και να τα τρώνε σαν ξηρούς καρπούς. Ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε δίαιτας μακροζωίας είναι
τα όσπρια.

Ψητά ρεβίθια

Μερίδες: 6
Συνολικός χρόνος:
4 ώρες και 15 λεπτά

Υλικά
• 450 γραμμ. ξερά ρεβίθια, μουλιασμένα για μία νύχτα
• 6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
• 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
• 3 δαφνόφυλλα
• αλάτι
• μαύρο πιπέρι,
φρεσκοτριμμένο
• 3 μεγάλα κόκκινα ξερά κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και σε φέτες
• 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
• μία κόκκινη στρογγυλή πιπεριά σε φέτες 1/2 εκ.
• μία πράσινη στρογγυλή πιπεριά σε φέτες 1/2 εκ.
• μία κίτρινη στρογγυλή πιπεριά σε φέτες 1/2 εκ.
• 1 μικρό καρότο, κομμένο κατά μήκος στη μέση και μετά κομμένο κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες (1/4 του εκατοστού)
• 2 μεγάλες σφιχτές ντομάτες, κομμένες κατά πλάτος σε 6 φέτες
• 1/2 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
1. Στράγγιξε τα ρεβίθια από το νερό και βάλ’ τα σε μεγάλη κατσαρόλα. Πρόσθεσε φρέσκο κρύο νερό, μέχρι να καλυφθούν κατά 5 εκατοστά, άφησέ τα να πάρουν βράση και μετά χαμήλωσε τη φωτιά για περίπου μία ώρα, μέχρι
να αρχίσουν να μαλακώνουν. Στράγγιξέ τα και κράτησε το νερό στην άκρη.

2. Προθέρμανε το φούρνο στους 170°C. Βάλε τα ρεβίθια σε πυρίμαχο σκεύος και πρόσθεσε το νερό που έβραζαν, μέχρι να σκεπαστούν κατά τα δύο τρίτα. Πρόσθεσε τα μυρωδικά και αλατοπιπέρωσε.

3. Αράδιασε πάνω από τα ρεβίθια τα κρεμμύδια και μετά το σκόρδο, τις πιπεριές
και τα καρότα. Τελείωσε με τις ντομάτες και περίχυσε με το ελαιόλαδο. Σκέπασε το σκεύος με το καπάκι ή με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και μετά με
αλουμινόχαρτο. Ψήσε για 2,5 ώρες. Ξεσκέπασε και συνέχισε το μαγείρεμα μέχρι
να μαλακώσουν τα ρεβίθια, να έχει εξατμιστεί σχεδόν όλο το υγρό και τα λαχανικά να είναι σχεδόν καψαλισμένα, περίπου 30 λεπτά ακόμη.

Διατροφική αξία ανά μερίδα:

501 θερμίδες, 23 γραμμ. λιπαρά (3 γραμμ. κορεσμένα), 61 γραμμ. υδατάνθρακες, 17 γραμμ. πρωτεΐνη, 17 γραμμ. φυτικές ίνες, 37 mg νάτριο.

Από το βιβλίο της Νταϊάν Κόχυλα, “Ikaria: Lessons on Food, Life, and Longevity from the Greek Island Where People Forget to Die“.

shape.gr

loading...