Δροσερή και ελαφριά χωριάτικη τάρτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου

Δροσερή και ελαφριά χωριάτικη τάρτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Μια σούπερ καλοκαιρινή χωριάτικη τάρτα..

Υλικά συνταγής

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
180 γρ. πολύ κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια (μέγεθος μπιζελιού)
άχνη ζάχαρη για το άνοιγμα του φύλλου
διάλυμα αβγού για επάλειψη
φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)
λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα φύλλου
Για τη γέμιση
φρούτα διάφορα: μήλα, φρέσκιες βανίλιες, φράουλες, βερίκοκα, νεκταρίνια, κεράσια, δαμάσκηνα φρέσκα
4 κ.σ. αλεσμένο αμύγδαλο ή αποξηραμένη ινδική καρύδα
2 κ.σ. μαρμελάδα
5-6 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 κορν φλάουρ
1πρέζα κανέλα
1πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. κρύο βούτυρο
λίγη βανίλια
παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Η ζύμη της τάρτας πρέπει να δουλευτεί γρήγορα πριν προλάβει να λιώσει το βούτυρο.

Στους κόφτες του μίξερ ή σε μπολ με 2 μαχαίρια, κόβουμε το αλεύρι με το αλάτι και το κρύο βούτυρο. Ραντίζουμε με κρύο νερό να βραχεί η ζύμη. Κουνάμε το μπολ να βραχεί καλά.

Απλώνουμε μεμβράνη, αδειάζουμε την ζύμη και πατάμε να γίνει δίσκος πλακέ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και φυλάμε για 30' στο ψυγείο ή έως και 4 εβδομάδες στην κατάψυξη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε λαμαρίνα.

Πασπαλίζουμε άχνη τον πάγκο. Ακουμπάμε την ζύμη επάνω. Πασπαλίζουμε άχνη. Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε το φύλλο σε πάχος 3 χιλιοστά και διάμετρο περίπου 25 εκ. Βάζουμε την ζύμη στην λαμαρίνα πάνω σε χαρτί ψησίματος.

Αφήνουμε νοητά κενό περιμετρικά στην ζύμη 5 εκ. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο αλεσμένο σε σκόνη.

Σε μπολ βάζουμε τα φρούτα κομμένα σε φέτες, προσθέτουμε την μαρμελάδα, τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Τα βάζουμε σε λόφο πάνω στο αλεσμένο αμύγδαλο. Γυρίζουμε τις άκρες πάνω στα φρούτα αφήνοντας κενή την μέση.

Αλείφουμε με βούτυρο ή διάλυμα αβγού. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 45 ´ περίπου να καραμελώσουν τα φρουτα και να ροδίσει η τάρτα.

Αφού ψηθεί αφήνουμε να σταθεί για 10'. Με προσοχή την μεταφέρουμε χωρίς την λαδόκολλα σε σχάρα να κρυώσει τελείως και να πήξει το σιρόπι των φρούτων.

Σερβίρεται με παγωτό ή σκέτη σαν γλυκό ή πρωινό.

Υπάρχει πιθανότητα να τρέξουν ζουμάκια στο ταψί κατά το ψήσιμο γι αυτό το αντικολλητικό χαρτί είναι απαραίτητο.

Τα φρούτα που οξειδώνονται και μαυρίζουν δηλ. μήλα, αχλάδια και μπανάνες, τα ραντίζουμε με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.

Τα καλοκαιρινά φρούτα που είναι πολύ ζουμερά χρειάζονται αρκετό άμυλο, κορν φλάουρ, αλεύρι, αλεσμένο αμύγδαλο ή ινδοκάρυδο για να μαζέψουν τα υγρά τους στο ψήσιμο.

Αντί για βανίλια, μπορείτε να βάλετε ξύσμα εσπεριδοειδών. Βρείτε τον συνδυασμό φρούτων που σας αρέσει και φτιάξτε την γιατί είναι εύκολη, εντυπωσιακή και υπέροχη σε υφή και γεύση.

www.argiro.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου μας προτείνει την πιο λαχταριστή κοτόπιτα



Τα πιο πρωτότυπα παγωτοκέικ που θα σας ξετρελάνουν – Πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε



Δείτε το φραουλένιο γλυκάκι της γιαγιάς – Σπιτική μοναδική συνταγή!