Έτσι θα φτιάξεις ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ χοιρινό στη γάστρα με κόκκινο αυγολέμονο!

Έτσι θα φτιάξεις ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ χοιρινό στη γάστρα με κόκκινο αυγολέμονο!
Μια μοναδική και σπάνια συνταγή μιας και είναι πολύ παλιά και το αυγολέμονο γίνεται με ξίδι αντί για λεμόνι. Παρ' όλα αυτά διατηρεί την κλασική ονομασία του.


Μερίδες: 6


Χρόνος προετοιμασίας: 20΄


Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 40΄


Κόστος: €10


ΥΛΙΚΑ


1½ κιλό χοιρινό από διάφορα μέρη (σπάλα, λαιμός, μπούτι), κομμένο σε μερίδες


3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα


1 φλιτζ. τσαγ. χυμό ντομάτας


1 κ.σ. πελτέ ντομάτας


8 σκελίδες σκόρδου


3/4 φλιτζ. τσαγ. ξίδι από κόκκινο κρασί


3/4 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο


1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι ή πάπρικα γλυκιά


2 αυγά


Αλάτι


Πιπέρι


Για το σερβίρισμα


1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C, στον αέρα.


2. Βάλτε σε μια στρογγυλή γάστρα τα κομμάτια του κρέατος, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα,


το χυμό ντομάτας και τον πελτέ, αφού τον αραιώσετε σε λίγο νερό. Προσθέστε το κόκκινο


πιπέρι ή την πάπρικα (ό,τι χρησιμοποιήσετε) και το ελαιόλαδο και καρυκεύστε με αλάτι και


πιπέρι. Ανακατέψτε με μια κουτάλα και κλείστε τη γάστρα με το καπάκι της.


3. Βάλτε το σκεύος στη μεσαία σχάρα του φούρνου, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους


180 °C και ψήστε για 1 ώρα και 30΄. Στη συνέχεια βγάλτε το σκεύος από το φούρνο,


ανακατέψτε με μια κουτάλα το φαγητό, κλείστε με το καπάκι και ψήστε για ακόμα 10΄,


ώστε να μην πιάσει κρούστα από πάνω. Κατόπιν αποσύρετε και σβήστε το φούρνο.


4. Πιέστε τις σκελίδες του σκόρδου με ένα πλατύ μαχαίρι, ρίξτε στις σε ένα μπολ με 1 πρέζα


αλάτι και το ξίδι και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.


5. Στη συνέχεια, χτυπήστε καλά τα αυγά σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός και ρίξτε σιγά


σιγά το ξίδι με το σκόρδο. Με ένα κουτάλι προσθέστε λίγη σάλτσα από τη γάστρα.


6. Περιχύστε το φαγητό με το μείγμα και βάλτε και πάλι τη γάστρα στο σβηστό φούρνο,


χωρίς το καπάκι της για 10΄ να ξεκουραστεί το φαγητό. Αποσύρετε από το φούρνο και


μοιράστε το χοιρινό σε πιάτα. Πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο και σερβίρετε


αμέσως.


Συμβουλή


Δεν πρέπει να βράσει το φαγητό στο τελευταίο στάδιο του φούρνου, αφού ρίξουμε το


μείγμα με το ξίδι, γιατί θα «κόψει».