Απολαυστικό ριζότο με γαρίδες και μελιτζάνα του Άκη Πετρετζίκη

Απολαυστικό ριζότο με γαρίδες και μελιτζάνα του Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
1 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό ή 1 λίτρο νερό με 2 κύβους ζωμό λαχανικών
4 κ.σ. ελαιόλαδο και έξτρα για το σερβίρισμα
2 μικρές μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια 1 εκ.
2 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο ψιλοκομμένο
1 κούπα ρύζι για ριζότο
1 κούπα κρασί λευκό για το ριζότο
400 γρ γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες
½ κούπα κρασί λευκό για τις γαρίδες
αλάτι
πιπέρι
λίγη παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα
ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα και λίγο για τις γαρίδες

Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό μέχρι λίγο πριν βράσει. Τον κρατάμε ζεστό καθώς φτιάχνουμε το ριζότο.
Σε μια κατσαρόλα στενή και ψηλή που την ζεσταίνουμε πολύ καλά σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τις μισές μελιτζάνες.
Σοτάρουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε με άλλη 1 κ.σ. λάδι και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Όταν και αυτές πάρουν καλό χρώμα τις αφαιρούμε και τις προσθέτουμε μαζί με τις άλλες.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Θέλουμε να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα οπότε σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε και αυτό. Θέλουμε να το δούμε να γίνεται διάφανο.
Τη στιγμή εκείνη προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο.
Ξεκινάμε και προσθέτουμε το ζωμό με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Μειώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό.
Προσθέτουμε κουτάλα κουτάλα το ζωμό και περιμένουμε να απορροφηθεί η μια πριν προσθέσουμε την επόμενη.
Αυτό θα μας πάρει 15-20 λεπτά. Να ξέρουμε επίσης ότι το ριζότο πρέπει να σερβιριστεί σχεδόν αμέσως και δεν μπορεί να περιμένει.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τις γαρίδες.
Σε ένα τηγάνι που καίει σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το μαϊντανό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσουν οι γαρίδες να γίνονται «θολές». Δεν θέλουμε να τις παραβράσουμε γιατί θα σκληρύνουν.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το ρύζι προσθέτουμε μέσα το τυρί, τις μελιτζάνες και τις γαρίδες και το ζουμί τους και ανακατεύουμε καλά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
Σερβίρουμε με έξτρα μαϊντανό, ελαιόλαδο και παρμεζάνα.

akispetretzikis.com

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Καλοκαιρινή τηγανιά από τα χεράκια της Αργυρώς

Κοτόπουλο πανέ με τυριά και λαχανικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Τα πιο ωραία γεμιστά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Το τερμάτισε! Ποιο αγαπημένο τηλεοπτικό πρόσωπο έχει φόντο στο κινητό του τον Άγιο Παϊσιο

«Έχει πρόβλημα με τα ελληνικά της και…»: Ποιος «στολίζει» δημοσίως την Κατερίνα Καινούργιου

Παντελής Παντελίδης: Η οικογένεια πήγε το βραβείο στο μνήμα του – Tα συγκινητικά λόγια του πατέρα του!