Απολαυστικές: Αυτές είναι οι καλύτερες συνταγές για πίτσες από όλο τον κόσμο!

Απολαυστικές: Αυτές είναι οι καλύτερες συνταγές για πίτσες από όλο τον κόσμο!
Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στην τραγανή ζύμη μιας πίτσας! Το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων ταξιδεύει στον κόσμο και υιοθετεί τις πιο εξωτικές γεύσεις. Ξέχασε όσα ήξερες μέχρι σήμερα.

Οι συνταγές που σου προτείνουμε εμείς εδώ στο Youweekly.gr θα σε οδηγήσουν σε νέες γαστρονομικές απολαύσεις!

(φωτος από Νόστιμες #14 - Σπέσιαλ του μήνα)

Aυστραλία

Πίτσα με ανανά & γαρίδες

Κομμάτια: 16
Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος ψησίματος: 10΄
Κόστος: €13

Υλικά
2 έτοιμες ζύμες για πίτσα Pillsbury
4 κ.σ. ελαιόλαδο, για επάλειψη
2 φλ. τσ. σάλτσα ντομάτας
1 φλ. τσ. μοτσαρέλα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
2 φλ. τσ. ανανά κονσέρβας, στραγγισμένο
450 γρ. γαρίδες μικρές καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
½ φλ. τσ. παρμεζάνα, τριμμένη ή σε ξύσματα
1 κ.σ. φύλλα δυόσμου φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. θαλασσινό αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 220° C, στον αέρα. Με ένα πινέλο άλειψε με λίγο ελαιόλαδο 2 μικρά στρογγυλά ταψιά. Τοποθέτησε τις ζύμες στα ταψάκια, πιέζοντας με τα δάχτυλά σου για να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους.
2. Ράντισε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τις βάσεις της πίτσας και άπλωσε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού τη σάλτσα ντομάτας.
3. Μοίρασε τις γαρίδες πάνω από τη σάλτσα, αφού προηγουμένως τις πλύνεις και αφαιρέσεις τα κελύφη τους. Στη συνέχεια, στράγγισε τις φέτες ανανά από το σιρόπι του, κόψε τες στη μέση ή σε μικρά κομμάτια και τοποθέτησέ τες πάνω από τις γαρίδες. Κόψε σε μικρά κομμάτια τη μοτσαρέλα και κάλυψε τις πίτσες μαζί με τα ξύσματα ή την τριμμένη παρμεζάνα. Πασπάλισε με τον ψιλοκομμένο δυόσμο, αλάτισε και ψήσε για 10΄, ώσπου να φουσκώσει το τυρί και η ζύμη να αποκτήσει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Απόσυρε τα ταψάκια από τον φούρνο, άφησε να κρυώσουν, κόψε σε τριγωνικά κομμάτια και σέρβιρε.

Συμβουλή
Φρόντισε να στραγγίσεις καλά τις φέτες ανανά έτσι ώστε να μην εισχωρήσει το σιρόπι μέσα στη ζύμη και αλλοιωθούν η γεύση και η υφή της.
Έξυπνη ιδέα
Συνόδεψε την πίτσα με ένα εξαιρετικό κρασί που θα αναδείξει τη γεύση της.

Αυστρία

Πίτσα με μύδια

Κομμάτια: 8
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 8΄-10΄
Κόστος: €15

Υλικά
1 έτοιμη ζύμη για πίτσα Pillsbury
12 μύδια
8 γυαλιστερές
2 φλ. τσ. μοτσαρέλα, τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδου, κοπανισμένη και ψιλοκομμένη
1 φλ. τσ. σάλτσα φρέσκιας ντομάτας
2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 220° C, στον αέρα.
2. Πλύνε καλά τα οστρακοειδή. Με ένα αιχμηρό μαχαίρι ξύσε την επιφάνεια των μυδιών και από τις δύο πλευρές ώσπου να φύγουν τελείως τα νήματα και να καθαριστούν καλά. Στη συνέχεια, αφαίρεσε το χνούδι που εξέχει.
3. Τοποθέτησε στη σχάρα του φούρνου τα μύδια και τις γυαλιστερές και άφησέ τα για 2΄-3΄, ώσπου να ανοίξουν ελαφρώς. Σε περίπτωση που κάποιο δεν ανοίξει πέταξέ το. Απόσυρε από τον φούρνο και βάλ’ τα σε ένα πιάτο να κρυώσουν. Άνοιξε τα όστρακά τους με ένα μαχαιράκι και άφησέ τα μέσα στο κέλυφος, κρατώντας λίγο από το ζουμί τους.
4. Πάρε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και με ένα πινέλο άλειψε το ελαιόλαδο. Άνοιξε την έτοιμη ζύμη για πίτσα Pillsbury πιέζοντας με τα δάχτυλά σου για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του ταψιού. Με τη λαβή ενός στενόμακρου μαχαιριού κοπάνισε το σκόρδο για να αφαιρέσεις τη φλούδα και να διαλυθεί σε μικρά κομμάτια. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού άπλωσε τη σάλτσα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, πρόσθεσε το σκόρδο και την τριμμένη μοτσαρέλα. Τοποθέτησε με προσοχή τα οστρακοειδή για να μη χυθεί το ζουμί τους και πασπάλισε με τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
5. Ψήσε στους 175° C, στον αέρα, για 8΄-10΄ ώσπου να αποκτήσει ένα χρυσοκάστανο χρώμα η ζύμη.

Συμβουλή
Το ούζο είναι το ιδανικό συνοδευτικό για τη συγκεκριμένη πίτσα.

Έξυπνη ιδέα
Μπορείς να αντικαταστήσεις τη σάλτσα ντομάτας με πέστο μάραθου, που θα της χαρίσει ιδιαίτερη νοστιμιά.

Γερμανία
Πίτσα με τόνο & λαχανικά

ΚΟΜΜΑΤΙΑ: 8
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 1 ημέρα
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 10΄

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
65 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
65 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 γρ. μαγιά ξηρή
110ml νερό
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 γρ. αλάτι
Για την επικάλυψη
1 ντομάτα
½ φινόκιο, ψιλοκομμένο
70 γρ. τόνο ή 1 μικρή κονσέρβα τόνου σε νερό
½ κολοκύθι, κομμένο σε φέτες ζουλιέν
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 πρέζα θυμάρι φρέσκο
1 πρέζα σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
4-5 φύλλα βασιλικού φρέσκου
1 κ.γ. ελαιόλαδο
2 σπαράγγια, κομμένα στα 4 (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Φτιάξε τη ζύμη. Στον κάδο του μίξερ ρίξε το αλεύρι ολικής άλεσης, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη, το νερό και τη μαγιά και ανακάτεψέ τα με τον γάντζο (εξάρτημα του μίξερ) στην υψηλή ταχύτητα για 15΄. Σκέπασε τη ζύμη με μια πετσέτα και βάλ’ τη στο ψυγείο για 1 ημέρα. Την επόμενη ημέρα μετάφερε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας, την οποία προηγουμένως έχεις πασπαλίσει με αλεύρι. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίξε τη ζύμη. Πασπάλισε με αλεύρι και συνέχισε με τον πλάστη ώσπου να λεπτύνει η ζύμη και να αποκτήσει πάχος περίπου 3 χιλιοστών.
2. Ετοίμασε την επικάλυψη. Ξεφλούδισε την ντομάτα και κόψ’ τη σε κύβους. Πέρασε τους κύβους ντομάτας από ένα σινουά (λεπτή σήτα), το οποίο έχεις τοποθετήσει μέσα σε ένα μεσαίο μπολ ώστε να αποβάλουν εκεί τα υγρά τους, και βάλ’ το στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Σε άλλο μεσαίο μπολ ρίξε τους στραγγισμένους κύβους ντομάτας, το ψιλοκομμένο φινόκιο, τις φέτες κολοκυθιού, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το ελαιόλαδο και ανακάτεψε με ένα κουτάλι. Άπλωσε το μείγμα των λαχανικών στη ζύμη. Τρίψε απαλά με το χέρι σου τον τόνο και πρόσθεσέ τον μαζί με τα σπαράγγια, προαιρετικά. Ψήσε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° C, για περίπου 10΄. Απόσυρε το ταψί από τον φούρνο, πασπάλισε με το σχοινόπρασο, το φρέσκο θυμάρι και τα φύλλα βασιλικού. Ράντισε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου, κόψε σε κομμάτια και σέρβιρε.
Tip
Αν θέλεις να προσθέσεις χρώμα στην πίτσα σου, μπορείς να κόψεις δύο φέτες καπνιστού σολομού στη μέση, να τις γεμίσεις με ελάχιστο μασκαρπόνε και να τις κάνεις ρολά.

Γκάνα
Πίτσα με γλυκοπατάτες & θυμάρι

Κομμάτια: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος ψησίματος: 30΄
Κόστος:€8

Υλικά

1 έτοιμη ζύμη πίτσας, λεπτή
½ φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου, τριμμένη
500 γρ. γλυκοπατάτες μικρές, κομμένες σε λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες
½ φλ. τσ. παρμεζάνα, ψιλοκομμένη
Θαλασσινό αλάτι
Πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
4-5 κλωναράκια θυμαριού
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180° C. Ζεμάτισε τις φέτες πατάτας σε βραστό νερό για 2΄. Σούρωσέ τες και άφησέ τες στην άκρη.
2. Άνοιξε την έτοιμη ζύμη για πίτσα και σχημάτισε δύο κύκλους διαμέτρου 28 εκατοστών.
3. Τοποθέτησε τα στρογγυλά ζυμάρια σε δύο ταψιά για πίτσα, στα οποία προηγουμένως έχεις αλείψει λίγο ελαιόλαδο.
4. Σε ένα μικρό μπολ ανάμειξε το ελαιόλαδο με το σκόρδο.
5. Άλειψε τις ζύμες με το σκορδέλαιο και κάλυψε με τις φέτες πατάτας, έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθόλου κενά.
6. Πασπάλισε με το θυμάρι, την παρμεζάνα, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού.
7. Ψήσε για 25΄-30΄ ή ώσπου οι πατάτες μαλακώσουν και οι βάσεις να πάρουν ένα χρυσαφί και να γίνουν τραγανές.
8. Προτού σερβίρεις, πασπάλισε με παρμεζάνα και ράντισε με σκορδέλαιο.

Συμβουλή

Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις δεντρολίβανο αντί για θυμάρι.

Ιαπωνία
Πίτσα με κοτόπουλο τεριγιάκι

Κομμάτια: 8-10
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 14΄-18΄
Κόστος: €9
Υλικά
1 αφράτη ζύμη για πίτσα Pillsbury
1 κ.σ. σπορέλαιο
1 στήθος κοτόπουλου, χωρίς το δέρμα και κομμένο σε λεπτές φέτες πάχους περίπου 1 εκ.
¼ φλ. τσ. τεριγιάκι σος
1½ φλι. τσ. τσένταρ, τριμμένο
2-3 κ.σ. κόλιαντρο φρέσκο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 200° C, στον αέρα.
2. Άπλωσε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό ταψί μεσαίου μεγέθους, το οποίο έχεις καλύψει προηγουμένως με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
3. Ψήσε τη ζύμη στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 8΄.
4. Ζέστανε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή, ρίξε το σπορέλαιο και σόταρε τις φέτες κοτόπουλου. Πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας σος τεριγιάκι, ανακατεύοντας να πάει παντού.
5. Άπλωσε την υπόλοιπη σος τεριγιάκι στην ψημένη ζύμη και μοίρασε ομοιόμορφα τις φέτες κοτόπουλου. Πασπάλισε με το τριμμένο τσένταρ και ψήσε για 6΄-10΄ ώσπου να πάρει χρώμα η ζύμη περιμετρικά και να λιώσει το τυρί.
6. Απόσυρε το ταψί από τον φούρνο και άφησε την πίτσα να κρυώσει ελαφρώς. Πασπάλισε με το ψιλοκομμένο κόλιαντρο, προαιρετικά, κόψε σε κομμάτια και σέρβιρε.

Έξυπνη ιδέα: Σος τεριγιάκι θα βρείτε σε μεγάλα σουπερμάρκετ στα ράφια με ασιατικά προϊόντα ή σε καταστήματα που πουλούν ασιατικά τρόφιμα.

Ισπανία
Πίτσα με τσορίθο

Κομμάτια: 6-8
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 15΄-20΄
Κόστος: €10

Υλικά
1 λεπτή ζύμη για πίτσα Pillsbury
2 κ.σ. ελαιόλαδο
6 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
1½ φλ. τσ. σάλτσα ντομάτας, έτοιμη
2 φλ. τσ. μοτσαρέλα, τριμμένη
1 φλ. τσ. τυρί ματσένγκο, τριμμένο (προαιρετικά)
1 λουκάνικο τσορίθο, κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό μικρό, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
1 πιπεριά τσίλι, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
½ πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε λεπτές λωρίδες

1. Σε ένα μεσαίο τηγάνι ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σόταρε για 2΄. Πρόσθεσε τη σάλτσα ντομάτας, άφησε να πάρει μία βράση και βράσε για ακόμα 5΄ ώσπου να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να αρχίσει να πήζει. Απόσυρε από τη φωτιά και άφησε τη σάλτσα να κρυώσει ελαφρώς.
2. Προθέρμανε τον φούρνο στους 200° C, στον αέρα.
3. Άνοιξε τη λεπτή ζύμη για πίτσα Pillsbury και άπλωσέ τη σε ένα μεσαίο στρογγυλό ταψί, το οποίο έχεις καλύψει προηγουμένως με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Κόψε όση ζύμη περισσεύει περιμετρικά.
4. Άπλωσε ομοιόμορφα τη σάλτσα πάνω στη ζύμη. Πασπάλισε με την τριμμένη μοτσαρέλα και βάλε από πάνω το λουκάνικο τσορίθο, την πιπεριά τσίλι και την κόκκινη. Ψήσε την πίτσα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 15΄-20΄, ώσπου να πάρει χρώμα η πίτσα και να γίνει τραγανή η ζύμη. Τα τελευταία 2΄ του ψησίματος πασπάλισε την πίτσα με το τριμμένο ματσένγκο, προαιρετικά, και απόσυρέ την από τον φούρνο. Κόψε σε κομμάτια και σέρβιρε.

Έξυπνη ιδέα: Το τσορίθο είναι ισπανικό λουκάνικο και θα το βρεις συσκευασμένο στα σουπερμάρκετ. Το ματσένγκο είναι ισπανικό τυρί και διατίθεται σε ορισμένα καταστήματα delicatessen. Μπορείς να το αντικαταστήσεις με οποιαδήποτε γραβιέρα της αρεσκείας σου.

Χιλή
Πίτσα με κρέμα μελιτζάνας και κιμά
Από τη Μυρσίνη Λαμπράκη

Κομμάτια: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος αναμονής: 20΄-30’
Χρόνος ψησίματος: 50΄
Κόστος: €11

Υλικά
1 λεπτή ζύμη για πίτσα ή έτοιμη νωπή ζύμη για πίτσα του εμπορίου
1 κ.σ. ελαιόλαδο για επάλειψη
Για τον κιμά
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (σπάλα)
1 κρεμμύδι ξερό μικρό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/3 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
20ml ελαιόλαδο
150ml κρασί λευκό
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την κρέμα μελιτζάνας
3 μελιτζάνες φλάσκες, μεσαίου μεγέθους
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό από ½ λεμόνι
1 φλ. τσ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 φλ. τσ. κασέρι, τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι
Για την επικάλυψη
½ φλ. τσ. κασέρι, τριμμένο

Εκτέλεση
1. Σε μια μεσαία κατσαρόλα ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σόταρε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο, πρόσθεσε τον πελτέ και την κανέλα, αλατοπιπέρωσε και βράσε για περίπου 8΄-10΄, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, ώσπου να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός. Σβήσε με το κρασί και συνέχισε το μαγείρεμα για 20΄-30΄ακόμα, ώσπου να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Απόσυρε από τη φωτιά και άφησε τον κιμά να κρυώσει ελαφρώς.
2. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180ο C, στο γκριλ. Πλύνε καλά τις μελιτζάνες και αφαίρεσε τα κοτσάνια τους. Βάλ΄ τες σε ένα μικρό ταψί και ψήσε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 25΄. Αποσύρε το ταψί από τον φούρνο και ξεφλούδισε τις μελιτζάνες. Αφαίρεσε τη σάρκα τους σε ένα μπολ και πολτοποίησέ τη με ένα πιρούνι. Ρίξε το ελαιόλαδο και το λεμόνι και ανακάτεψε. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζέστανε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε την κρέμα μελιτζάνας, το τριμμένο κασέρι, αλάτι και πιπέρι και βράσε τη σάλτσα, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, ώσπου να πήξει.
3. Προθέρμανε τον φούρνο στους 200ο C, στον αέρα. Με ένα πινέλο άλειψε με ελαιόλαδο ένα ρηχό ταψί για πίτσα ή μια λαμαρίνα φούρνου. Άπλωσε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας και άνοιξέ την ελαφρά ώστε να έχει διαμέτρο 38 εκ. Μετάφερε τη ζύμη με τον πλάστη στο ταψί. Στρώσε την ομοιόμορφα και γύρισε προς τα μέσα τη ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού, έτσι ώστε να δημιουργήσεις ένα στεφάνι.
4. Άπλωσε ομοιόμορφα στη ζύμη την κρέμα μελιτζάνας και πρόσθεσε από πάνω τον κιμά. Πασπάλισε με το τριμμένο κασέρι και ψήσε στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 200ο C, στον αέρα, για περίπου 15΄, ώσπου να λιώσουν τα τυριά και να ψηθεί η ζύμη.

Έξυπνη ιδέα: Για να έχει ξεχωριστή γεύση η κρέμα μελιτζάνας, μπορείς να καψαλίσεις τις μελιτζάνες στη φλόγα του γκαζιού ώστε να γίνουν καπνιστές.
Συμβουλή: Βράσε καλά τον κιμά ώστε να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μη βγουν μετά στην πίτσα.

Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr: