Δεν είστε λάτρεις του ψαριού; Αν δοκιμάσετε τις παρακάτω συνταγές που έψαξε και βρήκε το youweekly.gr, σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη! Πάρτε ιδέες για φρέσκο ψάρι στο φούρνο και προσφέρετε στην οικογένειά σας το πιο νόστιμο και θρεπτικό γεύμα!

Φαγκρί στο φούρνο με λαχανικά


Υλικά (για 6 μερίδες):

1 ολόκληρο φαγκρί, περίπου 1½ κιλό, καθαρισμένο
3 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε καρέ
3 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρέ
3 ντομάτες κομμένες σε καρέ
3 πατάτες κομμένες σε μικρά καρέ
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβετε όλα τα λαχανικά σε καρέ. Στη συνέχεια καθαρίζετε το ψάρι από τα λέπια και τα βράγχια και πλένετε πολύ καλά την κοιλιά του.

Σε μακρόστενο ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος στρώνετε τα κομμένα σε καρέ λαχανικά. Τα αλατοπιπερώνετε και τα ανακατεύετε με τα χέρια. Τοποθετείτε το ψάρι πάνω στο στρώμα των λαχανικών και το καλύπτετε με τις φέτες ντομάτας. Αλατοπιπερώνετε. Μπήγετε στα υλικά το θυμάρι και περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Καλύπτετε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις, για 40΄. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμη 15 λεπτά.

Δείτε ακόμη: 5 προτάσεις για ένα cool και απολαυστικό πρωινό γεύμα!

Φιλέτο γλώσσας στο φούρνο

Υλικά (για 3-4 άτομα):

8 κομμάτια κατεψυγμένα φιλέτα γλώσσας (ψάρι)
Λάδι κατά προτίμηση
Χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
Μαϊντανό
8 φέτες φρέσκια ντομάτα
Αλάτι

Εκτέλεση:

Αφού ξεπαγώσετε τα φιλέτα βρέχοντας τα κάτω από την βρύση για να φύγει ο πολύς πάγος, τα τοποθετείτε σε σουρωτήρι για να ξεπαγώσουν τελείως.

Κατόπιν τα στύβετε ελαφρά για να φύγουν τα πολλά υγρά και τα τοποθετείτε μέσα στο ταψί, αφού προηγουμένως τα έχετε αλατίσει.

Ρίχνετε από πάνω το λάδι και το λεμόνι και στην συνέχεια βάζετε πάνω σε κάθε φιλέτο από μία φέτα ντομάτα και γύρω-γύρω ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, αφού το έχετε σκεπάσει με αλουμινόχαρτο, και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 10 λεπτά ακόμα, ώστε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.

Γαύρος ριγανάτος (ή σαρδέλα)

Υλικά (για 4 άτομα):

1 κιλό γαύρος πλυμένος και αποκεφαλισμένος (ή σαρδέλα)
200 γρ. ελαιόλαδο, 30 γρ. λεμόνι
αλάτι, πιπέρι και ρίγανη κατ’ εκτίμηση
50 γρ. νερό από τη βρύση
4 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετούλες

Εκτέλεση:

Ρίχνετε όλα τα παραπάνω σε ένα ταψί που να χωράει τα ψάρια. Δοκιμάζετε στο μείγμα το αλατοπίπερο και το λεμόνι (την οξύτητα) και ρίχνετε τα ψάρια μέσα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 – 12 λεπτά.

Δείτε ακόμη: Και ναι…είναι γεγονός! Το youweekly.gr βρήκε τη σούπα που καίει το λίπος!!

Ξιφίας στο φούρνο με λεμόνι και δυόσμο

Υλικά (για 4 άτομα):

4 φιλέτα ξιφία (περίπου 150 γραμμ. το καθένα)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.κ. ρίγανη
4 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί
1 λεμόνι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα:
1 κ.κ. κάππαρη
2 κ.σ. κόκκινο κρασί
1 κ.κ. ζάχαρη
½ λεμόνι με τη φλούδα του
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. φύλλα φρέσκου δυόσμου

Εκτέλεση:

Βάζετε τα φιλέτα σε ένα ταψάκι και τα σκεπάζετε καλά με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Τα αφήνετε σκεπασμένα στο ψυγείο να μαριναριστούν για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC και ψήνετε τα φιλέτα για 13-14 λεπτά. Το ψήσιμο του ξιφία έχει μεγάλη σημασία. Προσέχετε στο εσωτερικό του να μείνει ροζ, γιατί, αν παραψηθεί, σκληραίνει και χάνει τη γεύση του. Όσο ψήνεται το ψάρι χτυπάτε στο μπλέντερ τα υλικά της σάλτσας. Σερβίρετε το ψάρι ζεστό με τη σάλτσα, αφού πρώτα το στραγγίσετε από τα υγρά του ψησίματος.

Tips:

-Αντί για δυόσμο μπορείτε να βάλετε μερικά φυλλαράκια φρέσκο ή ξερό φασκόμηλο ή μαϊντανό.
-Την ίδια συνταγή μπορείτε να την κάνετε με οποιοδήποτε φιλέτο ψαριού.

Τσιπούρες με αγκινάρες στο φούρνο

Υλικά (για 4-6 άτομα):

1 τσιπούρα ή 1 λαυράκι (βάρος περίπου ένα κιλό)
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 χυμός λεμονιού
6 πατάτες
750 γραμμάρια αγκινάρες κατεψυγμένες
Δεντρολίβανο

Εκτέλεση:

Κόβετε τις πατάτες και τις αγκινάρες σε μικρά κομμάτια, τις αλατοπιπερώνετε και τις περιχύνετε με λαδολέμονο.
Ομοίως αλατοπιπερώνετε το ψάρι και το περιχύνετε με ελαιόλαδο. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί μαζί με τη δάφνη και το δεντρολίβανο.

Ψήνετε το ψάρι στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

Δείτε ακόμη: Μοσχαράκι γιουβέτσι με καρότα και λιαστές ντομάτες – Συνταγή της Ντίνας Νικολάου για να γλύφετε τα δάχτυλά σας

 

 

loading...
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ