Συστατικά
Για τη ζύμη

150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. που το έχουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά πριν ξεκινήσουμε
1 πρέζα αλάτι
125 γρ. βούτυρο παγωμένο καλά και κομμένο σε μικρούς κύβους
60 γρ. γιαούρτι
2 κ.γ. χυμό λεμόνι
60 ml πολύ παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

2 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες 5 χιλιοστών
1.5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κούπα τριμμένη φέτα μαλακή
λίγη τριμμένη μοτσαρέλα (100 γρ.)
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού

Επιπλέον

1 αυγό
1 κ.σ. νερό

Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb

Για τη ζύμη

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το νερό και το λεμόνι με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το βούτυρο στο μείγμα με το αλεύρι και με τα χέρια μας τρίβοντας τα, κάνουμε το βούτυρο να μοιάζει σαν τρίμματα.
Προσθέτουμε και το μείγμα με τα υγρά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Τέλος γρήγορα με τα χέρια μας σχηματίζουμε μια μαλακή ζύμη.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα.

Για τη γέμιση

Για να ετοιμάσουμε τα κολοκυθάκια τα βάζουμε στα μικροκύματα για 20 δευτερόλεπτα.
Απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
Σκουπίζουμε και την πάνω μεριά με χαρτί κουζίνας επίσης.
Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε για να μαράνουμε λίγο τα κολοκυθάκια και να μην έχουν τόσα υγρά όταν μπουν στην τάρτα.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το λάδι
Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με μια κ.γ. από το σκορδόλαδο.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ανάλογα τη γεύση μας.
Αφήνουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την τάρτα μας.

Για την τάρτα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
Βάζουμε λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί.
Με τη βοήθεια ενός πλάστη και επιπλέον αλευριού ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλο διαμέτρου 30 εκ.
Μεταφέρουμε το φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη πάνω στο ταψί με τη λαδόκολλα.
Βάζουμε το μείγμα του τυριού πάνω στο κέντρο της τάρτας αφήνοντας ένα περιθώριο 5 εκ. γύρω γύρω από τη ζύμη κενό.
Απλώνουμε όμορφα τις φέτες από τα κολοκυθάκια πάνω στο μείγμα των τυριών.
Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο από το μείγμα του σκορδόλαδου.
Ξεκινάμε να διπλώνουμε τη ζύμη πάνω από την γέμιση δημιουργώντας όμορφες πτυχές.
Το κέντρο της τάρτας παραμένει ανοιχτό.
Είναι μια “χωριάτικη” τάρτα-πίτα οπότε δεν χρειάζεται να είμαστε καλλιτέχνες στο δίπλωμα.
Η ζύμη είναι πάρα πολύ τραγανή και τριφτή όταν ψήνεται αλλά πολύ μαλακή όταν την φτιάχνουμε και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για τις απλές τάρτες μας.
Ανακατεύουμε το αυγό με το νερό σε ένα μπολάκι.
Ψήνουμε την τάρτα αφού απλώσουμε με ένα πινέλο το μείγμα από αυγό και νερό πάνω στη ζύμη.
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η ζύμη και να φουσκώσει ωραία το τυρί.
Αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά, σκορπίζουμε το βασιλικό από πάνω και σερβίρουμε ζεστή κόβοντας σε τρίγωνα.

akispetretzikis.com

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Απολαυστικό ριζότο με γαρίδες και μελιτζάνα του Άκη Πετρετζίκη

Βαρέθηκες τις ίδιες συνταγές; Δοκίμασε καλοκαιρινούς γαριδοκεφτέδες

Μοναδική σπιτική συνταγή! Φτιάξε το λεμονάτο της μαμάς σου και συνόδευσέ το με ρύζι

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Γιάννης Αϊβάζης: Πυρ και μανία με τα… παραπανίσια κιλά του Πύρρου Δήμα -Τι συνέβη

Αποστολία Ζώη: Η απώλεια της μητέρας της και η συγκινητική εξομολόγηση για την ερμηνεία της στο «Mαμά γερνάω» στο «YFSF»

«Δεν έχει να προσφέρει τίποτα γιατί…»: Πρωτοφανής δημόσια επίθεση στην Ελένη Μενεγάκη

loading...