Υλικά Συνταγής

1 κοτόπουλο κομμένο στα 6
6 σκελίδες σκόρδο
150 γρ. χυμό πορτοκάλι
150 γρ. χυμό λάιμ
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
1 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. ρίγανη φρέσκια

Για τη σάλτσα

30 γρ. βούτυρο
30 γρ. αλεύρι
600 γρ. ζουμί από το κοτόπουλο
250 γρ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα

400 γρ. ρύζι
λίγο κρόκο κοζάνης ( προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μούλτι το σκόρδο, το χυμό πορτοκάλι, το χυμό λάιμ, το αλάτι, το ξύδι από λευκό κρασί, το πιπέρι, το κύμινο και τη φρέσκια ρίγανη.
Χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει το σκόρδο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ τα κομμάτια του κοτόπουλου και περιχύνουμε με τη μαρινάδα που ετοιμάσαμε στο μούλτι.
Αλείφουμε τα κομμάτια με τη μαρινάδα και καλύπτουμε με μεμβράνη το μπολ.
Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να μαριναριστεί για 2-12 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Αφού περάσει η ώρα αφαιρούμε από το ψυγείο και μεταφέρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Περιχύνουμε τη μαρινάδα από πάνω και ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να ξεπεράσει το κοτόπουλο στο κέντρο του τους 65 ° C και να έχει κάνει κρούστα η πέτσα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο. Σουρώνουμε τα ζουμιά που έχουμε στο πυρίμαχο για να φτιάξουμε τη σάλτσα μας.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Οταν γίνει μια πάστα και αρχίζει να χρυσαφίζει (φτιάχνουμε δηλαδή ένα ρου) ρίχνουμε σιγά σιγά το ζουμί του κοτόπουλου, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
Αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά μέχρι να αρχίζει να βγάζει φουσκάλες η σάλτσα.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με ρύζι και αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο κρόκο κοζάνης.

Πηγή: akispetretzikis.com

Δείτε ακόμη στο Youweekly.gr:

Γευστικές πένες με σολωμό δια χειρός Άκη Πετρετζίκη

Λαχταριστό γλύκισμα σοκολάτας με γιαούρτι και μπανάνα!

Πατάτες γεμιστές με ελιές και πιπεριές

loading...