Συστατικά
500 γρ. μακαρονάκι κοφτό με γωνία

Για τα ζυμαρικά και την μπεσαμέλ 

1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
6 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
60 γρ. αλεύρι
¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
1 κύβο κότας
4 κούπες τσένταρ τριμμένο
1 κούπα γραβιέρα τριμμένη
θυμάρι φρέσκο μόνο τα φύλλα (4-5 κ.σ.)
500 γρ. γαρίδες με το κέλυφος
200 γρ. σπανάκι baby

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προσαρμόζουμε τη σχάρα του φούρνου σε μεσαία θέση και προθερμαίνουμε στους 200 ºC στον αέρα.
Βράζουμε 4 λίτρα νερό σε μία πλατιά κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα 1 κ.σ. αλάτι και τα μακαρόνια και μαγειρεύουμε για να γίνουν al dente για περίπου 6′. Σουρώνουμε, τα λαδώνουμε ελαφρά να μην κολλήσουν και κρατάμε στο πλάι.
Καθώς βράζουν τα ζυμαρικά καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε ξεχωριστά τα κελύφη σε ένα μπολ και τη σάρκα σε ένα άλλο.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε καλά μέχρι να γίνει σαν μια αλοιφή το μείγμα.
Σιγά – σιγά και σε δόσεις ξεκινάμε να προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας πολύ καλά πριν προσθέσουμε την επόμενη κουταλιά ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια η σάλτσα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να προσθέσουμε όλο το γάλα και μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και τότε την αφαιρούμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα τον κύβο και λίγο πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε ντομάτα κονκασέ, αρκετό θυμάρι και τα κελύφη από τις γαρίδες. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 10′-15′ προσθέτοντας και λίγο νερό, αν χρειαστεί.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε καλά. Αφαιρούμε τα κελύφη από τις γαρίδες. Το ζωμό που θα πάρουμε από τις γαρίδες και τις ντομάτες τον βάζουμε σε ένα μπολ. Τα κελύφη τα πετάμε.
Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα μακαρόνια και τα βάζουμε στο μπολ με το ζωμό από τις γαρίδες και τις ντομάτες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
Ρίχνουμε τα μισά τυριά (τη μισή γραβιέρα και το μισό τσένταρ) σιγά – σιγά στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε και τα ζυμαρικά μαζί με την τυρένια μπεσαμέλ και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε και άλλα μυρωδικά αν θέλουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ , προσθέτουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε μέχρι να αρχίσει η επιφάνεια να παίρνει χρώμα για περίπου 15′ -20′. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10′-15′ πριν το σερβίρουμε.
Παράλληλα την ώρα που κρυώνουν τα ζυμαρικά ετοιμάζουμε τις γαρίδες μας. Βάζουμε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά να κάψει χωρίς κάποια λιπαρή ουσία μέσα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ψαχνό από τις γαρίδες και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι. Όταν κάψει καλά το τηγάνι ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 2′ μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Σερβίρουμε μαζί με τα ζυμαρικά και το σπανάκι.

akispetretzikis.com

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Απολαυστικό ριζότο με γαρίδες και μελιτζάνα του Άκη Πετρετζίκη

Βαρέθηκες τις ίδιες συνταγές; Δοκίμασε καλοκαιρινούς γαριδοκεφτέδες

Μοναδική σπιτική συνταγή! Φτιάξε το λεμονάτο της μαμάς σου και συνόδευσέ το με ρύζι

Τα καλύτερα μας σήμερα:

«Μόνη της κόπηκε…» -Η απάντηση της Τάμτα στην Νωαίνα και η αποκάλυψη…

Το άγνωστο δράμα πασίγνωστης Ελληνίδας: «Πέθανε η μάνα μου κι εγώ δεν πήγα γιατί…»

Μπαλατσινού – Κωστόπουλος: Ξανά μαζί για χάρη των παιδιών τους – Οικογενειακώς σε παραλία της Πάτμου!

loading...