Μαύρα σπαγγέτι με γαρίδες & μύδια: Θα ξετρελαθείτε!

Μαύρα σπαγγέτι με γαρίδες & μύδια: Θα ξετρελαθείτε!
Εντυπωσιακό πιάτο τόσο σε όψη όσο και σε γεύση! Θα το λατρέψουν όσοι αγαπούν ιδιαίτερα τα θαλασσινά.

Μερίδες:4-6
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος μαγειρέματος: 15΄
Κόστος: €14

-1 πακέτο σπαγγέτι ή ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς
-1/4 κιλού γαρίδες μέτριες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
-1/4 κιλού ψίχα από μύδια φρέσκια ή κατεψυγμένη
-½ φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
-4-5 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
-½ φλιτζ. τσαγ. ούζο
-3 ντομάτες μεγάλες, ώριμες
-1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-Αλάτι, πιπέρι

Σαλάτα ζυμαρικών με λαχανικά για…τους βιαστικούς!

1. Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5-6 φλιτζάνια τσαγιού αλατισμένο νερό και τοποθετήστε τη σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Προσθέστε τα σπαγγέτι ή τις ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς (ό,τι επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε) και βράστε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ώστε να είναι al dente. Αποσύρετε από τη φωτιά, σουρώστε τα ζυμαρικά και κρατήστε ½ φλιτζάνι τσαγιού από το νερό που έβρασαν.
2. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα θαλασσινά γεμίστε 2 μεσαίες κατσαρόλες με 3-4 φλιτζάνια τσαγιού νερό και βάλτε τις σε δυνατή φωτιά να πάρουν βράση. Ρίξτε στη μια τις γαρίδες και στην άλλη τα μύδια. Ζεματίστε τις γαρίδες για 5΄-10΄ μέχρι να μαλακώσουν και τα μύδια μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους (πετάξτε όσα μύδια δεν άνοιξαν). Αποσύρετε από τη φωτιά, σουρώστε τα θαλασσινά και αφαιρέστε τα κελύφη από τις γαρίδες. Με ένα μαχαιράκι βγάλτε την ψίχα από τα μύδια. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα θαλασσινά είναι έτοιμα για μαγείρεμα, οπότε παραλείψτε την παραπάνω διαδικασία.
3. Πλύνετε καλά τις ντομάτες, αφαιρέστε τη φλούδα τους και ψιλοκόψτε τις. Ρίξτε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και βάλτε το σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Προσθέστε το σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρετε για 2΄ ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Βάλτε στο τηγάνι τα θαλασσινά και σοτάρετε για ακόμα 1΄-2΄. Σβήστε με το ούζο και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
4. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάλτε τα θαλασσινά από το τηγάνι σε ένα πιάτο. Ρίξτε στο τηγάνι τις ντομάτες, ανακατέψτε και σιγοβράστε μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να πήξει η σάλτσα. Ξαναβάλτε στο τηγάνι τα θαλασσινά, καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε ελαφρώς με την ξύλινη κουτάλα για 2΄. Προσθέστε τα ζυμαρικά και το νερό που κρατήσατε από τον βρασμό τους και ανακατέψτε. Αποσύρετε από τη φωτιά, μοιράστε σε πιάτα και σερβίρετε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συμβουλή: Μην παραβράσετε τις γαρίδες γιατί θα σκληρύνουν. Πρέπει απλά να ζεματιστούν ώστε να μπορέσετε να βγάλετε εύκολα το κέλυφος.
Έξυπνη ιδέα: Μπορείτε να φτιάξετε με την ίδια συνταγή ως γαρίδες και μύδια σαγανάκι, παραλείποντας τα ζυμαρικά. Προσθέστε στη σάλτσα 1 φλιτζάνι τσαγιού φέτα κομμένη σε κύβους, κλείστε το σκεύος με το καπάκι του και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε το για 10΄ σκεπασμένο να λιώσει το τυρί και το σαγανάκι σας είναι έτοιμο.

Δείτε ακόμη: Φτιάξε το αγαπημένο σου φαλάφελ πιο νόστιμο από ποτέ!



Δείτε ακόμη: Αρωματικό αραβικό κοτόπουλο στη γάστρα!



Δείτε ακόμη: Ξέχασε τα πατατάκια που αγοράζεις – Φτιάξε σπιτικά εύκολα και γρήγορα!