Μια πίτα που δε μοιάζει με καμιά! Μελιτζανόπιτα με φέτα και βαλσάμικο

Μια πίτα που δε μοιάζει με καμιά! Μελιτζανόπιτα με φέτα και βαλσάμικο
Συστατικά
Για τη γέμιση

3 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια
1 πράσινη πιπεριά, κομμένα σε κομμάτια
500 ml γάλα 3,5% λιπαρά
½ κούπα τραχανάς ξινός ή γλυκός
200 γρ. φέτα
150 γρ. κεφαλοτύρι
2 αυγά
1 κ.σ. αλάτι
πιπέρι
5-6 κλωνάρια ψιλοκομμένο θυμάρι
μαϊντανός, ψιλοκομμένος
150 ml ελαιόλαδο
σουσάμι για πασπάλισμα
Για τη ζύμη

600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 ποτήρι νερό
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. λάδι
1 πρέζα αλάτι
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το λάδι και 1 πρέζα αλάτι και χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. (Αν δεν έχουμε μίξερ, χτυπάμε σ'ένα μπολ στο χέρι).
Τυλίγουμε το ζυμάρι με μια μεμβράνη και το αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και με ένα πίλερ αφαιρούμε τη φλούδα.
Σε ένα μπολ, τρίβουμε τις μελιτζάνες με το χοντρό μέρος του τρίφτη.
Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε ελαιόλαδο να κάψει καλά και στη συνέχεια την τριμμένη μελιτζάνα μας, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά κομμένη σε κομμάτια.
Δεν ανακατεύουμε συνεχώς αλλά περιμένουμε 10 λεπτά να πάρει ωραίο χρώμα η μελιτζάνα.
Κόβουμε τη ντομάτα σε μικρά κυβάκια και τη ρίχνουμε στο τηγάνι με το γάλα και τον τραχανά.
Αφήνουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρώς ίσα ίσα να πάρει σώμα το μείγμα μας.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 2 κσ. ξύδι βαλσάμικο και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι μας να κρυώσει για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και τη φέτα, σπασμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε.
Ολοκληρώνουμε και με τα αυγά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε μυρωδικά ψιλοκομμένα (μαϊντανό μαζί με τα κοτσάνια του και θυμάρι).
Ρολάρουμε το ζυμάρι και κόβουμε σε 5 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι μας με τη βοήθεια του πλάστη πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι τον πάγκο εργασίας.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω στο ζυμάρι, το 1/5 της γέμισης και τυλίγουμε σε ένα ρολό.
Σε ένα ταψί, 30 x 40 εκ. ρίχνουμε ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πρώτο ρολάκι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 4 ζυμαράκια την ίδια διαδικασία.
Αφού βάλουμε όλα τα ρολάκια στο ταψί, ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε αφού κρυώσει.

akispetretzikis.com

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Καλοκαιρινή τηγανιά από τα χεράκια της Αργυρώς

Κοτόπουλο πανέ με τυριά και λαχανικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Τα πιο ωραία γεμιστά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Έκπληξη! Το αναπάντεχο δώρο που έλαβε η Σκορδά λίγο πριν το φινάλε του Πρωινού

Το πάνελ του Φουρθιώτη ξεφτιλίζει δημοσίως την Ελεονώρα Μελέτη – «Η αποτυχημένη της πορεία…»

Έσπασε κάθε ρεκόρ! Πάνω από 200.000 οι παραγγελίες για το ακυκλοφόρητο CD του Παντελή Παντελίδη!