Συστατικά
Για τη μπεσαμέλ

100 γραμμάρια βούτυρο
100 γραμμάρια αλεύρι
1 λίτρο γάλα χλιαρό
3 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο
250 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
Για τα μακαρόνια

300 γραμμάρια μακαρόνια για παστίτσιο
750 γραμμάρια κιμάς από μπούτι γαλοπούλας
3 ασπράδια αυγού
200 γραμμάρια φέτα
αλάτι, πιπέρι
Για τον κιμά

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 κύβο ζωμό
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
μαϊντανό
φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη και δάφνη)

Μέθοδος Εκτέλεσης
Μια μικρή παραλλαγή του γνωστού πιάτου…

 

Για την μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τους 3 κρόκους και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα (εκτός από 1 κ.σ. που το χρησιμοποιούμε στο τέλος της συνταγής) και αφήνουμε στην άκρη.

Για τα μακαρόνια

Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στον φούρνο καλό θα είναι τα μακαρόνια να μη βράσουν πολύ και μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τα ασπράδια, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια στο χέρι μας και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται.

Για τον κιμά

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε και αυτόν. Ρίνχουμε  τον κύβο και τον κιμά. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και μυρωδικά όπως θυμάρι ή ρίγανη και δάφνη.
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το φαγητό.
Μπορεί να πάρει και 40 λεπτά.
Στο τέλος προσθέτουμε το μαιντανό.

Για το παστίτσιο

Ρίχνουμε στον κιμά το 1/4 με 1/3 από την μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά.
Στον πάτο του ταψιού (30 Χ 40) βάζουμε τα μακαρόνια και τα στρώνουμε λίγο με το χέρι μας. Από πάνω βάζουμε τον κιμά και ρίχνουμε και την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Tip
Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο που μας περίσσεψε από κάποιο τραπέζι αντί για κιμά!

akispetretzikis.com

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Απολαυστικό ριζότο με γαρίδες και μελιτζάνα του Άκη Πετρετζίκη

Βαρέθηκες τις ίδιες συνταγές; Δοκίμασε καλοκαιρινούς γαριδοκεφτέδες

Μοναδική σπιτική συνταγή! Φτιάξε το λεμονάτο της μαμάς σου και συνόδευσέ το με ρύζι

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Πανικός! Τα καρφιά του Δήμου Βερύκιου στον Κρατερό Κατσούλη: «Εγώ έδιωξα την γυναίκα σου από τον Alpha;»

Αποκάλυψη! Δείτε για πρώτη φορά τον σύντροφο της Πάολα! Tα τρυφερά τετ-α-τετ!

Η Τζένη Μπαλατσινού και η τρυφερή αγκαλιά με τον…άντρα της ζωής της! Ότι πιο γλυκό είδαμε σήμερα…

loading...