Οι φίλοι μας οι Γάλλοι , όταν λένε “gratine” εννοούν τη δημιουργία κρούστας στην επιφάνεια του φαγητού. Η κρούστα γίνεται αν καλύψετε το φαγητό με κάποιο υλικό που λιώνει, πχ βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυριά, ή μπεσαμέλ και το ψήσετε στο φούρνο. Απλά πράγματα . Vive la France! Μια συνταγή που σίγουρα θα ξαναφτιάξετε!

Δείτε ακόμη: Εύκολη γαλλική συνταγή: πατάτες ντοφινουάζ στο τηγάνι

α υλικά μας

5 μέτριες πατάτες
1 φλιτζάνι γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
200 γρ. μανιτάρια
8 φέτες μπέικον
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
1  κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα σκόρδο
Λίγο βούτυρο για το ταψί
2 κουταλιές λάδι
Αλάτι- πιπέρι

Πως το κάνουμε

Βράζουμε τις πατάτες 15 λεπτά να κρατάνε ελαφρώς. Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις αλατοπιπερώνουμε, και απλώνουμε τις μισές σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ ( αν θέλουμε περνάμε το ταψί με λίγο σκόρδο για να πάρει άρωμα ). Βάζουμε 2 κουταλιές λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε τα μανιτάρια και το μπέικον μαζί με το δεντρολίβανο . Τα ρίχνουμε πάνω από τις πατάτες. Προσθέτουμε και τη δεύτερη στρώση από τις πατάτες. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και καλύπτουμε το πυρέξ με το τυρί.  Ψήνουμε στους 180ο για 30 λεπτά.

Καλή σας όρεξη!

Δείτε ακόμη: Πατάτες γεμιστές: Ένα ορεκτικό που δεν πρέπει να λείψει απο το κυριακάτικο τραπέζι σου!

loading...