Βουτυράτα φρούτα με καρότα και ξηρούς καρπούς από το περιοδικό Γαστρονομός, που κυκλοφόρησε με την Καθημερινή της Κυριακής.

 

ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)

500 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια των 4-5 εκ.

2 μέτρια κυδώνια, καλά πλυμένα

160 γρ. χουρμάδες ξεροί, χωρίς κουκούτσι (μουλιασμένοι σε νερό για 3 ώρες)

40 ml ελαιόλαδο

1/3 φλιτζ. τσαγιού θυμαρίσιο μέλι

1/3 φλιτζ. τσαγιού μπράντι

1/2 καυτερή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με το γούστο και τις αντοχές μας στα καυτερά)

1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

130 γρ. ανάλατοι ξηροί καρποί, όπως φιστίκια Αιγίνης, καρύδια κομμένα στη μέση, αμύγδαλα κ.α.

1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κυδώνια, νερό τόσο που να τα καλύπτει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε, τα καθαρίζουμε (μισοβρασμένα καθαρίζονται πολύ εύκολα) και τα κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και καλύπτουμε ένα σχετικά βαθύ ταψί με λαδόκολλα. Απλώνουμε τα καρότα, τα κυδώνια, τα ξερά φρούτα και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι, το μέλι, το μπράντι, το λεμόνι, την καυτερή πιπεριά και το θυμάρι για περίπου 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να αναμειχθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με το μείγμα τα φρούτα και τα καρότα. Ανακατεύουμε, στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και τα κυδώνια. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, σκορπίζουμε τους ξηρούς καρπούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν.

Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr:

Τούρτα σοκολάτας με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού από τον Άκη Πετρετζίκη!

9 λάθη που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε να έχετε δέρμα σαν μικρού μωρού!

Χάσε κιλά τρώγοντας: Αυτές είναι οι τροφές με τις «αρνητικές θερμίδες»

loading...