Γλυκιά αμαρτία! Φτιάξε κλασικό λαχταριστό προφιτερόλ!

Γλυκιά αμαρτία! Φτιάξε κλασικό λαχταριστό προφιτερόλ!

Με γαλλικές ρίζες, το προφιτερόλ είναι από τα πιο αγαπητά γλυκά. Δοκιμάστε τη συνταγή που σας προτείνουμε για την κλασική εκδοχή του.


ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 30΄-35΄ ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 25΄-30΄ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 30΄-60΄


ΥΛΙΚΑ


ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΤΩΝ ΣΟΥ
125ml νερό
125ml γάλα πλήρες αγελαδινό
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
90 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
145 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά μεσαίου μεγέθους(200 γρ.)


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ
1 κρόκο αυγού μεγάλου μεγέθους (25 γρ.)
10ml νερό


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ
900ml γάλα πλήρες αγελαδινό
100ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
1 βανίλια σε σκόνη
10 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (200 γρ.)
1 αυγό μεσαίου μεγέθους(50 γρ.)
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. κορν φλάουρ
20 γρ. γάλα σε σκόνη
200ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), χτυπημένη σε ρευστή σαντιγί


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)
100ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


Προθερµάνετε το φούρνο στους 220 °C στον αέρα. Στρώστε µε αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος µια λαµαρίνα φούρνου.


Φτιάξτε τη ζύµη για τα σου. Βάλτε σε µια µεσαία κατσαρόλα το βούτυρο, το νερό, το γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη και τοποθετήστε τη σε µέτρια φωτιά µέχρι να πάρει µια βράση. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε το µείγµα µε σπάτουλα, µέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώµατα της κατσαρόλας και γίνει µια ζύµη. Βάλτε τη ζύµη στον κάδο του µίξερ και χτυπήστε τη σε χαµηλή ταχύτητα µε το φτερό (εξάρτηµα του µίξερ) για 5΄-10΄ µέχρι να πέσει η θερµοκρασία της. Χτυπήστε µε έναν αυγοδάρτη τα αυγά σε µεταλλικό µπολ και προσθέστε τα σταδιακά στον κάδο του µίξερ, συνεχίζοντας το χτύπηµα µέχρι να έχετε µια γυαλιστερή ζύµη.


Ψήστε τα σου. Γεµίστε µια σακούλα ζαχαροπλαστικής µε κορνέ µε ίσια µύτη διαµέτρου 1,5-2 εκ. µε τη ζύµη για τα σου. Δηµιουργήστε πάνω στη λαµαρίνα µικρά σου (διαµέτρου περίπου 4 εκ.) το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας λίγη απόσταση µεταξύ τους. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλη τη ζύµη. Χτυπήστε σε ένα µικρό µπολ µε αυγοδάρτη τον κρόκο αυγού και το νερό και αλείψτε µε πινέλο την επιφάνεια των σου. Ψήστε τα στη µεσαία σχάρα του φούρνου, για περίπου 25΄-30΄, µέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Αφού ψηθούν, µεταφέρετέ τα µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας σε µια σχάρα και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως.


Φτιάξτε την κρέµα πατισερί. Ρίξτε σε µια µεσαία κατσαρόλα το γάλα, τη βανίλια και 100ml κρέµα γάλακτος και τοποθετήστε τη σε µέτρια φωτιά µέχρι να πάρουν βράση. Σε ένα µπολ βάλτε τους κρόκους, το αυγό και τη ζάχαρη και χτυπήστε τα µε έναν αυγοδάρτη µέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το κορν φλάουρ και το γάλα σε σκόνη και ανακατέψτε ξανά. Στη συνέχεια µε µια κουτάλα, ρίξτε στο µπολ λίγο από το µείγµα της κατσαρόλας έτσι ώστε να πάρουν τα αυγά σταδιακά τη θερµοκρασία του µείγµατος της κατσαρόλας. Περάστε το µείγµα αυγών από σινουά, αδειάστε το στην κατσαρόλα και βράστε για ακόµα 2΄-3΄ σε χαµηλή φωτιά, µέχρι να πήξει η κρέµα. Αποσύρετε από τη φωτιά και µεταφέρετε την κρέµα σε ένα µπολ. Σκεπάστε το µε διάφανη µεµβράνη και φροντίστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της κρέµας, για να µην κάνει κρούστα. Βάλτε το µπολ στο ψυγείο να κρυώσει για περίπου 30΄-40΄. Ρίξτε 200ml κρέµα γάλακτος σε ένα άλλο µπολ και χτυπήστε τη σε ελαφριά σαντιγί µε ένα µίξερ χειρός. Όταν έχει κρυώσει η κρέµα, βγάλτε τη από το ψυγείο ανακατέψτε έντονα µε έναν αυγοδάρτη, ώστε να έχει πάλι κρεµώδη υφή και στη συνέχεια ενσωµατώστε τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά µε σπάτουλα σιλικόνης. Γεµίστε µια σακούλα ζαχαροπλαστικής µε κορνέ µε ίσια µύτη διαµέτρου 1,5-2 εκ. µε την κρέµα πατισερί και φυλάξτε τη στο ψυγείο µέχρι να µοντάρετε το προφιτερόλ.


Φτιάξτε την επικάλυψη. Με ένα µαχαίρι ψιλοκόψτε τη σοκολάτα σε ένα µπολ και βάλτε το στο φούρνο µικροκυµάτων σε χαµηλή ισχύ για 10΄΄-15΄΄ µέχρι να λιώσει. Αν χρειαστεί επαναλάβετε για ακόµα 10΄΄. Αποσύρετε από το φούρνο µικροκυµάτων. Σε µια µικρή κατσαρόλα ρίξτε την κρέµα γάλακτος και τοποθετήστε τη σε µέτρια φωτιά να ζεσταθεί. Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάστε τη ζεστή κρέµα στο µπολ µε τη σοκολάτα και οµογενοποιήστε µε σπάτουλα σιλικόνης. Αφήστε την επικάλυψη να κρυώσει ελαφρώς.


Μοντάρετε το προφιτερόλ. Με ένα µαχαίρι τρυπήστε τον πάτο των σου και γεµίστε τα µε το κορνέ µε την κρέµα πατισερί. Βάλτε λίγη παραπάνω ώστε να ξεχειλίζει ελαφρώς και να κολλήσουν τα σου µεταξύ τους στο µπολ. Βάλτε έξτρα κρέµα γύρω από το πρώτο σου που θα βάλετε στο µπολ, ώστε να κολλήσουν καλά τα υπόλοιπα. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία µέχρι να γεµίσετε όλα τα σου. Βάλτε σε 5-6 ατοµικά µπολ από 4 σου, περιχύστε τα από πάνω µε την επικάλυψη σοκολάτας και σερβίρετε.