Φάτε σπιτική μαρμελάδα φράουλα με το πρωινό σας- Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη που μας ξετρέλανε

Φάτε σπιτική μαρμελάδα φράουλα με το πρωινό σας- Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη που μας ξετρέλανε
 

Συστατικά
1 κιλό φράουλες, χωρίς τα κοτσάνια τους
500 γρ. ζάχαρη
1 στικ βανίλια μαγαδασκάρης ή 2 κ.γ. βανίλια σε σιρόπι
προαιρετικά, διάφορα μπαχαρικά (γλυκάνισο, λευκό κάρδαμο)
χυμό από 1 λεμόνι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Αν δεν θέλουμε να είναι πολύ γλυκιά η μαρμελάδα μας μειώνουμε τη ζάχαρη, αλλά προσοχή, όχι λιγότερη από 350 γρ. Η σωστή αναλογία ζάχαρης-φράουλας είναι 1 προς 2.
Με το χέρι μας σπάμε λίγο τα φρούτα και τα ανακατεύουμε καλά με τη ζάχαρη. Τα φρούτα τα σπάμε όσο θέλουμε. Αν προτιμάμε πιο λεία την μαρμελάδα, τα σπάμε πολύ, αν τη θέλουμε πιο σπιτική, αφήνουμε μεγαλύτερα κομμάτια φρούτων.
Προσθέτουμε τη βανίλια, αφού την έχουμε ανοίξει με ένα μαχαιράκι και έχουμε πάρει τα σποράκια.
Αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε μπαχαρικά, τα βάζουμε και αυτά μέσα στο μπολ. Καλό είναι να κάνουμε ένα μπουκέ γκαρνί, βάζοντας όλα τα μυρωδικά μέσα σε ένα πουγκί ώστε να τα αφαιρέσουμε μετά.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες.
Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ σε μία κατσαρόλα. Καλό είναι η κατσαρόλα να είναι αρκετά βαθιά και να έχει λεπτό πάτο. Αν είναι χάλκινη ακόμα καλύτερα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας, περίπου 30 λεπτά. Όταν γίνει το δέσιμο η μαρμελάδα θα έχει κρατήσει το χρώμα και τα αρώματά της. Αν έχουμε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 105°C, τουλάχιστον.
Ρίχνουμε μέσα και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μία βράση ακόμα.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το πουγκί με τα μυρωδικά.
Αμέσως μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζακια τα οποία και κλείνουμε καλά.
Όταν κρυώσουν, είναι έτοιμα!

Tip
Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, μπορούμε να ελέγξουμε την μαρμελάδα μας βάζοντας μία κουταλιά σε ένα λευκό πιατάκι από καφέ, που το έχουμε κρατημένο στην κατάψυξη. Θα δούμε αν έχει δέσει η μαρμελάδα αν, καθώς περνάμε το δάκτυλό μας από μέσα της, δημιουργούνται πτυχές δεξιά και αριστερά

akispetretzikis.com

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Παγωτό που δεν έχεις ξαναφάει- Ξυλάκια αβοκάντο με γλάσο σοκολάτας

Cheesecake σε 5 λεπτά; Αυτή είναι η συνταγή που θα λατρέψεις

Παραδοσιακός μπακλαβάς; Κι όμως μπορείς να τον φτιάξεις με αυτή τη συνταγή!

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Καλομοίρα: Η φωτογραφία και το συγκινητικό της μήνυμα λίγες μέρες πριν τον τοκετό

Συλλεκτικό βίντεο: Δείτε τον Ρουβά φαντάρο και τον Βερύκιο να του παίρνει συνέντευξη

Νέος έρωτας για αγαπημένη Ελληνίδα παρουσιάστρια – Δείτε τον κούκλο σύντροφό της