Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 600 γρ. νερό
  • 75 γρ. μέλι
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 στικ κανέλας

Για την κρέμα

  • 300 γρ. γάλα πλήρες 3,5% λιπαρά
  • 100 γρ. ζάχαρη (50γρ. + 50γρ.)
  • 90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (1 κ.σ. + 1 κ.σ.)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά Ολύμπος
  • 50 γρ. βούτυρο Όλυμπος
  • 2 αυγά

Για το γλυκό

  • 200 γρ. βούτυρο Όλυμπος
  • 1 συσκευασία φύλλο κανταΐφι
Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, 1 στικ κανέλας, τη φλούδα από λεμόνι (όχι το λευκό μέρος), το μέλι και περιμένουμε να διαλυθεί η ζάχαρη περίπου 5-7 λεπτά.
  • Με το που διαλυθεί η ζάχαρη, αφαιρούμε απ’ τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.

Για την κρέμα

  • Σε μία κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά προσθέτουμε το γάλα, την μισή ζάχαρη, το σιμιγδάλι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, την κρέμα γάλακτος.
  • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πήξει καλά η κρέμα μας, περίπου 3-4 λεπτά.
  • Όταν το σύρμα αφήνει σημάδια στο μείγμα τότε σημαίνει ότι έχει πήξει και είναι έτοιμο.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα 50 γρ. βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε και το αλάτι και 1 κ.γ. βανίλια και ανακατεύουμε ελαφρά. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  • Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τα αυγά και την υπόλοιπη ζάχαρη.
  • Χτυπάμε με το σύρμα για 3-4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά και να ομογενοποιηθούν με τη ζάχαρη.
  • Με μία κουτάλα ή μαρίζ, αφαιρούμε 1 γεμάτη κουταλιά από το το μείγμα των αυγών και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα μας.
  • Ανακατεύουμε να αναμειχθούν μεταξύ τους και στη συνέχεια ρίχνουμε όλο το μείγμα της κατσαρόλας (την κρέμα μας) στο μείγμα των αυγών.
  • Ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις για να μην πέσει ο όγκος της κρέμας και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το γλυκό

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
  • Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα για 1,5 λεπτό στα 800 watt ή σε ένα κατσαρολάκι.
  • Στη συνέχεια, ξάνουμε καλά το κανταΐφι (για περίπου 3-4 λεπτά)
  • Βουτυρώνουμε, με λίγο από το λιωμένο βούτυρο, ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 28 εκ.
  • Βάζουμε λίγο παραπάνω από το μισό κανταϊφι μας μέσα στο ταψάκι, προσέχοντας να υπάρχει φύλλο κι στην περιφέρεια του ταψιού.
  • Ραντίζουμε με το μισό βούτυρο, χωρίς να ακουμπάμε με το πινέλο μας το κανταϊφι.
  • Προσθέτουμε την κρέμα μας, με την βοήθεια μίας μαρίζ, και απλώνουμε να πάει παντού.
  • Βάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι από πάνω και πιέζουμε καλά (δίνουμε σχήμα στις άκρες).
  • Τέλος ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.
  • Μετά από 1 ώρα, αφαιρούμε από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε το κανταΐφι σε ένα άλλο ταψάκι (ίδιας διαμέτρου) ή αν μπορούμε στο ίδιο και ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα.
  • Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό μας με το κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr:

Κεμπάπ με πουρέ από την Αργυρώ!

Ένα… μικρό παλάτι: Αυτή είναι η προεδρική σουίτα του Ομπάμα στον Αστέρα Βουλιαγμένης! (photos)

Απίστευτα chocolate smoothies που σου δίνουν ενέργεια! Δες τη συνταγή!

loading...