Συστατικά
Για το παντεσπάνι

140 γρ. βούτυρο
440 γρ. ζάχαρη
70 γρ. κακάο
250 ml βραστό νερό
250 γρ. αλεύρι
1 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
260 ml ξυνόγαλο

Για τη γέμιση-γλάσο

110 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε κομμάτια
450 γρ. ζάχαρη άχνη
250 ml κρέμα γάλακτος
125 γρ. κακάο
2 κ.σ. σιρόπι βανίλιας
100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
πουράκια για διακόσμηση

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ° C στον αέρα
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό, για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα
Παράλληλα, σε ένα μπολ προσθέτουμε το κακάο, το βραστό νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
Έχουμε ήδη σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε τη σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε
Με το που αφρατέψει το μείγμα στον κάδο, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας (θέλουμε να χτυπηθούν καλά η ζάχαρη με τα αυγά)
Όταν γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, προσθέτουμε το μείγμα κακάο-νερό στον κάδο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν
Αφαιρούμε από τον κάδο και με ένα κουτάλι, παίρνουμε ότι έχει κολλήσει από το μείγμα στα τοιχώματα και ανακατεύουμε καλά
Ρίχνουμε το ξυνόγαλο και ανακατεύουμε
Ρίχνουμε και το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις
Σε δύο στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 22 εκ. βάζουμε μέσα 2 βουτυρωμένες λαδόκολλες σε στρογγυλό σχήμα (να καλύπτουν τον πάτο)
Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε στον φούρνο, για 35-40 λεπτά (σε περίπτωση που δεν έχουμε 2 φόρμες, ψήνουμε πρώτα τη μισή γέμιση και μετά την άλλη μισή) και όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσουν για περίπου 20 λεπτά.

Για το γλάσο

Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και 2 κ.σ από την συνολική κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα
Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά όλη την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας, δυναμώνουμε τη ταχύτητα στον κάδο και χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρουμε ένα ωραίο και ανάλαφρο φρόστινγκ.

Για την συναρμολόγηση

Κόβουμε ένα φύλλο λαδόκολας σε 3 λωρίδες και τις τοποθετούμε σε μια τουρτιέρα σε σχήμα τριγώνου (με αυτόν τον τρόπο κρατάμε καθαρή την τουρτιέρα μας)
Παίρνουμε το ένα παντεσπάνι και το τοποθετούμε πάνω από τις λαδόκολες, με την πιο ίσια και λεία επιφάνεια να κοιτάει προς τα πάνω
Ρίχνουμε το 1/3 από το γλάσο μας και απλώνουμε να πάει παντού
Από πάνω, απλώνουμε και 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη να πάει παντού
Προσθέτουμε από πάνω το 2ο παντεσπάνι, σκεπάζουμε όλη την τούρτα με το υπόλοιπο γλάσο, δίνοντάς της σχήμα
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη λιωμένη σοκολάτα και αφαιρούμε τις λαδόκολες
Διακοσμούμε γύρω γύρω με πουράκια.
Σερβίρουμε το κομμάτι μας με λίγη λιωμένη σοκολάτα από πάνω και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

Tip
Διατηρείτε τυλιγμένη καλά με μεμβράνη εκτός ψυγείου, για 1-2 ημέρες και εντός ψυγείου για 3-4 ημέρες

 

akispetretzikis.com

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

O κορμός… αλλιώς! Μωσαικό με γεμιστά μπισκότα

Απλό αλλά μοναδικό! Cheesecake πραλίνας φουντουκιού

Ό,τι πιο γρήγορο και εντυπωσιακό! Φετούλες ζελέ σε κυπελάκια φρούτων

Τα καλύτερά μας σήμερα:

O γιος του Αντώνη Καφετζόπουλου μιλά ανοιχτά: «Δεν ψήφισα τον πατέρα μου στις εκλογές γιατί…»

Αυτό θα πει ανανέωση! Θα πάθετε πλάκα με το νέο look της Μίνας Αρναούτη (Photo)

Η νέα ζωή του Γιώργου Παπανδρέου: Ο χωρισμός και ο καβγάς με τα παιδιά του

loading...