ΥΛΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

500 ml γάλα
500 ml. κρέμα γάλακτος

100γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας και έξτρα 200γρ βούτυρο λιωμένο για άλειμμα των φύλλων

4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
½ κγ. κανέλα τριμμένη
1 κγ. βανίλια εκχύλισμα
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 πορτοκάλι ξύσμα

1 συσκευασία φύλλο κρούστας

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

500γρ. ζάχαρη κρυσταλική

400ml. νερό

100γρ. μέλι

1 στίκ κανέλλα

Φλούδες από 1 λεμόνι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Εκτέλεση για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, την αφαιρούμε από τη φωτιά ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι μας στην άκρη να κρυώσει καλά.
2 Εκτέλεση για τη γέμιση: Σε μία βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκάλι και τη μισή ζάχαρη. Τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να πάρει μια βράση.
3 Σε ένα μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια, τα αυγά, τη σιμιγδάλι και τα χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά.
4 Όταν πάρει βράση το γάλα, με μία κουτάλα ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα μέσα στα μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός για να μη μας σβολιάσει.
5 Μόλις πήξει το μείγμα, το αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, το αδειάζουμε σε ένα ορθογώνιο σκεύος, το σκεπάζουμε με μεμβράνη, η οποία εφάπτεται πάνω στην κρέμα και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.
6 Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25×34 εκ., απλώνουμε στον πάτο του 1 φύλλο κρούστας και με το πινέλο ραντίζουμε το φύλλο με βούτυρο, ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια. Παίρνουμε άλλο 1 φύλλο, το τοποθετούμε από πάνω του και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Το ίδιο κάνουμε και για τα υπόλοιπα 3 φύλλα, αδειάζουμε όλη την κρέμα μας από πάνω απλώνοντάς την με μια σπάτουλα ομοιόμορφα, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα , επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία με το βούτυρο.
7 Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα ώστε να κλείσουμε τις άκρες του γλυκού για να μη βγει η κρέμα. Χαράσουμε σε βάθος 1 εκ. το γαλακτομπούρεκο σε τετράγωνα κομμάτια με ένα μαχαίρι, στη συνέχεια περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο που μας περίσσεψε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα με 1 ώρα και 20′ μέχρι να χρυσαφίσουν τα φύλλα.
8 Μόλις ετοιμαστεί, το βγάζουμε καυτό από το φούρνο και χύνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και σερβίρουμε. Δείτε την εκτέλεση βήμα βήμα στα βίντεο που ακολουθούν: 

Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr:

Μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη συνταγή: Κοτόπουλο φούρνου με πιλάφι μανιταριού!

Θες κι εσύ κορμί σαν της Ελένης Τσολάκη; Ακολούθησε το διατροφικό της πλάνο και θα το έχεις μέχρι να πεις κύμινο!

Το πρώτο φόρεμα από την συλλογή ρούχων της Sara Jessica Parker είναι αυτό! Θα το φορούσες;

loading...