Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με καφέ και γλάσο σοκολάτας… Αφράτο σύννεφο σαρακοστιανής «αμαρτίας»!

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με καφέ και γλάσο σοκολάτας… Αφράτο σύννεφο σαρακοστιανής «αμαρτίας»!
Στην περίοδο της νηστεία υπάρχει μεγάλη προσφορά επιλογών σε λαχταριστά γλυκά που σε κάνουν να σκέφτεσαι πως θα μπορούσες να ακολουθείς αυτό τον τρόπο διατροφής όλον το χρόνο!

Πόση όμως γκάμα επιλογών και αν έχουμε σε σιροπιαστά ή γλυκά του κουταλιού και κομπόστες, πάντα μας λείπει ένα αφράτο και λαχταριστό κέικ που θα συνοδεύει τον καφέ ή το τσάι μας και θα προσθέτει αυτήν την έξτρα νότα «αμαρτίας» μέσα στην ημέρα. Διαβάστε παρακάτω...

2526fba0-c733-4bc7-9819-a6c9d242eee9
Αυτό το κέικ σοκολάτας είναι τόσο εύκολο και γρήγορο που δεν θα προλαβαίνετε να το επιθυμήσετε και θα το απολαμβάνετε ήδη!

chocolate-cake
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 35 – 40 λεπτά
Μερίδες: 8

Υλικά

Για το κέικ
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χλιαρό νερό
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι λευκό
2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
3 κ.σ. κακάο σκόνη
1κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
Μία πρέζα αλάτι

Για το γλάσο σοκολάτας
2 σοκολάτες υγείας 75% κακάο
1 σφηνάκι ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το κακάο και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά καλά. Ανοίγουμε μία τρύπα στο κέντρο και ετοιμάζουμε το μίγμα των υγρών υλικών.

basic-eggless-chocolate-cake-recipe3
Σε ένα ψηλό δοχείο διαλύουμε στο χλιαρό νερό τον στιγμιαίο καφέ και τη σόδα και προσθέτουμε το ξίδι. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε σιγά – σιγά το μίγμα υγρών υλικών στα στέρεα και χρησιμοποιώντας ένα σύρμα (ή μία μαρίζ) δουλεύουμε από το κέντρο προς τα έξω, ανακατεύοντας μέχρι το μίγμα του κέικ να ομοιογενοποιηθεί εντελώς.

basic-eggless-chocolate-cake-recipe11
Λαδώνουμε την επιφάνεια μίας φόρμας και πασπαλίζουμε ένα ελαφρύ στρώμα αλευριού. Ρίχνουμε το μίγμα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με μία πετσέτα για 10 λεπτά.

basic-eggless-chocolate-cake-recipe12
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς αέρα για 35 – 40 λεπτά ή μέχρι να βυθίζουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο και να βγαίνει στεγνή. Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.

sfs_chocolate_sour_cream_bundt_cake-3
Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας. Κόβουμε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την τοποθετούμε σε μπεν μαρί. Μόλις λιώσει την αφαιρούμε από την φωτιά και ανακατεύουμε σιγά – σιγά το λάδι, μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μίγμα.

chocolate-glaze
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο σοκολάτας φροντίζοντας να πάει παντού. Σερβίρουμε!

chocolate-bundt-cake-blog-2

Συμβουλές
Δοκιμάστε να προσθέσετε στο μίγμα ολόκληρα φιστίκια Αιγίνης ή φουντούκια και θα ανακαλύψετε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο απόλαυσης!

Στο συγκεκριμένο κέικ ταιριάζει υπέροχα επίσης, η προσθήκη καραμελωμένου πορτοκαλιού σε κομματάκια.

Μπορείτε να αφαιρέσετε τον καφέ και να έχετε ένα απλό κέικ σοκολάτας ή να τον αντικαταστήσετε με έναν δυνατό espresso προσθέτοντας τόσο νερό ώστε να έχετε πάλι μία κούπα υγρών.

Καλή απόλαυση!

a0ec17c1fadcdd0c93639e661051f658