• Μερίδες: 8
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10′
  • Χρόνος μαγειρέματος: 1:10 ‘
  • Έτοιμο σε: 1:20

Ο τραχανάς βρίσκει συχνά θέση στις παραδοσιακές πίτες του τόπου μας, χαρίζοντας ξεχωριστή γεύση. Σε αυτήν εδώ πρωταγωνιστεί και κάνει καλή παρέα με φέτα, κεφαλογραβιέρα και ντομάτα.

Υλικά
5 παραδοσιακά φύλλα πίτας, του εμπορίου ή σπιτικά
Για τη γέμιση
-2 φλιτζάνια τραχανά ξινό
-¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-1 ντομάτα σε κύβους (προαιρετικά)
-2-3 αβγά
-1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
-250γρ. φέτα τριμμένη
-250γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τον τραχανά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και τον σουρώνετε.

Βήμα 2
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε τον τραχανά και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτετε την ντομάτα, τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, το γάλα και τα τυριά. Δοκιμάζετε το αλάτι και προσθέτετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.

Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνετε ένα ρηχό αλουμινένιο ταψί με διάμετρο 34εκ. και απλώνετε τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Ρίχνετε από πάνω το μίγμα του τραχανά και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα.

Βήμα 4
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.
Tips
– Μπορείτε να παραλείψετε τα επάνω φύλλα της πίτας και να την ψήσετε μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
– Αν θέλετε, προσθέτετε στη γέμιση κύβους κίτρινης κολοκύθας, ελαφρά σοταρισμένους.

olivemagazine.gr

loading...