«Το πρώτο λουλούδι που καλλιεργήθηκε και άνθισε στο Διάστημα κάνει το ντεμπούτο του», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι, αναρτώντας και μία φωτογραφία του.

Δεν πρόκειται για κάποιο σπάνιο εξωτικό λουλούδι. Αντιθέτως, οι ζίνιες καλλιεργούνται εύκολα στη Γη και ανθίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Ομολογουμένως, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τα πράγματα ήταν αρκετά πιο δύσκολα, καθώς, όπως λένε οι ειδικοί, τα φυτά είχαν πρόβλημα να προσαρμοστούν στη μικροβαρύτητα. Κάποια φυτά, μάλιστα, τον Δεκέμβριο λίγο έλειψε να καταστραφούν ολοσχερώς, αφού πάνω στα φύλλα τους άρχισε να αναπτύσσεται μούχλα εξαιτίας της πολύ υψηλής υγρασίας, ανέφερε η NASA του « διαστημικού φυτωρίου».

Ομως ο Σκοτ Κέλι τα φρόντισε τόσο καλά, που κατάφερε να τα επαναφέρει στη ζωή. Στις 18 Δεκεμβρίου, φορώντας μια προστατευτική μάσκα, ο Κέλι έκοψε τα μουχλιασμένα φύλλα, τα οποία τοποθετήθηκαν στη βαθεία κατάψυξη έτσι ώστε να επιστρέψουν στη Γη, όπου και θα μελετηθούν. Οι επιφάνειες των φυτών καθαρίστηκαν, ενώ τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία οι ανεμιστήρες του χώρου, έτσι ώστε να ξηρανθεί ο αέρας και να τεθούν υπό έλεγχο οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.

Δείτε ακόμη: «Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Αυγή»: ΠΡΩΤΟ TRAILER για τη νέα ταινία του Matt Reeves! ΔΕΙΤΕ ΤΟ!

Η καλλιέργεια αυτών των ανθέων κρίνεται αναγκαία. Οι ζίνιες είναι βρώσιμες, και έτσι έχουν ενταχθεί στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα της NASA που φέρει την επωνυμία Veggie. Πρόκειται για πρόγραμμα που στοχεύει στην εξεύρεση τρόπων παραγωγής τροφίμων για τις επανδρωμένες αποστολές προς τον Αρη, αν βέβαια υλοποιηθεί ποτέ αυτό το σχέδιο.

Οπως φαίνεται, τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά, καθώς το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού τη χρονιά που πέρασε καλλιέργησε, αλλά και κατανάλωσε ένα μαρούλι. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς πρόκειται να καλλιεργηθούν και ντομάτες.

Η καλλιέργεια λαχανικών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού ξεκίνησε στα μέσα του 2014. Ολα τα λαχανικά καλλιεργούνται αεροπονικά, δηλαδή στον αέρα και όχι μέσα σε χώμα. Αυτά τα συστήματα απαιτούν πολύ λιγότερο νερό και λίπασμα, ενώ τα φυτά μεγαλώνουν με τριπλάσια ταχύτητα από ό,τι στη Γη.

Η Τζόια Μάσα, ερευνήτρια που εργάζεται στο πρόγραμμα Veggie, επισημαίνει ότι τα φυτά που καλλιεργήθηκαν μέχρι σήμερα μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά βοήθησαν τους επιστήμονες στη Γη να κατανοήσουν καλύτερα τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να μεγαλώσουν φυτά σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Οσον αφορά το μικρό λουλούδι που άνθισε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο επικεφαλής του προγράμματος Veggie, Tρεντ Σμιθ, επισημαίνει ότι ως καλλιέργεια έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η ζίνια είναι ένα λουλούδι πολύ ευαίσθητο σε περιβαλλοντικές παραμέτρους αλλά και στα χαρακτηριστικά του φωτός.

Δείτε ακόμη: Δείτε πώς μπορείτε να διατηρήσετε τα λουλούδια σας στο βάζο για περισσότερες μέρες

Τέλος, η περιπέτεια του μικρού λουλουδιού στο Διάστημα αποτέλεσε σημαντική πηγή γνώσης για τους επιστήμονες που παρακολουθούν από τη Γη τις εξελίξεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ υπογραμμίζουν ότι τέτοιες ευκαιρίες βοηθούν να έρθουν πιο κοντά τα μέλη του πληρώματος. Ταυτόχρονα, στις μελλοντικές αποστολές προς τον Αρη τα άνθη θα ενισχύσουν την επαφή που θα έχουν οι εξερευνητές του Διαστήματος με τη Γη.Ά

loading...