Εκτός αν έχεις υπεράνθρωπες δυνάμεις, εκεί πάμε πάσο.

Πρόσφατα εμφανίστηκε στα Ιντερνετς μια οφθαλμαπάτη που σε προκαλούσε να εντοπίσεις 12 μαύρες τελείες με την πρώτη ματιά. Υπάρχουν όντως 12 μαύρες τελείες; Υπάρχει κάποια απάντηση έστω;12

Η απάντηση βρίσκεται πιο κάτω …..

…..

…………………

………………..

…………………………………….

………

.

…………………….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δεν ξέρουμε!

Η παραπάνω εικόνα ανέβηκε χθες στο Twitter από τον game developer Will Kerslake και ονομάζεται παραίσθηση πλέγματος σπινθηρισμού, επειδή οι τελείες λαμπυρίζουν στα μάτια μας, όπως τα αστέρια σε ένα νυχτερινό ουρανό. Ακόμα και αν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την εικόνα χωρίς τη μάσκα της, ή αν την αναλύσουμε μέσω της περιφερειακής μας όρασης και πάλι δεν μπορούμε να περιγράψουμε το πού βρίσκονται οι 12 τελείες στην εικόνα.

Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα Variations on the Hermann Grid: An Extinction Illusion, το φαινόμενο αυτό εξηγείται ως εξής:

«Όταν οι λευκοί δίσκοι σε ένα σπινθηροβόλο πλέγμα μειώνονται σε μέγεθος και περιγράφονται από μαύρο χρώμα, εξαφανίζονται. Μπορούμε να δούμε μόνο μια ομάδα αυτών των δίσκων, καθώς μετακινούνται διαρκώς μέσα στο σύνολο της οπτικής παραίσθησης. Οι δίσκοι που δεν μπορούμε να δούμε, φαίνεται να μετατρέπονται σε γκρίζους, εξελισσόμενους σχηματισμούς, που δημιουργούν γκρίζες διασταυρώσεις, οι οποίες στη πραγματικότητα δεν υπάρχουν.»

Το παραπάνω φαινόμενο έχει εξηγηθεί και μέσω της αναδραστικής λειτουργίας των νευρώνων. Πρόκειται για το σύμπτωμα όπου ένας νευρώνας του εγκεφάλου ανταποκρίνεται έντονα σε ένα οπτικό ερέθισμα, «ακυρώνοντας» παράλληλα τη λειτουργία των γειτονικών νευρώνων. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εγκέφαλος μας «τρελαίνεται» και απολαμβάνει περισσότερο να εντοπίζει τα άκρα επιφανειών και λιγότερα τα μέσα. Ερευνητές του πανεπιστημίου Bloomington της Indiana έχουν εξηγήσει ότι αυτή η διαδικασία βελτιώνει την ικανότητα του συστήματος όρασης, ως προς τη παρατήρηση των άκρων μιας επιφάνειας.

«Aυτό συμβαίνει γιατί οι νευρώνες του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται στην άκρη ενός ερεθίσματος, ανταποκρίνονται πιο έντονα σε σχέση με αυτούς που εντοπίζουν το μέσο του. Οι νευρώνες των «άκρων» δέχονται ελάχιστη ανάδραση σε σχέση με εκείνους των «μέσων» που δέχονται από κάθε κατεύθυνση.»

Τώρα μπορείς να «καείς» ξανά:

«There are twelve black dots at the intersections in this image. Your brain won’t let you see them all at once. pic.twitter.com/ig6P980LOT

— Will Kerslake (@wkerslake) September 11, 2016″

Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr:

Τα οικονομικά βελούδινα πέδιλα που ξετρέλαναν τις γυναίκες – Δες ποιανής εταιρείας είναι…

12 μύθοι για το μακιγιάζ που πρέπει να σταματήσεις επιτέλους να πιστεύει!

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΙΑΙΤΑ για να χάσεις λίπος και περιττά κιλά σε 2 εβδομάδες!

loading...