Λιώνει στο στόμα - Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα και πορτοκάλι: Το μυστικό για να μαλακώσει τόσο όσο
Ακόμα και για τους αρχάριους
16.12.2023
/
13:37
Πολλές οι προτάσεις για το γιορτινό τραπέζι, όμως εάν θέλετε κάτι εύκολο και πεντανόστιμο για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την τέλεια λύση, ακόμα και για εκείνους που δεν το έχουν πολύ με την κουζίνα. Χοιρινό μπούτι με μέλι και μουστάρδα που λιώνει στο στόμα!
Δείτε επίσης: 5+3 μυστικά για να σου βγει «αφρός» η βασιλόπιτα - Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει το λάθος που κάνουμε όλοι
Expand player
Πώς θα φτιάξετε το τέλειο χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα
Υλικά
Για το χοιρινό μπούτι
- 1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα περίπου 3 κιλά
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. μπαλσάμικο
- 3 κ.σ. μουστάρδα
- 2 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες
- 1 δεντρολίβανο
- 2 κλων. δεντρολίβανο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τις πατάτες
- 1½ kg μικρές πατάτες
- 2 σκελ. 1½
- 2 πορτοκάλια (το χυμό)
- 1 λεμόνι (το χυμό)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Για το χοιρινό μπούτι
- Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον.
- Το βάζουμε σε ένα ταψί και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι εξωτερικά την επιφάνεια του λίπους σε ρόμβους.
- Περιχύνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε το μπούτι.
- Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί.
- Σκεπάζουμε το χοιρινό μπούτι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Το βάζουμε στο φούρνο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, στις αντιστάσεις, στη κάτω σχάρα, για 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Αφού περάσει η μιάμιση ώρα ψησίματος, ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες, το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ.
- Ανακατεύουμε το μέλι με το βαλσαμικό ξίδι και τη μουστάρδα.
- Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.
Για τις πατάτες
- Καθαρίζουμε τις baby πατάτες και τις πλένουμε.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τις ολόκληρες καθαρισμένες πατάτες.
- Προσθέτουμε όλα τον χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά τις πατάτες με τα υπόλοιπα υλικά.
Μυστικά
- Η προθέρμανση του φούρνου στις αντιστάσεις, θέλει αρκετή ώρα.
- Όταν ο φούρνος πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία και βάλουμε το ταψί μέσα, από εκείνη τη στιγμή μετράμε το χρόνο ψησίματος.
Δείτε επίσης: Σκέτο «λουκούμι»: Γαλοπούλα γεμιστή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Τα μυστικά για να την φτιάξουμε σωστά
Πηγή: argiro.gr