Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Μάθε τα μυστικά των αντηλιακών και επέλεξε το κατάλληλο για εσένα!

Για να μην φθείρεται το δέρμα σου!

Μάθε τα μυστικά των αντηλιακών και επέλεξε το κατάλληλο για εσένα!
BEAUTY NEWS 16.07.2019 14:31

Μάθε τώρα κι εσύ τα μυστικά των αντηλιακών και επέλεξε το κατάλληλο για εσένα και την επιδερμίδα σου!

Η φθορά της επιδερμίδας, από την έκθεση στον ήλιο, γίνεται σταδιακά, ανεξάρτητα από το αν προκλήθηκε κάποιο ηλιακό έγκαυμα.

Ας είμαστε, λοιπόν, προσεκτικοί επιλέγοντας σωστά το αντηλιακό μας. Σε έκαψε ο ήλιος; Τι να κάνεις για να απαλλαγείς από την δυσάρεστη αίσθηση!

Για να μην κολλάνε στο δέρμα σας

Δεν χρειάζεται να επιλέγετε αντηλιακά με πάρα πολύ υψηλό δείκτη προστασίας SPF (Sun Protector Factor). Κι αυτό γιατί όσο αυξάνεται ο δείκτης προστασίας τόσο αυξάνονται και τα δραστικά συστατικά τους, με αποτέλεσμα να κολλάνε περισσότερο στο δέρμα. Ο SPF 15 μπλοκάρει περίπου το 93% της UVΒ ακτινοβολίας, ενώ ο δείκτης προστασίας 30 το 97% της UV. H διαφορά της φωτοπροστασίας είναι μόλις 4%. Επομένως τα προϊόντα με πιο χαμηλό δείκτη προστασίας (από 15-30) έχουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ σας προφυλάσσουν ικανοποιητικά.

Για να μη σας ζεσταίνουν

Κάποιες χημικές ουσίες που παρέχουν αντηλιακή προστασία όπως οι octymethoxycinnamate, benzophenone, methyl anthranilate, hoosalate, στην πραγματικότητα λειτουργούν μετατρέποντας τη UVB ακτινοβολία σε θερμική ενέργεια. Η παραγωγή θερμότητας από το αντηλιακό συμβάλλει στην αίσθηση ζέστης στο δέρμα. Επιλέξτε αντηλιακό με φυσικές ουσίες όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου τα οποία δεν παράγουν θερμότητα.

Για να μη σας δημιουργούν σπυράκια

Από τη χρήση αντηλιακών προκύπτει ένα εξάνθημα τύπου ακμής. Μερικά από τα αδιάβροχα αντηλιακά μεγαλύτερης διάρκειας λειτουργούν αποφρακτικά και μπορεί να προκαλέσουν τέτοια προβλήματα. Η λύση είναι η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος με τη μέθοδο της δοκιμής και του λάθους. Βάλτε το αντηλιακό σε μικρή περιοχή δέρματος μπροστά από το αυτί για 5 διαδοχικές νύχτες. Μια άλλη συμβουλή είναι να αποφύγετε τα αντηλιακά σε μορφή gel και να προτιμάτε αυτά σε μορφή κρέμας.

Για να μη γυαλίζει το πρόσωπό σας

Σε πολλά άτομα δεν αρέσει η εμφάνιση του αντηλιακού επάνω στην επιδερμίδα του προσώπου. Μάλιστα πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι το φον ντε τεν τους δεν εφαρμόζει καλά όταν το βάζουν πάνω από το αντηλιακό και ότι κάνει το πρόσωπό τους να γυαλίζει και να δείχνει λιπαρό. Αν και τα περισσότερα φον ντε τεν δεν έχουν δείκτη προστασίας πάνω από 8 για αισθητικούς λόγους, ωστόσο με αυτόν τον δείκτη μπλοκάρεται το 88% της UVB ακτινοβολίας που δέχεται το δέρμα.

Για να έχουν αποτέλεσμα

Θα πρέπει να ανανεώνετε συχνά το αντηλιακό σας (περίπου κάθε 2 ώρες), ακόμη κι αν κάθεστε κάτω από την ομπρέλα. Σύμφωνα με τον νόμο, σε όλα τα προϊόντα όπου αναγράφεται δείκτης προστασίας 15, αυτός ισχύει υπό ιδανικές συνθήκες, οι οποίες περιλαμβάνουν την ελάχιστη εφίδρωση, τη μη επαφή με το νερό, τη χαμηλή υγρασία, την ελάχιστη φυσική δραστηριότητα, την απουσία ανέμου, την εφαρμογή πυκνού στρώματος κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα όμως τα αντηλιακά δεν εφαρμόζονται κάτω από τέτοιες συνθήκες, επομένως το αντηλιακό μπορεί να λέει SPF 15 αλλά η απόδοσή του επάνω στο δέρμα να διαφέρει.

Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχουν αδιάβροχα αντηλιακά αλλά ανθεκτικά στο νερό ή στον ιδρώτα. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν παρέχει προστασία από τον ήλιο μέχρι και μετά 40 λεπτά έκθεσης στο νερό, ενώ τα πολύ ανθεκτικά στο νερό ή στον ιδρώτα 80 λεπτά. Για να είστε ασφαλείς πρέπει να ανανεώνετε το αντηλιακό μετά το κολύμπι ή αν ιδρώσετε. Επίσης, παρά τους ισχυρισμούς, όπως π.χ. «sunblocker» και «ολική προστασία», κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει 100% προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Το μυστικό

Μη χρησιμοποιείτε περσινά αντηλιακά προϊόντα που έχουν ανοιχθεί, διότι τα φίλτρα προστασίας τους μπορεί να έχουν εξασθενήσει. Συνήθως η διάρκεια ζωής τους, εφόσον ανοιχτούν από τη σφραγισμένη συσκευασία τους, είναι 3 με 4 μήνες.

Πηγή: TV24

Μεγάλη προσοχή! Έτσι θα ξεχωρίζετε τα ληγμένα αντηλιακά!

Το καλοκαίρι έχει έρθει και είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας να ξεχωρίζουμε τα ληγμένα αντηλιακά!

Τα αντηλιακά, μπορούν να χάσουν τις προστατευτικές τους ιδιότητες όταν περάσει ο κατάλληλος χρόνος χρήσης τους, σύμφωνα με τον καθηγητή Allison Arthur από το Ορλάντο.
Μάλιστα, όχι μόνο μπορεί να μην έχουν καμία επίδραση κατά της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε εγκαύματα θέτοντας σε κίνδυνο το δέρμα.

Παρακλατω θα διαβάσεις όλες εκείνες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με την σωστή χρήση τους για να μην έχεις ατυχήματα στις διακοπές σου. Δώσε βάση λοιπόν.

Ημερομηνία λήξης:

Όπως κάθε προϊόν για την φροντίδα του δέρματος, έτσι και τα αντηλιακάέχουν ημερομηνία λήξης, την οποία μπορείς να βρεις πάνω στην συσκευασία τους. Πριν λοιπόν χρησιμοποιήσεις το δικό σου, τσέκαρε το πότε λήγει. Αν πάλι τύχει και το αντηλιακό που έχεις αγοράσει δεν αναγράφει ημερομηνία λήξης, τότε θα πρέπει να σημειώσεις πότε το πήρες ώστε να γνωρίζεις πόσο χρόνο το έχεις.

Οι κανόνες αυτοί ισχύουν τόσο για τα αντηλιακά από φυσικά υλικά, όσο και για εκείνα που είναι χημικά. Ο λόγος διότι τα συστατικά των μεν και των δε χάνονται με το πέρασμα του χρόνου και έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητα τους.

Επιπλέον, η θερμότητα είναι ένας βασικός λόγος που μπορεί να κάνει ένα αντηλιακό αναποτελεσματικό, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τα συστατικά του.

Ενδείξεις ότι το αντηλιακό σου είναι ληγμένο:

Πρώτα από όλα, θα το καταλάβεις από την υφή του. Αν αυτή δείχνει ή είναι διαφορετική κατά την εφαρμογή του αντηλιακού, τότε θα πρέπει να σταματήσεις να το χρησιμοποιείς. Αν π.χ. έχει κόκκους ή άλλαξε χρώμα δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς, ενώ ένα άλλο σημάδι ότι το αντηλιακό σου έχει λήξει, μπορεί να είναι και η μυρωδιά του.

Πως θα προστατευθείς πλήρως από τον ήλιο:

Καταρχάς φρόντισε να προμηθευτείς ένα καλό αντηλιακό. Έπειτα, μπορείς να αποφεύγεις την έκθεση στον ήλιο από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, όπου η ακτινοβολία είναι πολύ μεγαλύτερη και φυσικά, να επιλέγεις να κάθεσαι στην σκιά, φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλο.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κοιμάστε με τον ανεμιστήρα σε λειτουργία; Σταματήστε το τώρα! Κινδυνεύετε από...

Σε τσίμπησε κουνούπι; Θα ανακουφιστείς με αυτόν τον φυσικό τρόπο, άμεσα!

Διαβάστε περισσότερα health news θέματα στο Youweekly.gr!

Share