Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ανοιχτή ρινοπλαστική!

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ανοιχτή ρινοπλαστική!

Έχει πλεονεκτήματα, και πότε, η επεμβατική αυτή μέθοδος; Το YOU μίλησε με τον πλαστικό χειρουργό Γαβριήλ Στρατή, ο οποίος μας εξηγεί τα συν και πλην αυτής της τεχνικής.

Στην κλασική ρινοπλαστική, για τον πλαστικό χειρουργό με ταλέντο, εμπειρία και γνώση της ανατομίας, η ανοιχτή ρινοπλαστική μόνο μειονεκτήματα έχει. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη τεχνική επιμηκύνει τον χρόνο της επέμβασης, αφήνοντας μετεγχειρητικές ουλές με κίνδυνο την παραμόρφωση της στυλίδας, ενώ ακόμη δεν προσφέρει ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, προσφέρει άμεση και επομένως καλύτερη διεγχειρητική εικόνα της ανατομίας των χόνδρων στον χειρουργό και άρα ασφαλέστερη παρέμβαση. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι πλεονέκτημα για χειρουργούς με μικρή εμπειρία στην επέμβαση της ρινοπλαστικής, γιατί χαρίζει ένα ασφαλές αισθητικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, η ανοιχτή ρινοπλαστική θα μπορούσε εύκολα να παρομοιαστεί με την ανοιχτή χολοκυστεκτομή, σε σύγκριση με τη λαπαροσκοπική. Ο εξειδικευμένος στην ενδοσκοπική τεχνική χειρουργός επιτυγχάνει μια σχεδόν ανώδυνη χολοκυστεκτομή σε συντομότερο χειρουργικό χρόνο με τις μικρότερες μετεγχειρητικές ουλές ενός έως δύο εκατοστών. Η ανοιχτή χολοκυστεκτομή προσφέρει στον χειρουργό άμεση εικόνα της ανατομίας, αλλά αφήνει μια μεγάλη ουλή και φυσικά έχει μετεγχειρητικό πόνο.

Γαβριήλ Στρατής πλαστικός χειρουργός

Γαβριήλ Στρατής, πλαστικός χειρουργός

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Έμπειρος χειρουργός στην ενδοσκοπική χειρουργική μπορεί να καταφύγει στην ανοιχτή χολοκυστεκτομή όταν πολλές συμφύσεις από παλαιότερες επεμβάσεις στην κοιλιά εμποδίζουν τη λαπαροσκοπική προσπέραση. Το ίδιο ισχύει και στην ανοιχτή ή κλειστή ρινοπλαστική. Ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός ίσως να χρειαστεί να καταφύγει στην ανοιχτή ρινοπλαστική, όταν στη μύτη έχουν προηγηθεί επεμβάσεις αφήνοντας πολλές συμφύσεις και η επανόρθωση απαιτεί μεγάλες παρεμβάσεις με χόνδρινα μοσχεύματα για ανακατασκευή της ανατομίας τους. Αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι συχνές και αν ο χειρουργός μπορεί να αποκαταστήσει την ανατομία της μύτης αποδίδοντας ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα με κλειστή ρινοπλαστική σε μια επανεπέμβαση αξίζει συγχαρητηρίων. Διαφορετικά, αν ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα στην επανεπέμβαση αυτή είναι πολύ δύσκολο να αποδοθεί με την τεχνική της κλειστής ρινοπλαστικής, καλύτερα να γίνεται ανοιχτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ανοιχτή ρινοπλαστική έχει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι καλύτερο οι νεότεροι και λιγότερο έμπειροι χειρουργοί να ακολουθούν την τεχνική της ανοιχτής ρινοπλαστικής για να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες του επιθυμητού αισθητικού αποτελέσματος.

INFO

Γαβριήλ Στρατής, πλαστικός χειρουργός (Diplomate of European board of Plastic Surgery) Ζαλοκώστα 4, Αθήνα, τηλ. 210 3600413 /414 /415, info@sgabriel, Στρατής Γαβριήλ - Stratis Gabriel Plastic Surgeon, www.sgabriel.gr