Lifebuoy: το σαπούνι – θρύλος τώρα και στην Ελλάδα!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Lifebuoy: το σαπούνι – θρύλος τώρα και στην Ελλάδα!

Σίγουρα το όνομά του είναι ασυνήθιστο, αλλά έχει πίσω του μια ιστορία 127 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, έσωσε ζωές στην επιδημία χολέρας της βικτωριανής Αγγλίας και βοήθησε τους ανθρώπους στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Σήμερα, συνεχίζει την αποστολή του στον κόσμο, δίνοντας το παρών και στην Ελλάδα!

Ο λόγος για το Lifebuoy, το σαπούνι-θρύλο που «γεννήθηκε» το 1894, στη Βρετανία από τον εφευρέτη και ανθρωπιστή Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, ο οποίος σκέφτηκε να παρασκευάσει ένα προϊόν με αντιβακτηριδιακή δράση, ώστε να συμβάλει στη σωτηρία της ζωής των ανθρώπων, που κινδύνευαν τότε από την επιδημία της χολέρας. Το ονόμασε «σωσίβιο» (Lifebuoy) – και, αν ζούσε σήμερα, θα ήταν αφάνταστα περήφανος για την πορεία του. Γιατί το καινοτόμο σαπούνι του έγινε σήμα-κατατεθέν της υγείας και της καθαριότητας. Τη δεκαετία 1910-1920 ανέλαβε την εκπαίδευση των οικογενειών στη σημασία της υγιεινής των χεριών και συνέβαλε στην αντιμετώπιση της πανδημίας της ισπανικής γρίπης, ενώ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πρωταγωνίστησε σε μια εκστρατεία προσφοράς δωρεάν κινητών λουτρών στους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου.

Άλλωστε «θρύλος» δεν γίνεσαι τυχαία. Πρέπει να έχεις αποδείξει ότι αντέχεις στο χρόνο και ότι μπορείς να κάνεις την υπέρβαση σε σχέση με αυτό που περιμένουν οι άλλοι από σένα. Επιπλέον, για το Lifebuoy ισχύει και ένας ακόμη -ο σπουδαιότερος- λόγος: ότι η μεγάλη εμπορική επιτυχία του σε όλο τον κόσμο δεν οφείλεται μόνο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, αλλά κυρίως στην αποστολή του, την οποία εξακολουθεί να υπηρετεί έως σήμερα.

Lifebuoy

Και η αποστολή του Lifebuoy δεν είναι άλλη, παρά να εκπαιδεύσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους στον κόσμο, σχετικά με το πλύσιμο των χεριών – μια απλή διαδικασία που προστατεύει από τη διάδοση ασθενειών. Η εκστρατεία αυτή, που έχει ήδη συμβάλει στην αλλαγή συμπεριφοράς μικρών και μεγάλων σε πάνω από 30 χώρες, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της που έγινε ποτέ.

Παράλληλα, το Lifebuoy έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να βοηθήσει όσα περισσότερα παιδιά γίνεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, να φτάσουν την ηλικία των 5 ετών. Το πρόγραμμα “Help a Child Reach 5” βασίζεται στη διαπίστωση ότι, κάθε χρόνο, πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας ασθενειών όπως η διάρροια και η πνευμονία. Πολλοί από τους θανάτους αυτούς θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν τα παιδιά συνηθίσουν να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

Σήμερα το θρυλικό… «σωσίβιο» δίνει το «παρών» στην πανδημία Covid-19, συνεχίζοντας να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με τη σωτήρια αξία του πλυσίματος των χεριών που, μαζί με τη μάσκα και την απόσταση, είναι τα βασικά όπλα μας απέναντί της. Και αν κάποιος θέλει να καταλάβει τι είναι το Lifebuoy και τα προϊόντα του, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στην ιστορία του, που δίκαια το έκανε θρύλο!

lifebuoy σαπούνι