Lifebuoy: Το θρυλικό… «σωσίβιο» στην υπηρεσία της υγιεινής και της καθαριότητας!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Lifebuoy: Το θρυλικό… «σωσίβιο» στην υπηρεσία της υγιεινής και της καθαριότητας!

Από την ημέρα που ο κορωνοϊός μπήκε στην ζωή μας όλοι αναζητούμε την καλύτερη προστασία που θα μας θωρακίσει ενάντια σε αυτόν τον αόρατο εχθρό. Μην ξεχνάμε ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στο παρελθόν, σε αντίστοιχες πανδημίες που στάθηκαν η αφορμή για να γεννηθούν σημαντικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις που άλλαξαν τη ροή των πραγμάτων.

Μια τέτοια, που διάβασα πρόσφατα και μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν και εκείνη του Άγγλου εφευρέτη και ανθρωπιστή Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ όταν, το 1894, δημιούργησε το Lifebuoy, ένα «σαπούνι με αποστολή». Το συγκεκριμένο σαπούνι έσωσε εκατομμύρια ζωές στην πανδημία χολέρας της βικτωριανής Αγγλίας, ενώ ακόμη συνέβαλε στην εκπαίδευση για τη σωστή υγιεινή και καθαριότητα των χεριών.

Ο «θρύλος» του Lifebuoy

Lifebuoy

Το ασυνήθιστο όνομά του, Lifebuoy, που σημαίνει σωσίβιο στα αγγλικά, ήταν ένα πρωτοποριακό για την εποχή του προϊόν, προσιτό στην τιμή, με αντιβακτηριακές ιδιότητες που είχε ως σκοπό να καταστήσει την καθαριότητα «κοινό τόπο για όλους», κάτι που τελικά κατάφερε και με εξαιρετική επιτυχία. Μάλιστα, τη δεκαετία 1910-1920 ανέλαβε την εκπαίδευση των οικογενειών στη σημασία της υγιεινής των χεριών και συνέβαλε στην αντιμετώπιση της πανδημίας της ισπανικής γρίπης, ενώ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πρωταγωνίστησε σε μια εκστρατεία προσφοράς δωρεάν κινητών λουτρών στους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου. Κάπως έτσι και με μια βαριά ιστορία 127 ετών- έχοντας εκπαιδεύσει 1 δισεκατομμύριο παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες να πλένουν συχνά τα χέρια τους- το «θρυλικό» σαπούνι συνεχίζει ακόμη και σήμερα την σημαντική αποστολή του. Με ποιο τρόπο; Απλά βοηθώντας τους ανθρώπους να αλλάζουν συνήθειες για να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

lifebuoy καθαριότητα

Σήμερα το θρυλικό… Lifebuoy είναι εδώ και δίνει το παρών στην πανδημία Covid-19, συνεχίζοντας να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με τη σωτήρια αξία της καθαριότητας των χεριών που, μαζί με τη μάσκα και τη σωστή τήρηση των αποστάσεων απόσταση, είναι τα βασικά όπλα μας απέναντί της.

Η σημαντική εμπορική, και όχι μόνο, επιτυχία του Lifebuoy σε όλο τον κόσμο δεν οφείλεται, όμως, μόνο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, αλλά κυρίως στην κοινωνική αποστολή του, την οποία εξακολουθεί να υπηρετεί μέχρι και σήμερα. Και αυτή έχει να κάνει με την εκπαίδευση 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε όλο τον κόσμο -σε πάνω από 30 χώρες- σχετικά με την υγιεινή των χεριών, μια απλή διαδικασία που προστατεύει από τη μετάδοση ασθενειών. Επιπλέον, το Lifebuoy έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να βοηθήσει όσα περισσότερα παιδιά γίνεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, να φτάσουν την ηλικία των 5 ετών μέσα από το πρόγραμμα “Help a Child Reach 5”. Και αυτό καθώς κάθε χρόνο παρατηρείται ότι πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας ασθενειών όπως η διάρροια και η πνευμονία. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν τα παιδιά έπλεναν πιο τακτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι, όπως το Lifebuoy.

*Για περισσότερα μπες στο https://www.lifebuoy.co.uk

lifebuoy σαπούνι