6 λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά μας! Πότε η "πτώση" δεν είναι φυσιολογική;

Όλες έχουμε το ίδιο άγχος!

6 λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά μας! Πότε η

Μήπως τελευταία παρατηρούμε μια ανησυχητική αύξηση των μαλλιών που πέφτουν; Πότε είναι φυσιολογικός ο ρυθμός απώλειας και πότε όχι;

ΠΡΟΒΛΗΜΑ – Φτωχή διατροφή: Το να αποκλείουμε ομάδες τροφών ή να παραλείπουμε γεύματα έχει ολέθρια αποτελέσματα στο σώμα μας. Και τα μαλλιά μας μαζί με τα νύχια και το δέρμα μας είναι τα πρώτα σημεία που το καταδεικνύουν. Οι δίαιτες – εξπρές, ο υποσιτισμός αλλά και το φαγητό με μηδαμινή διατροφική αξία, όπως το πρόχειρο φαγητό απ’ έξω, δεν εμπλουτίζουν τον οργανισμό μας με σημαντικές ουσίες για την υγεία, την ανάπλαση, την ανάπτυξη των μαλλιών και φυσικά τη λάμψη τους. Διαβάστε παρακάτω...

ΛΥΣΗ: Αυξάνουμε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, πρωτεΐνες και αμινοξέα όπως η L-προπόλη και η L-λυσίνη, καθώς και σε βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β (πχ βιοτίνη, που βρίσκεται στο θύλακα της τρίχας). Τέτοιες τροφές είναι τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας, η σόγια, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, η μπανάνα, η βρόμη, το συκώτι και τα φιστίκια.

Δείτε ακόμη:3 τάσεις στο μακιγιάζ για λαμπερές εμφανίσεις την Άνοιξη!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ – Ορμόνες: Η περίοδος μετά τον τοκετό, ο θηλασμός, η εμμηνόπαυση, το αντισυλληπτικό χάπι, οι πολυκυστικές οωθήκες, που πολλές φορές ευθύνονται γι την ακμή, τον ασταθή κύκλο και τα προβλήματα γονιμότητας, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή ακόμα και η πρόσληψη μιας φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ορμονική ισορροπία και να προκαλέσουν έντονη τριχόπτωση.
ΛΥΣΗ: Απευθυνόμαστε στον γιατρό μας για μια ολοκληρωμένη διάγνωση και πιθανότατα φαρμακευτική αντιμετώπιση για την εξισορρόπηση του επιπέδου ορμονών στον οργανισμό.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ – Έλλειψη σιδήρου: Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου είναι η συχνότερη διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως. Στις γυναίκες παρουσιάζεται συχνότερα λόγω της περιόδου και της εγκυμοσύνης. Πολλές μελέτες δεν δείχνουν μια σχέση μεταξύ έλλειψης σιδήρου και απώλειας μαλλιών. Ωστόσο, η αναιμία που προκύπτει λόγω έλλειψης σιδήρου ενδέχεται να συνοδέυεται και από έντονη τριχόπτωση.
ΛΥΣΗ: Αυξάνουμε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, καθώς και πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι, τα όσπρια, το μπρόκολο. Αν τα επίπεδα του σιδήρου είναι πολύ χαμηλότερα από το φυσιολογικό, τότε ακολουθούμε μια φαρμακευτική αγωγή, σε συνεννόηση με τον γιατρό μας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ – Στρες: Όταν βρισκόμαστε υπό την επήρεια του στρες ο οργανισμός μας εκκρίνει υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εξασθενεί την άμυνα του οργανισμού και επομένως αποδυναμώνει και την τρίχα. Επίσης, επηρεάζεται και η κυκλοφορία του αίματος: Όταν ο οργανισμός μας θεωρεί ότι βρίσκεται σε κίνδυνο διοχετεύει περισσότερο αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα ζωτικά όργανα, όπως είναι η καρδιά και οι πνεύμονες και παραμελεί τα υπόλοιπα όπως το δέρμα.
ΛΥΣΗ: Kαι πάλι η διατροφή σε συνδυασμό με ειδικές συνθέσεις κατά της τριχόπτωσης βοηθούν την κατάσταση. Κάνουμε μασάζ με τα δάχτυλα στο τριχωτό του κεφαλιού για 3-5’. Ξεκινάμε από το θερμότερο σημείο του κεφαλιού, δηλαδή τον αυχένα, απ’ όπου ξεκινά και η παροχή αίματος και αφετέρου επιτρέπουμε στα δυναμωτικά συστατικά του σαμπουάν να εισχωρήσουν στον θύλακα της τρίχας.

Δείτε ακόμη: Το «γιαγιαδέ» trend για τα νύχια που φέρνει ξανά στην μόδα η Bella Hadid! Εσύ θα το δοκιμάσεις;

ΠΡΟΒΛΗΜΑ – Αλωπεκία εξ έλξεως: Αρκετές γυναίκες παρουσιάζουν τριχόπτωση επειδή συνηθίζουν να μαζεύουν τα μαλλιά τους σφιχτά κότσο ή αλογοουρά, τραβώντας τα με δύναμη.
ΛΥΣΗ: Ευτυχώς αυτού του τύπου η αλωπεκία είναι απολύτως αναστρέψιμη στα αρχικά στάδια, αν σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ – Παθολογικά αίτια τριχόπτωσης: Σε αυτά ανήκουν η γυροειδής αλωπεκία (το κεφάλι είναι κατά τόπους πλήρως απογυμνωμένο από μαλλιά), που αποδίδεται σε έντονο ψυχικό στρες, η διάχυτη αλωπεκία (ελάττωση της πυκνότητας της τριχοφυΐας σε όλη την έκταση του τριχωτού) και η ανδρογενετική αλωπεκία, που οδηγεί στην φαλάκρα. Η τελευταία μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες που έχουν κληρονομικό ιστορικό ανδρογενετικής αλωπεκίας.
ΛΥΣΗ: Στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, στα αρχικά στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική. Συστήνεται η ουσία μινοξιδίλη, που καταπολεμά την τριχόπτωση μέσω της αύξησης της αιμάτωσης της περιοχής. Στη διάχυτη αλωπεκία προτιμάται η εφαρμογή μιας λοσιόν με μινοξιδίλη και κορτιζόνη, η οποία μειώνει την φλεγμονή που υπάρχει στην περιοχή. Άλλες θεραπείες είναι: 1)LLLT (low level laser therapy), μια συμπληρωματική θεραπεία, που σε χαμηλές συχνότητες ενεργοποιεί τα τριχοθυλάκια 2) το μόνιμο ιατρικό tattoo,το οποίο δεν λύνει το πρόβλημα τη τριχόπτωσης, αλλά βελτιώνει την αισθητική εικόνα του τριχωτού της κεφαλής 3)η θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma), που χρησιμοποιεί πλάσμα του αίματος του ίδιου του ατόμου – το οποίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να αποκτήσει υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων – προκειμένου να επανενεργοποιηθούν τα βλαστοκύτταρα που θεωρούνται πηγή δημιουργίας νέων τριχών ( τα αιμοπετάλια περιέχουν κυτοκίνες και παράγοντες με αναπλαστικές ιδιότητες).

Δείτε ακόμη: Η νέα τάση για το καλοκαίρι 2018 στα μαλλιά είναι τεράστιο #ΝΟΤ! Εσείς θα το τολμήσετε;

Σε περιπτώσεις που η αραίωση των μαλλιών είναι εμφανής, η μόνιμη αποκατάσταση είναι η μεταμόσχευση μαλλιών. Σήμερα αποτελεί μια πρακτικά ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, καθώς πραγματοποιείται με τη σύγχρονη τεχνική FUE, κατά την οποία υγιή τριχοθυλάκια μεταφέρονται από το πίσω μέρος της κεφαλής στην πάσχουσα περιοχή. Η φύτρωση των νέων μαλλιών ολοκληρώνεται σταδιακά σε λίγους μήνες με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς μόνιμα σημάδια ή ουλές, ενώ το αποτέλεσμα είναι σταθερό και μόνιμο.