Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Ιδρώνεις το καλοκαίρι; Αυτά είναι τα 8 tips που θα σε σώσουν!

Διάβασε τo προσεκτικά!

ιδρώτας

Διάβασε τo προσεκτικά! Ιδρώνεις το καλοκαίρι; Αυτά είναι τα 8 tips που θα σε σώσουν, εάν σε ενοχλεί και εσένα αυτή η άσχημη αίσθηση!

Οι διακοπές αργούν να έρθουν, η ζέστη είναι αφόρητη και ο ιδρώτας εμφανίζεται στο κορμί σου, ακόμη κι αν έχουν περάσει δέκα λεπτά από τότε που βγήκες από το μπάνιο.

Ο ιδρώτας να είναι ενοχλητικός, δημιουργεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα και κάποιες φορές μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Δεν παύει όμως να είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας. Ο ιδρώτας είναι μια απόλυτα φυσιολογική και υγιής αντίδραση του οργανισμού μας όταν κάνει ζέστη.

Η φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα διατηρεί τη θερμοκρασία και την ενυδάτωση του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι, λοιπόν, όταν η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει, ο ιδρώτας αυξάνεται.

Υπάρχουν τρόποι για να μην ιδρώνεις τόσο πολύ. Παρακάτω θα διαβάσεις ορισμένες συμβουλές γιατρών, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να ιδρώνεις λιγότερο.

1. Βάζεις αποσμητικό την λάθος στιγμή

Η σωστή στιγμή να φοράμε το αποσμητικό μας ώστε να έχει διάρκεια είναι πριν ακριβώς πέσουμε για ύπνο. Οχι, το πρωί πριν φύγουμε για την δουλειά. Αυτό συμβαίνει γιατί, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, που ιδρώνουμε λιγότερο, εισέρχεται μεγαλύτερη ποσότητα από το δραστικό συστατικό των αποσμητικών στους ιδρωτοποιούς αδένες, πράγμα που το κάνει να αποδίδει πολύ καλύτερα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης (επόμενης) ημέρας. Αν εφαρμόσουμε το αποσημητικό λίγο πριν φύγουμε από το σπίτι, δεν θα γίνει κάτι κακό. Απλά με αυτό τον τρόπο μειώνεται κατά πολύ η αποτελεσματικότητα του ενάντια στον ιδρώτα και στη δυσοσμία.


2. Περιόρισε την κατανάλωση καφέ

Η καφεΐνη ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και δραστηριοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες. Η καφεΐνη υπερδιεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, απελευθερώνει την αδρεναλίνη στο σώμα μας, αλλά και αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος μας. Άρα όσο λιγότερη καφεΐνη καταναλώνεις, τόσο το λιγότερο θα ιδρώνεις.


3. Πιες φασκόμηλο

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τον ιδρώτα είναι το φασκόμηλο. Περιέχει βιταμίνη Β που μειώνει την υπερβολική εφίδρωση και μαγνήσιο που περιορίζει τη δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων. Βάλε φασκόμηλο σε βραστό νερό και άφησέ το να κρυώσει. Πιες το περιεχόμενο 3-4 φορές την ημέρα.

4. Περιόρισε το κάπνισμα

Η νικοτίνη προκαλεί στο σώμα μας την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, μιας χημικής ουσίας που διεγείρει τους ιδρωτοποιούς αδένες.

5. Μείωσε το αλκoόλ

Πες όχι στο δεύτερο ποτό, γιατί η κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει την εφίδρωση, αφού προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

6. Προσπάθησε να διαχειριστείς το άγχος σου

Αν είσαι από αυτούς που παίρνουν ψύχραιμα τα πράγματα, ίσως ιδρώνεις λιγότερο από εκείνους που συγκινούνται εύκολα, θυμώνουν έντονα ή έχουν πολύ άγχος. Γενικότερα, η έκκριση του ιδρώτα εκτός από την έντονη σωματική δραστηριότητα και την υψηλή θερμοκρασία επηρεάζεται και από συγκινησιακούς παράγοντες (στρες, αγωνία, φόβο, τρακ κ.λπ.). Προσπάθησε να χαλαρώνεις μέσα στην ημέρα όσο πιο πολύ μπορείς.

7. Φόρεσε τα σωστά ρούχα

Το καλοκαίρι να προτιμάς ρούχα από λινό ή βαμβάκι, γιατί απορροφούν τον ιδρώτα.

8. Ενέσεις botox

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει και το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, τότε μια λύση είναι οι ενέσεις botox, μιας και η αλλαντοΐνη απενεργοποιεί δραστικά τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων.

Γιατί ιδρώνουμε και τι είναι ο ιδρώτας ;;;

Σίγουρα έχει τύχει πολλές φορές να νιώθουμε άσχημα για την μυρωδιά του σώματος μας και ιδιαίτερα μετά από σκληρή εργασία. Αυτό οφείλεται στον ιδρώτα και πιο επιστημονικά στην εφίδρωση.

Τελικά όμως γιατί ιδρώνουμε και ποιος ο λόγος ύπαρξης του μηχανισμού της εφίδρωσης; Είναι ο μηχανισμός ψύξης του σώματος!

Όταν το σώμα εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες η σε έντονη άσκηση, ανεβαίνει η ροή του αίματος και έτσι απελευθερώνεται ιδρώτας από τους πόρους του δέρματος.

Μόλις λοιπόν ο ιδρώτας αρχίσει να εξατμίζεται, δημιουργείται ένα αίσθημα δροσιάς στο σώμα! Έτσι η θερμοκρασία που ανέβασε το σώμα λόγω της υψηλής ροής του αίματος, αποβάλλεται με αυτόν τον τρόπο.

Όπως οι πιο πολλοί από εμάς γνωρίζουμε, το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό και το σώμα μας χάνει νερό με 4 διαφορετικούς τρόπους. Την εφίδρωση, την ούρηση, την ενυδάτωση του οργανισμού και την αναπνοή.

Γιατί όμως μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο;

Οι άνθρωποι γεννιούνται έχοντας από 2 έως 4 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες οι οποίοι ενεργοποιούνται σταδιακά με την πάροδο των ετών!

Άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με το πόσο ιδρώνουμε, είναι το περιβάλλον αλλά και η ενδυμασία μας. Εάν το περιβάλλον έχει υψηλό ποσοστό υγρασίας, τότε ο ιδρώτας εξατμίζεται δύσκολα και το άτομο δυσκολεύεται να δροσιστεί!

Οι γυναίκες έχουν πιο πολλούς ιδρωτοποιούς αδένες αλλά οι άντρες έχουν μεγαλύτερη και πιο έντονη λειτουργία αυτών των αδένων σε σχέση με τις γυναίκες.

Για αυτόν τον λόγο, οι άντρες ιδρώνουν συνήθως πιο πολύ. Επίσης οι περισσότεροι αδένες βρίσκονται στην περιοχή από τον αστράγαλο και κάτω, στις μασχάλες και στην βουβωνική περιοχή.

Από τι αποτελείται ο ιδρώτας;

Είναι σημαντικό εδώ να αναφέρουμε ότι ο ιδρώτας δεν αποτελείται μόνο από νερό.

Χαλκός, αμμωνiα, κρεατίνη, άλατα, ουρία, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο είναι μερικά από τα δεκάδες στοιχεία που αποβάλλουμε κατά την εφίδρωση!

Οι άνθρωποι - αθλητές που χάνουν μεγάλες ποσότητες νατρίου κατά την εφίδρωση, είναι αρκετά επιρρεπείς στις κράμπες! Η καλύτερη αποθεραπεία σε αθλητές, οι οποίοι εμφάνισαν κράμπες κατά την διάρκεια της άσκησης, είναι διατροφή και υγρά πλούσια σε νάτριο και κάλιο!

Κλείνοντας θα πρέπει να ανησυχήσετε όταν δεν ιδρώνετε καθόλου και όχι όταν ιδρώνετε!
Η εφίδρωση είναι σημάδι καλής λειτουργίας του οργανισμού! Επίσης, keep in mind ότι όσον αφορά την άσχημη μυρωδιά... υπάρχουν τα αποσμητικά και τα μπάνια!

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Μήπως ιδρώνεις υπερβολικά; Μην το διακινδυνεύεις

Τέρμα το γυμναστήριο και ο ιδρώτας! Δες με ποιον τρόπο καις θερμίδες χωρίς να κουράζεσαι

Διαβάστε περισσότερα έξυπνα μυστικά στο Youweekly.gr!

Share