Σε έπιασε διάρροια; Το μυστικό των γιαγιάδων με το λεμόνι για να σταματήσεις να τρέχεις στην τουαλέτα

Θα σε σώσει κυριολεκτικά!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σε έπιασε διάρροια; Το μυστικό των γιαγιάδων με το λεμόνι για να σταματήσεις να τρέχεις στην τουαλέτα

Δεν μπορείς να σταματήσεις να τρέχεις στην τουαλέτα γιατί ξαφνικά σε έπιασε διάρροια; Μην αγχώνεσαι! Οι γιαγιάδες παλιά είχαν ένα μυστικό τρικ με λεμόνι και καφέ που... εξουδετέρωνε τα πάντα!

Η Διάρροια είναι αποτέλεσμα τροφικών δηλητηριάσεων οι οποίες οφείλονται σε δράση τοξικών παραγόντων που εισάγονται στον οργανισμό, σχετίζονται με την τροφή και το νερό και επιδρούν βλαπτικά στον οργανισμό, παρουσιάζοντας μία ποικιλία συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι απλά επιγαστρικά άλγη ή αυτοπεριοριζόμενα διαρροϊκά σύνδρομα, μπορεί όμως να εμφανιστεί εμετός, υψηλός πυρετός, επίμονη επιγαστραλγία, αιματηρή κένωση.

Μπορεί να είναι δυσανεξία σε συστατικά των τροφών, η οποία μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, όπως συμβαίνει μετά από βρώση ορισμένων ειδών μανιταριών και οστρακοειδών, αλλά μπορεί να αφορά τοξική δράση μικροοργανισμών, όπως ιών, βακτηρίων και πρωτοζώων, που ευρίσκονται στο τρόφιμο ή τοξινών τους. Ο ακριβής τύπος του παθογόνου μικροοργανισμού ποικίλλει: Ιοί, σιγκέλα, σαλμονέλα, campylobacter, E. Coli, Entamoeba histolytica, yersinia, giardia, lamblia, κρυπτοσπορίδια, εντεροιοί, vibrio, s. aureus, bacillus cereus, clostiridium difficile, clostiridium perfigens, αμοιβάδες και ούτω καθεξής.

Ο ειδικός έλεγχος που θα στείλει ο κλινικός ιατρός στα μη αυτοπεριοριζόμενα σύνδρομα, προς ακριβή ταυτοποίηση του παθογόνου αιτίου ποικίλλουν, αναλόγως της κλινικής εικόνας, της γενικής κατάστασης της υγείας του κάθε οργανισμού, αλλά και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με παράγοντες όπως η εποχή, ο τόπος, το είδος του τροφίμου που καταναλώθηκε, οι συνθήκες παρασκευής του τροφίμου. Έτσι, για παράδειγμα, επί επίμονων συμπτωμάτων που προκλήθηκαν μετά από ένα κακά μαγειρεμένο hamburger, ο κλινικός ιατρός θα διερευνήσει οπωσδήποτε, εκτός των κοινών αιτίων, το E coli, επί πρόσφατης χρήσης αντιβίωσης το c difficile, επί προσφάτου ταξιδιού στο εξωτερικό την σαλμονέλα, σιγκέλα, campylobacter, e coli, vibrio κ.λ.π.

Το αίτιο της τροφικής δηλητηρίασης και ο τρόπος που το αμυντικό σύστημα αντιδρά, θα καθορίσει και το είδος της ιατρικής αντιμετωπίσεως, η οποία κυμαίνεται και μπορεί να είναι απλή, συμπτωματική παρακολούθηση ή θεραπεία σε ελαφρές περιπτώσεις, ενδέχεται όμως να απαιτείται και ενδονοσοκομειακή νοσηλεία σε πιο σοβαρά περιστατικά, λόγω σοβαρής αφυδάτωσης, ανοσοκαταστολής, ή τοξικότατου παθογόνου.

Τι πρέπει να τρώτε όταν μας πιάσει διάρροια

Οι μαλακές, εύπεπτες τροφές με ήπια γεύση, όπως το φρυγανισμένο ψωμί, βοηθούν ώστε να απορροφηθούν τα επιπλέον υγρά και να υποχωρήσει η διάρροια.

Πρέπει να αποφεύγονται τα πικάντικα και βαριά φαγητά, καθώς επιβαρύνουν την πέψη και παρατείνουν τις ενοχλήσεις. Μερικές καλές επιλογές εκτός από το ψωμί, είναι οι εξής:

  • χυλός δημητριακών (π.χ. βρόμη)
  • μπανάνα
  • πουρές μήλου
  • λευκό ρύζι
  • βραστή πατάτα
  • κρακεράκια

Πρέπει επίσης να πίνετε αρκετό νερό, καθώς η διάρροια προκαλεί αφυδάτωση. Μια σούπα ή ένας ζωμός θα βοηθήσει να αναπληρώσετε και ηλεκτρολύτες που έχουν χαθεί από τον οργανισμό. Ηλεκτρολύτες παρέχουν επίσης τα αθλητικά ποτά και το νερό καρύδας.

Τι πρέπει να αποφεύγετε στην διάρροια

Αρκετές τροφές επιβαρύνουν τον ήδη καταπονημένο πεπτικό σύστημα, επιδεινώνοντας τη διάρροια. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

  • καυτερά φαγητά
  • τηγανητά
  • γλυκά και άλλα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη
  • φρούτα με πολλή ζάχαρη
  • τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ. ψωμί ή ζυμαρικά ολικής άλεσης)
  • τροφές που απελευθερώνουν αέρια στο έντερο (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι)
  • κρέας με πολύ λίπος
  • γαλακτοκομικά
  • αναψυκτικά και καφεϊνούχα ροφήματα

Το μυστικό των γιαγιάδων για την διάρροια με το λεμόνι και τον ελληνικό καφέ

Αν πρόκειται για ενήλικα, όποια και αν είναι η αιτία της διάρροιας (μικροβιακή ή ιογενής) ένας τρόπος για σταματήσει αμέσως είναι ο ελληνικός καφές.

Φάτε ένα κουταλάκι ωμό ελληνικό καφέ πάνω στον οποίο έχετε στάξει 2-3 σταγόνες φρέσκο λεμόνι. Tα αλκαλοειδή συστατικά του καφέ, σε συνδυασμό με τις αντιδιαρροϊκές ιδιότητες του λεμονιού, θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα.

Επίσης, να ξέρεις παλιά οι γιαγιάδες χρησιμοποιούσαν το λεμόνι ως ελιξήριο νεότητας! Οπότε αν σου περισσέψει λίγο δοκίμασε κι αυτή την συνταγή!