Σου μαύρισε το κολιέ από τη θάλασσα; Με μαγειρική σόδα θα δείχνει σαν να το πρωτοαγόρασες

Με αυτό το μείγμα θα το καθαρίσεις και να γίνει ολοκαίνουριο

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Σου μαύρισε το κολιέ από τη θάλασσα; Με μαγειρική σόδα θα δείχνει σαν να το πρωτοαγόρασες

Μήπως από τις πολλές βουτιές στη θάλασσα σου έχει μαυρίσει το κολιέ σου; Ένας πολύ έξυπνος και οικονομικός τρόπος για να το καθαρίσεις είναι η μαγειρική σόδα, η οποία θα στο κάνει να δείχνει λες και το πρωτοαγόρασες.

Η μαγειρική σόδα έχει πολλές χρήσεις, ειδικά στο καθάρισμα. Πολλές είναι οι νοικοκυρές που την χρησιμοποιούν, αφού είναι πολύ οικονομική και την βρίσκεις σε όλα τα super market.

Αυτό είναι το μείγμα με μαγειρική σόδα που θα κάνει τα κολιέ σου που έχουν μαυρίσει σαν να τα πρωτοαγόρασες

Κολιέ καθαρισμός με μαγειρική σόδα

Στρώνουμε ένα μπολ με αλουμιχόχαρτο, το γεμίζουμε με καυτό νερό και λίγη μαγειρική σόδα και βάζουμε μέσα τα ασημικά. Λόγω της ανταλλαγής ιόντων, η σκουριά θα μεταφερθεί από το κόσμημα στο νερό.

Αφαιρούμε το κόσμημα και σκουπίζουμε απαλά, αφαιρώντας τα υπολείμματα σκουριάς. Το «κόλπο» λειτουργεί και για μαχαιροπίρουνα. Αν ωστόσο, χρησιμοποιείς μαγειρική σόδα στα μαύρα ρούχα σου, πρέπει να το σταματήσεις αμέσως!

Η μαγειρική σόδα θα κάνει και τα μαύρα κάγκελα του σπιτιού σου σαν καινούρια

Τώρα που ο καιρός έχει φτιάξει και το καλοκαίρι ειδικά στην Αθήνα, συνηθίζουμε να το περνάμε στα μπαλκόνια μας, ήρθε η ώρα να τα φρεσκάρουμε και να ξεκινήσουμε από τα κάγκελα. Αν έχουν πιάσει σκουριά λόγω της βροχής του χειμώνα, μπορείτε να τα κάνετε σαν καινούρια χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα ή λεμόνι και αλάτι.

Με αυτό τον τρόπο θα αναδείξετε το χρώμα τους και θα είναι λες και τα έχετε βάψει από την αρχή. Ο τρόπος είναι εύκολος και τα υλικά που θα χρειαστείτε πάρα πολύ οικονομικά.

μαγειρική σόδα ή λεμόνι και αλάτι για σκουριασμένα κάγκελα

Αυτοί είναι οι τρόποι με μαγειρική σόδα ή λεμόνι και αλάτι για τα σκουριασμένα κάγκελα στο μπαλκόνι

Λεμόνι με αλάτι: Στύψτε ένα λεμόνι μέσα σε ένα μπολ και ρίξτε παράλληλα και δύο κουταλιές της σούπας αλάτι. Την πάστα που θα δημιουργηθεί απλώστε την στη σκουριά και αφαιρέστε την με ένα πανί. Στη συνέχεια ξεπλύντε με νερό και στεγνώστε με ένα καθαρό πανί.

Σόδα: Αναμείξτε ίσα μέρη σόδας και νερού. Την πάστα που θα δημιουργηθεί απλώστε την στις σκουριασμένες επιφάνειες. Αφήστε να περάσουν τρία λεπτά και στη συνέχεια απομακρύνετέ την με ένα στεγνό πανί. Σε περίπτωση που η σκουριά είναιέντονη, χρησιμοποιήστε για αποτελεσματικότερο καθάρισμα μια μεταλλική βούρτσα.