Τώρα που έχουν ξεκινήσει τα κρύα ένα από τα πιο ωραία φαγητά είναι οι σούπες. Αν έχετε βαρεθεί τις κλασικές με το κοτόπουλο και το ρύζι, οι βελουτέ είναι όνειρο! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μάλιστα, προτείνει την καροτόσουπα, η οποία σερβιρισμένη με γιαούρτι θα σας κάνει να τη ζητάτε ξανά και ξανά.

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 7-8 μέτρια τρυφερά καρότα (700 γραµ.)
  • 1 γλυκοπατάτα κόκκινη (ή μια μεγάλη πατάτα)
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 τρυφερό πράσο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 lt ζωμό λαχανικών (ή κότας)
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 1 πρέζα/ες κύμινο
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού (μικρό κομμάτι)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • λίγο σχοινόπρασο για το σερβίρισμα

Δείτε επίσης: Η πράσινη σαλάτα με μόνο 5 υλικά που δεν πρέπει να λείπει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε.
  • Σε μία μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο να ζεσταθεί. Σοτάρουμε τo ψιλοκομμένα πράσο, κρεμμύδι, σέλερυ για 3 λεπτά.
  • Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τη γλυκοπατάτα και τα καρότα σε μικρά καρέ.
  • Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  • Σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό.
  • Αφήνουμε την καροτόσουπα να βράσει για 25 λεπτά.
  • Βγάζουμε τη σούπα από τη φωτιά αφού μαλακώσουν τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Έτσι, γίνεται η καροτόσουπα βελουτέ.
  • Ξαναβάζουμε την καροτόσουπα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε τη φλούδα πορτοκαλιού.
  • Προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκάλι και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
  • Σερβίρουμε την καροτόσουπα με κρουτόν και λίγο γιαούρτι γιαούρτι ή ταχίνι στην vegan εκδοχή της.

Μυστικά

  • Καλό είναι στη βελουτέ σούπα να είναι όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα για να βράζουν στον ίδιο χρόνο.
  • Για πιο λεία και βελούδινη βελουτέ, περνάμε τη σούπα από ένα λεπτό σουρωτήρι σινουά, για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα έχει μέσα κομματάκια λαχανικών.
  • Πιέστε με μία κουτάλα τα υλικά στο σινουά και ρίξτε λίγο ζωμό ή νερό πιέζοντας, ώστε να βοηθήσετε τον πολτό να αραιώσει και να περάσει εύκολα από τη σίτα.
  • Η σούπα εύκολα πυκνώνει με λίγο βρασμό επιπλέον μετά την πολτοποίηση και εύκολα αραιώνει με την προσθήκη ζωμού μετά την πολτοποίηση. Εξαρτάται καθαρά από εσάς πώς την προτιμάτε.

Πηγή: argiro.gr