Ήταν περίπου 25 χρόνια πριν όταν ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος και ο Gerard Margeon αποφάσισαν να αφοσιωθούν στους Τηνιακούς Αμπελώνες. Αφορμή υπήρξε ένας αμπελώνας στην κορυφή ενός βράχου στην περιοχή του Φαλατάδου στην Τήνο. Σε ένα τοπίο γεμάτο από διάσπαρτους γρανιτικούς βράχους, ένα παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο, η αναβίωση αυτού του αμπελώνα έφερε στην επιφάνεια ένα στόχο ζωής: Την δημιουργία του καλύτερου Ελληνικού κρασιού στον κόσμο με την αειφόρο προστασία του περιβάλλοντος.

Ο τρύγος στο T-OINOS με φόντο τους εντυπωσιακούς λίθους

Το όραμα συνεχίζεται έως σήμερα, με το T-OINOS να πρωτοστατεί στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Με 180 αποκλειστικά ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων που καλλιεργούνται βιολογικά και βιοδυναμικά, αποτελεί το μεγαλύτερο οινοποιείο της Τήνου, σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία που μας μυεί στη μαγεία του νησιού και της γης του.

Κάθε χρόνο παράγονται, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, περίπου 20.000 φιάλες υπό την καθοδήγηση του Master Vigneron Stephane Derenoncourt, του Μιχάλη Τζανουλίνου επικεφαλής αμπελουργού και της ομάδας του και του Θάνου Γεωργιλά, οινολόγου.

Η θέα από το οινοποιείο T-OINOS

T-OINOS: Το σπάνιο διαμάντι της ελληνικής οινοποιίας

Οι αμπελώνες βρίσκονται σε ένα πραγματικά μοναδικό σημείο που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Εκεί πρωταγωνιστής είναι η φύση, με τα αμπέλια, να στέκονται αγέρωχα ανάμεσα στους βώλακες, τους επιβλητικούς γρανιτένιους βράχους, και να ατενίζουν το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το μικροκλίμα και το έδαφος της περιοχής μας προσφέρουν τις εξαιρετικές ποικιλίες κρασιού που απολαμβάνουμε από τους Τηνιακούς Αμπελώνες.

Το οινοποιείο Τ-OINOS από ψηλά
Το οινοποιείο Τ-OINOS στην Τήνο από ψηλά
Το οινοποιείο Τ-OINOS στην Τήνο

Ο «βασιλιάς» του Αιγαίου, το Ασύρτικο, μία από τις σημαντικότερες ποικιλίες της χώρας που ξεχωρίζει για τον κρυστάλλινο χαρακτήρα του λευκού σταφυλιού και την καθαρότητά του. Φυτεμένο σε γρανιτική άμμο, παράγει κρασιά παγκόσμια κλάσης με εκπληκτικά επίπεδα φρεσκάδας, οξύτητας και μακράς διάρκειας στο χρόνο.

Ασύρτικο Τήνος
ποικιλία Μαυροτράγανο

Και το ερυθρό Μαυροτράγανο, πολύτιμο σαν διαμάντι, μια ποικιλία σταφυλιών με έντονο χρώμα, αντιπροσωπευτική των Κυκλάδων ορίζεται από το μοναδικό terroir της Τήνου, φυτεμένο σε σχιστόλιθο, με άρωμα δυναμικό και φινετσάτο.

Το οινοποιείο ακολουθεί μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας και φυσικής ενδυνάμωσης της γης, όπως αυτή της χλωρής λίπανσης. Με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση, αφοσίωση και σκληρή δουλειά, το οινοποιείο T-OINOS εξελίσσεται συνεχώς και καταφέρνει να διατηρεί την Τήνο ανάμεσα στους κορυφαίους οινικούς προορισμούς της χώρας μας.

Τρύγος στους τηνιακούς αμπελώνες

Πρόσφατα, τα κρασιά του T-OINOS, απέσπασαν την υψηλότερη βαθμολογία που έχει δοθεί ποτέ σε Ελληνικά κρασιά από τον James Suckling, τον πιο επιδραστικό οινοκριτικό στον κόσμο. Το ερυθρό Clos Stegasta Mavrotragano Rare 2022 βαθμολογήθηκε με 99/100, ενώ το λευκό Clos Stegasta Asyrtiko Rare 2023 βαθμολογήθηκε με 98/100, συνεχίζοντας την επί σειρά ετών, παρουσία τους στον κύκλο των κρασιών με τις πολύ υψηλές διακρίσεις παγκοσμίως.

Στους αμπελώνες του T-OINOS

Μια επίσκεψη που ταξιδεύει τις αισθήσεις

Το «σεληνιακό» τοπίο του Φαλατάδου, με τα περίφημα γρανιτικά πετρώματα είναι ένας must-visit προορισμός, τόσο για τους λάτρες του κρασιού όσο και τους «ανήσυχους» ταξιδιώτες που αναζητούν μια μοναδική εμπειρία αισθήσεων. Σε αυτό το εξωπραγματικό τοπίο με τους επιβλητικούς βράχους θα ανακαλύψετε μια άλλη πτυχή του νησιού, απαράμιλλης ομορφιάς.

Πρόσφατα το T-OINOS έχει προχωρήσει στην ανέγερση «πράσινου» οινοποιείου, το οποίο θα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής και παλαίωσης των κρασιών, καθώς και χώρους υποδοχής επισκεπτών για ξενάγηση και γευσιγνωσία που θα ολοκληρωθεί το 2026.

Το νησί της Τήνου

Στο μεταξύ, η ομάδα του T-OINOS θα σας ξεναγήσει στους αμπελώνες θα σας μυήσει στην τέχνη του κρασιού. Φυσικά, η γευστική δοκιμή θα απογειώσει την εμπειρία σας στο boutique οινοποιείο. Για να απολαύσετε μια υπέροχη ξενάγηση και οινογευσία κάντε την κράτησή σας και επιλέξτε το πακέτο που επιθυμείτε.

Info