Πιστοποίηση διαμαντιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πιστοποίηση διαμαντιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Το διαμάντι, o αστραφτερός αυτός λίθος, έχει χαρακτηριστεί ως ο “καλύτερος φίλος της γυναίκας”, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο πολυτελείς πολύτιμους λίθους, με αποτέλεσμα όλα τα κοσμήματα που το “φορούν” να γίνονται ελκυστικά και να διαμορφώνουν εξαιρετικά δώρα για κάθε περίσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κλασικό μονόπετρο δαχτυλίδι, με το οποίο είθισται να γίνεται η πρόταση γάμου, και κοσμείται κατά κανόνα με διαμάντια. Χρειάζεται λοιπόν να γνωρίζουμε πώς θα επιλέξουμε το ιδανικό διαμάντι για το κόσμημά μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα το αξιολογήσουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αγοράζουμε το διαμάντι που πληρώνουμε.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο ζητήσαμε από τους ειδικούς της DiamondJools να μας ενημερώσουν σχετικά με τις πιστοποιήσεις των διαμαντιών, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι στις επόμενες αγορές μας!

Τι είναι λοιπόν η πιστοποίηση ενός διαμαντιού;

Το πιστοποιητικό ενός διαμαντιού είναι ουσιαστικά μία έκθεση αξιολόγησης, η οποία προέρχεται από την γεμολογική ανάλυση και εκτενής εξέταση του πολύτιμου αυτού λίθου. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει και περιγράφει όλα τα χαρακτηριστικά του διαμαντιού, όπως τα καράτια του, το χρώμα του, την καθαρότητά του και τις λοιπές διαστάσεις του με απίστευτη λεπτομέρεια. Έτσι, λειτουργεί άμεσα ως απόδειξη της γνησιότητας αλλά και της ταυτότητας του λίθου, διασφαλίζοντας την αξία του μακροπρόθεσμα. Να έχετε υπόψη σας ότι όταν αγοράζετε κάποιο διαμάντι, μια έκθεση αξιολόγησης μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση σχετικά με την αγορά σας.

Υπάρχουν πολλά ινστιτούτα διαμαντιών που εκδίδουν πιστοποιητικά, με τα GIA (Gemological Institute of America), IGI (International Gemological Institute) και HRD Antwerp να είναι τρία από τα πιο καταξιωμένα Γεμολογικά Εργαστήρια στον κόσμο. Αυτά τα πιστοποιητικά τα ετοιμάζουν πιστοποιημένοι γεμολόγοι πολύτιμων λίθων, καθώς αναλύουν, υπολογίζουν και καταγράφουν τα χαρακτηριστικά των διαμαντιών σας.

Διαμάντια με πιστοποίηση GIA

Όσον αφορά τα διαμάντια και τις πιστοποιήσεις τους, η εταιρία που χαίρει του μεγαλύτερου κύρους αλλά και εκτίμησης από επαγγελματίες και καταναλωτές είναι η GIA (Gemological Institute of America), η οποία ιδρύθηκε το 1931 στην Αμερική. Η GIA ξεκίνησε τη λειτουργία της με σκοπό να προσφέρει στα κοσμηματοπωλεία τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν, σχετικά με τα διαμάντια και τους πολύτιμους λίθους, καθώς μέχρι εκείνη την περίοδο οι υπάλληλοι των κοσμηματοπωλείων δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις για να αξιολογούν την ποιότητα των λίθων τους.

Στο Gemological Institute of America, από τρεις μέχρι και έξι ειδικοί βαθμολογούν ξεχωριστά το κάθε διαμάντι, ώστε να φτάσουν στην όσο το δυνατόν πιο ακριβή βαθμολογία, της οποίας τελικός αποδέκτης είναι η GIA. Οι εκθέσεις βαθμολόγησης της GIA θεωρούνται εγγυήσεις ακεραιότητας από όλους όσους ανήκουν στον κόσμο των διαμαντιών.

Διαμάντια με πιστοποίηση IGI

Ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα ανεξάρτητα εργαστήρια στον κόσμο σε ότι αφορά τη βαθμολόγηση και την αξιολόγηση διαμαντιών και κοσμημάτων είναι το International Gemological Institute (IGI), το οποίο ιδρύθηκε το 1975 στο Βέλγιο. Το IGI το βρίσκει κανείς στις πιο σημαντικές αγορές του κόσμου, σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Τορόντο, την Αμβέρσα, το Χονγκ Κονγκ, το Μουμπάι (Βομβάη), το Νέο Δελχί, τη Σουράτ, το Ντουμπάι, την Μπανγκόκ, το Τόκιο και το Τελ Αβίβ. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο πιστοποιητικά εκδίδονται κάθε χρόνο από το εργαστήριο του IGI, το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο στην επαγγελματική κοινότητα των κοσμηματοπωλών, όσο και στους καταναλωτές. Διαθέτει 20 παραρτήματα και 14 γεμολογικά σχολεία, ενώ το IGI School of Gemology προσφέρει υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με εκθέσεις αυθεντικοποίησης και βαθμολόγησης διαμαντιών, εκθέσεις για χρωματιστούς πολύτιμους λίθους, αξιολογικές εκθέσεις, καθώς και σειρά μαθημάτων σχετικά με τα διαμάντια και τους πολύτιμους λίθους.

Διαμάντια με πιστοποίηση HRD Antwerp

Το εργαστήριο διαμαντιών της HRD Antwerp ιδρύθηκε το 1973 στην Αντβέρπη του Βελγίου και είναι από τα μεγαλύτερα του είδους του στον κόσμο, τηρώντας τα κριτήρια βαθμολόγησης διαμαντιών του Διεθνούς Συμβουλίου Διαμαντιών. Αυτοί οι κανόνες έχουν εγκριθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χρηματιστηρίων Διαμαντιών, καθώς και από το Διεθνή Σύνδεσμο Κατασκευαστών Διαμαντιών, που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των συνδέσμων της βιομηχανίας.

Συμβουλή αγοράς: αγοράστε μόνο πιστοποιημένα διαμάντια!

Όταν έχετε αποφασίσει να αγοράσετε ένα διαμάντι, έχετε κατασταλάξει ότι θα κάνετε μια σημαντική αγορά, τόσο από άποψη κόστους, όσο και συναισθηματικά, καθώς αυτό το διαμάντι θα συνοδεύει το κόσμημά σας για μια ζωή. Έτσι, η βαθμολογημένη έκθεση του διαμαντιού από ένα διεθνές γεμολογικό ινστιτούτο, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον πωλητή, διασφαλίζει την αγορά σας, τόσο χρηματικά, όσο και συναισθηματικά. Η έκθεση αυτή σας εγγυάται ότι το διαμάντι είναι αναγνωρισμένο, αυθεντικό και έχει όλα τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα που επιθυμείτε. Αυτό το αίσθημα ασφάλειας μετράει! Στην DIAMONDJOOLS μπορείτε να ανακαλύψετε μια μεγάλη συλλογή από πιστοποιημένα διαμάντια εξαιρετικής ποιότητας, ώστε να τα προσθέσετε στο αγαπημένο σας κόσμημα για να το προσφέρετε στο αγαπημένο σας πρόσωπο!