\"Κόλλησε\" η ζυγαριά σου; Μάθε τις 5 πιθανότερες αιτίες!

\

Την τελευταία φορά που ανέβηκες στη ζυγαριά διαπίστωσες ότι, ενώ δεν έχεις αλλάξει τίποτα στη διατροφή σου, πήρες κιλά. Απογοητευτικό, έτσι; Μερικές φορές για τα περιττά κιλά δεν ευθύνονται οι διατροφικές σου συνήθειες αλλά ορισμένες ορμονικές διαταραχές. Μάθε, λοιπόν, πότε οι ορμόνες σου είναι οι… συνήθεις ύποπτοι στο «κόλλημα» της ζυγαριάς και τι μπορείς να κάνεις σε κάθε περίπτωση.


Αιτία: Άστατος κύκλος


Είναι φυσιολογικό όταν περιμένεις περίοδο να παρατηρείς την ένδειξη της ζυγαριάς σου… ανεβασμένη. Ωστόσο, αν λίγες μέρες πριν την περίοδο νιώθεις πρησμένη και διαπιστώνεις ότι δεν μπαίνεις πια στο αγαπημένο σου τζιν, υπάρχει πιθανότητα να έχεις προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία οι ορμόνες που εμπλέκονται στον κύκλο σου μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών, αυξάνοντας παροδικά το βάρος σου μέχρι 2-3 κιλά! Στην περίπτωση αυτή, απευθύνσου στο γυναικολόγο σου, ώστε να σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία και να ρυθμίσει τον κύκλο σου. Στην αντιμετώπιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου βοηθάει ακόμη σημαντικά η ισορροπημένη διατροφή και η σωματική δραστηριότητα. Πολλές γυναίκες με ήπιο έως μέτριας βαρύτητας προεμμηνορυσιακό σύνδρομο έχουν δει σημαντικά οφέλη με τη βοήθεια του μαγνησίου (200-360 mg 4 φορές την ημέρα), της βιταμίνης Ε (400 mg δύο φορές την ημέρα) ή του ασβεστίου. Επίσης, μπορεί να χρειαστούν και φάρμακα. Παρότι αρκετοί γυναικολόγοι συνηθίζουν να χορηγούν αντισυλληπτικά για τη θεραπεία του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, οι ως τώρα μελέτες δεν υποστηρίζουν ιδιαίτερα τη χρήση τους, καθώς το μόνο που βελτιώνουν, και μάλιστα σημαντικά, είναι η δαιμονισμένη όρεξη για υδατάνθρακες!


Αιτία: Το στρες


Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσέχουν τη διατροφή και το βάρος τους μπορούν να παραδεχθούν με ευκολία ότι, όταν είναι στρεσαρισμένοι, δυσκολεύονται να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές και να διατηρήσουν το φυσιολογικό τους βάρος. Γιατί αυτό; O οργανισμός αντιδρά στο στρες εκκρίνοντας περισσότερη αδρεναλίνη. Η αδρεναλίνη αυξάνει το ρυθμό της αναπνοής, τους καρδιακούς παλμούς, τη θερμοκρασία και την ετοιμότητα του μυϊκού συστήματος και αναγκάζει το συκώτι να μετατρέψει το αποθηκευμένο γλυκογόνο σε γλυκόζη, ουσία απαραίτητη για να κινηθεί το σώμα. Ταυτόχρονα, όμως, τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, πυροδοτούν την επιθυμία για υδατάνθρακες. Έτσι, καθώς το σάκχαρο (γλυκόζη) του αίματος και τα αποθέματα σε υδατάνθρακες στους μυς και το συκώτι (γλυκογόνο) μειώνονται, η επιθυμία για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες αυξάνεται. Όσο περισσότερο στρες, τόσο μεγαλύτερη επιθυμία! Αν, λοιπόν, θέλεις να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά που οφείλονται στη δράση της ορμόνης του στρες, δεν έχεις παρά να τη… δεις πιο χαλαρά και να κάνεις διαχείριση άγχους σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο.


Scale-1024x855


Αιτία: Τα επινεφρίδια


Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα επινεφρίδια μπορεί να παράγουν κορτιζόνη σε ποσότητες πιο υψηλές από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους διαταραχές, είναι πιθανό να πάρεις ακόμη και 5 περιττά κιλά. Για τις διαταραχές της λειτουργίας των επινεφριδίων είναι πιθανό να φταίει κάποιος καλοήθης όγκος ή ένα αδένωμα που συμβάλλει στην αυξημένη έκκριση της ορμόνης. Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να είναι είτε χειρουργική (για την αφαίρεση π.χ. του όγκου) είτε φαρμακευτική. Στην πρώτη περίπτωση, η επέμβαση είναι σχετικά απλή, γίνεται και λαπαροσκοπικά, διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, ενώ θα χρειαστεί να μείνεις μία ημέρα στο νοσοκομείο. Πώς θα καταλάβεις, όμως, ότι τα επινεφρίδιά σου έχουν αρχίσει να… τρελαίνονται; Είναι πιθανό να έχεις συμπτώματα όπως:





  • κόπωση




  • αυξημένη αρτηριακή πίεση




  • ερυθρότητα στο πρόσωπο




  • αδικαιολόγητη αύξηση βάρους




  • ναυτία




  • διαταραχές στον κύκλο σου




Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως θα πρέπει να συμβουλευτείς ενδοκρινολόγο και να ελέγξεις τη λειτουργία των επινεφριδίων σου.


Αιτία: Ο θυρεοειδής σου


Αν έχεις υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργεί ο θυρεοειδής σου), είναι πιθανό να πάρεις μερικά κιλά παραπάνω χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή στις διατροφικές σου συνήθειες. Στην περίπτωση, βέβαια, που έχεις πρόβλημα με το θυρεοειδή, δεν θα οδηγηθείς στην παχυσαρκία εξαιτίας αυτής της διαταραχής. Αυτό συμβαίνει επειδή ορμόνες του θυρεοειδούς ρυθμίζουν το μεταβολισμό σου, και επομένως η οποιαδήποτε διαταραχή τους είναι αναπόφευκτο να έχει επίδραση και στο βάρος σου (μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός). Αν δεν αντιμετωπίσεις την κατάσταση, είναι πιθανό να παρατηρήσεις αύξηση στο βάρος σου. Αν έχεις πρόβλημα στη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι πιθανό –εκτός από τα περιττά κιλά που πήρες– να αντιμετωπίζεις και συμπτώματα όπως κόπωση, πρήξιμο στα άκρα, υπνηλία, δυσανεξία στο κρύο κ.ά. Ο γιατρός θα σου πει κατά πάσα πιθανότητα να υποβληθείς σε εξετάσεις (κυρίως αιματολογικές) για να ελεγχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς σου και, αν έχεις πρόβλημα, να ακολουθήσεις την κατάλληλη θεραπεία, που περιλαμβάνει ορμόνες υποκατάστασης. Με την κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος, η ένδειξη της ζυγαριάς σου θα επανέλθει στο φυσιολογικό.


Αιτία: Μια πάθηση που δεν γνωρίζεις


Υπάρχουν ορισμένες λιγότερο συχνές ενδοκρινολογικές διαταραχές που μπορεί να σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Τα συγκεκριμένα ορμονικά προβλήματα σπάνια αποτελούν αίτια της παχυσαρκίας, αλλά μπορεί μερικές φορές να ευθύνονται για τα περιττά κιλά. Αν υπάρχει αυτή η υπόνοια, ο γιατρός θα σου συστήσει εξετάσεις για παθήσεις του ενδοκρινικού συστήματος. Μερικές από αυτές είναι το σύνδρομο Cushing, οι πολυκυστικές ωοθήκες, διαταραχές στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ινσουλίνωμα κ.ά. Σχετικά με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών –που είναι ίσως και η πιο συχνή διαταραχή– πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν προκαλεί άμεσα παχυσαρκία, συμβάλλει ωστόσο στην ανάπτυξή της.


Πηγή: The Body