Νέα επαναστατική μελέτη: ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο

Νέα επαναστατική μελέτη: ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο
Οι υπέρβαρες γυναίκες που πίνουν πολύ καφέ κινδυνεύουν λιγότερο από το κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου.
Μια νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα στον Καρκίνο (AACR) στη Νέα Ορλεάνη, έρχεται να ταράξει τα μέχρι τώρα δεδομένα στην κατανάλωση καφέ.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι υπέρβαρες γυναίκες που πίνουν πάνω από 4 καφέδες την ημέρα, έχουν κατά 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καθόλου καφέ.
Ενώ οι υπέρβαρες γυναίκες που καταναλώνουν από 2 έως 3 καφέδες καθημερινά έχουν 7% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα ευρήματα 19 προηγούμενων μελετών, οι οποίες αφορούσαν περίπου 40.000 γυναίκες συνολικά, από τις οποίες 12.000 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του ενδομητρίου, τη συχνότερη μορφή γυναικολογικού καρκίνου.
Η εν λόγω μελέτη δείχνει ότι ο καφές δρα προστατευτικά σε γυναίκες με μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό και πιο συγκεκριμένα με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στην καφεΐνη οφείλεται η μείωση εμφάνισης του συγκεκριμένου είδους καρκίνου καθώς ο
καφές χωρίς καφεΐνη δεν παρέχει κάποιο όφελος στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο καφές δρα προστατευτικά, μειώνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων και ινσουλίνης.