Έτσι θα ρίξεις τη χοληστερίνη και θα χάσεις 1-2 κιλά!

Στη μάχη ενάντια στη χοληστερίνη σημαντικός παράγοντας δεν είναι άλλος από τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή που θα σε βοηθήσει να τη «ρίξεις», αλλάζοντας ελαφρά το διατροφικό σου πλάνο... και βλέποντας μεγάλη διαφορά στις τιμές της! Δες τον τρόπο για να το κάνεις μέσα από τις προτάσεις της διατροφολόγου μας.



Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας


Έχω διαβάσει ότι το να μασάω τσίχλες χωρίς ζάχαρη βοηθά στο αδυνάτισμα. Ισχύει αυτό;


Θα μπορούσε να ισχύει αν μασούσαμε μεγάλες ποσότητες, καθώς οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη έχουν αρνητικές θερμίδες και υποθετικά ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερες θερμίδες για να τις μασήσει απ’ όσες αυτές περιέχουν. Παρόλα αυτά κανείς δεν αδυνάτισε μασώντας τσίχλες αλλά τρώγοντας σωστά και αποφεύγοντας την καθιστική ζωή. Από τις καλύτερες επιλογές τσίχλας, πάντως, είναι η ελληνική με μαστίχα Χίου, αφού ένα μόλις γραμμάριο μαστίχας κάθε μέρα και για δύο εβδομάδες εξαλείφει τα συμπτώματα της δυσπεψίας, όπως το ενοχλητικό φούσκωμα, σε ποσοστό 67%.


Ο καφές επιταχύνει τις καύσεις του μεταβολισμού. Είναι αλήθεια ή μύθος;


Η καφεΐνη μπορεί να ενεργοποιήσει και να επιταχύνει τον μεταβολισμό κατά 5%-10% για 1-3 ώρες μετά την κατανάλωση του καφέ. Επιπλέον, μειώνει την όρεξη και βοηθά τα κύτταρα του οργανισμού να κάψουν περισσότερο λίπος για την παραγωγή ενέργειας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ένας καφές πριν από την προπόνηση λειτουργεί ως καύσιμο στον οργανισμό, αυξάνοντας την επίδοση, την ποιότητα και το χρόνο άθλησης, ενώ, ο πρωινός καφές «ξυπνά» το μεταβολισμό και επιταχύνει τις καύσεις.



Δευτέρα


Πρωινό: Γάλα με νιφάδες βρόμης, σταφίδες, μήλο ή αχλάδι, μέλι, τριμμένα καρύδια όπου θα προσθέσεις κανέλα και λίγο μοσχοκάρυδο.


Μεσημεριανό: Ψάρι σε πίτα (για 4 άτομα): 500 γρ. πεσκανδρίτσα, 4 κρεμμύδια, 4 αραβικές πίτες ολικής άλεσης, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 κλωναράκια δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι. Προθέρμανε το φούρνο στους 210 °C. Ξεφλούδισε και ψιλόκοψε τα κρεμμύδια και κόψε στα τέσσερα την πεσκανδρίτσα. Βάλε από ένα κομμάτι ψάρι σε κάθε πίτα, άπλωσε πάνω τα κρεμμύδια και ένα κλωναράκι δεντρολίβανο και αλατοπιπέρωσε. Κλείσε τις πίτες σχηματίζοντας ένα τετράγωνο και άλειψε με ελαιόλαδο. Ψήσε σε ένα ταψί με λαδόκολλα για 20 λεπτά περίπου.


Βραδινό: Σούπα λαχανικών: Χτυπάς στο μπλέντερ 1 μικρή ντομάτα, 1/2 γλυκιά κόκκινη πιπεριά, λίγο νερό με 1 κ.σ. ωμό ταχίνι, 1/2 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.σ. λεμόνι, 1 κ.γ. ξΊδι, ελάχιστο αλάτι και 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη. Μοίρασε σε μπολάκια και πασπάλισε με σησαμόσπορους, επιπλέον φρέσκια ή λιαστή ντομάτα και φρέσκα μανιτάρια.




Τρίτη


Πρωινό: Ζωμός λαχανικών: Βράσε σε 2 λίτρα νερό, κρεμμύδια, σέλινο, καρότο, φασκόμηλο, θυμάρι, δάφνη, μαϊντανός και μαύρο πιπέρι για περίπου 1 ώρα. Στράγγιξε σε ψιλό σουρωτήρι μαγειρικής, πιέζοντας τον πολτό των λαχανικών για να πάρεις όλο το ζωμό. Κατανάλωνε 1-2 ποτήρια κάθε μέρα. Συνόδευσε με σαλάτα από ψιλοκομμένη ντομάτα, ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, σέλινο, ψιλοκομμένο αγγούρι, λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι. Αν θέλεις μπορείς να τυλίξεις τα λαχανικά σε αραβική πίτα ολικής άλεσης σαν μικρά σάντουιτς.


Μεσημεριανό: Σαλάτα με λαχανικά: Μαϊντανός, άνηθος, καρότο, πιπεριές κόκκινες, λιναρόσπορος, ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού και πιπέρι.


Βραδινό: Στήθος γαλοπούλα (για 4 άτομα): 600 γρ. γαλοπούλα στήθος, 4 σκελίδες σκόρδο, 2 γιαούρτια 0%-2% λιπαρά, 1 λεμόνι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι): Στίψε το λεμόνι, ξεφλούδισε και ψιλόκοψε το σκόρδο. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το χυμό του λεμονιού, το σκόρδο, το ένα γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι. Άλειψε τη γαλοπούλα και άφησε να μαριναριστεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Βάλε λίγο ελαιόλαδο σε σε αντικολλητικό τηγάνι και σόταρε το κρέας από κάθε πλευρά. Σκέπασε και άφησε σε σιγανή φωτιά για 15΄. Περίχυσε το κρέας με το δεύτερο γιαούρτι και άφησε για 5΄ λεπτά ακόμα.


Τετάρτη


Πρωινό: Χυμός ενέργειας: Στον αποχυμωτή βάλε 1 καρότο, 1 πράσινο μήλο, 2 κλωναράκια σέλινο και 1/2 ωμό παντζάρι.


Μεσημεριανό: Κόκκινο λάχανο με κάστανα (για 4 άτομα):1 κόκκινο λαχανο, 1/2 λίτρο ζωμός λαχανικών, 300 γρ. κάστανα, 50 γρ. μαργαρίνη, 1 κ.σ. ξίδι, αλάτι, πιπέρι. Κόψε το λάχανο στα τέσσερα. Αφαίρεσε τα φύλλα και άφησέ τα μέσα σε νερό και ξίδι για λίγα λεπτά. Ξέπλυνε καλά και κόψε τα σε λωρίδες. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζέστανε τη μαργαρίνη και ρίξε το λάχανο μαζί με το ζωμό. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και ψήσε μέχρι να μαλακώσει. Προς το τέλος ρίξε τα κάστανα και άφησε για 30΄ ακόμα.


Βραδινό: Σούπα λαχανικών (για 4 άτομα): 6 πράσα, 2 κολοκυθάκια, 6 καρότα, 1 φλιτζ. τσαγ. φασολάκια φρέσκα, 1 φλιτζ. τσαγ. φακές, 4 κρεμμύδια, 6 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κύβο ζωμού λαχανικών, 1 κουτάκι πελτέ ντομάτας. Καθάρισε και κόψε τα λαχανικά και στη συνέχεια σόταρέ τα με λίγο λάδι. Ρίξε και τις φακές, πρόσθεσε 1 λίτρο ζεστό νερό, τον κύβο και τον πελτέ. Σιγόβρασε για περίπου 20΄. Σέρβιρε τη σούπα ζεστή.


Πέμπτη


Πρωινό: Φρέσκος χυμός από σέλινο: Στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ βάλε σέλινο, φρέσκο χυμό πορτοκάλι και φρέσκο χυμό από ρόδι και κατανάλωσε αμέσως.


Μεσημεριανό: Κρύα σαλάτα με φακές: Βράσε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό για 20΄ και σούρωσέ τες. Βάλε τις φακές χλιαρές σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Καθάρισε τα καρότα, το μήλο και το κρεμμύδι, τρίψε στον τρίφτη τα καρότα και το μήλο και ψιλόκοψε το κρεμμύδι. Πρόσθεσέ τα στις φακές και περίχυσε με το ελαιόλαδο και το ξίδι. Αλατοπιπέρωσε και ανακάτεψε προσεκτικά.



Βραδινό: Πράσινη σαλάτα εποχής.



Παρασκευή


Πρωινό: Νερό χλιαρό προς ζεστό αρωματισμένο με φρεσκοστυμμένο λεμόνι και φύλλα μέντας (περίμενε 15΄και μετά κατανάλωσε το πρωινό σου). Πρωινή σαλάτα: Ανακάτεψε καλά 1 μήλο κομμένο σε κυβάκια, 1/2 φλιτζ. τσαγ. αχλάδι ή ροδάκινο κομμένο σε κυβάκια, 1 φλιτζ. τσαγ. χυμό από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι, 1/2 φλιτζ. τσαγ. σταφίδες, κανέλα, μοσχοκάρυδο.


Μεσημεριανό: Σαλάτα με φρέσκα λαχανικά.


Βραδινό: Χωριάτικη σούπα (για 4 άτομα): 6 αγγούρια, 4 κρεμμύδια, 4 πατάτες, 700ml γάλα με 0% λιπαρά, 2 γιαούρτια με 0% λιπαρά, 1 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι). Πλύνε και καθάρισε τα λαχανικά, κόβοντάς τα στη συνέχεια σε κύβους. Σε ένα σκεύος για μαγείρεμα στον ατμό άφησέ τα για 20΄-25΄. Χτύπησε στο μίξερ τα λαχανικά μαζί με το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Ρίξε το μείγμα στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση πρόσθεσε το γιαούρτι. Σέρβιρε τη σούπα χλιαρή γαρνίροντας με μαϊντανό.


Σάββατο


Πρωινό: Βράσε 2/3 της κούπας νερό και 1/3 χυμό πορτοκάλι για 15΄ και γάρνιρε με σταφίδες, αμύγδαλα φιλέ και καρύδια. Χυμός ενέργειας: Στον αποχυμωτή βάλε μαρούλι, σέλινο, σπανάκι, φρέσκια μέντα ή δυόσμο και πράσινο μήλο.


Μεσημεριανό: Σολομός με πουρέ γλυκοπατάτας.


Βραδινό: Ντομάτες γεμιστές με μανιτάρια: Άδειασε τις ντομάτες, αφού αφαιρέσεις τα καπάκια τους. Σε ελάχιστο ελαιόλαδο σόταρε τα κρεμμύδια, το σκόρδο καθώς και τα μανιτάρια. Πρόσθεσε στο μείγμα τη σάρκα της ντομάτας. Γέμισε τις ντομάτες στα 3/4, αφού βάλεις λίγο ελαιόλαδο. Πασπάλισε τα καπάκια με λίγες νιφάδες βρόμης και ψήσε σε μέτριο φούρνο 1-1,5 ώρα.



Κυριακή
Πρωινό:
Πράσινο τσάι με δυόσμο: Σε 250-270ml νερό που σιγοβράζει πρόσθεσε 1 κοφτή κ.γ. πράσινο τσάι και άφησε για 1΄. Πρόσθεσε 4 φύλλα δυόσμου και άφησε λίγα λεπτά. Σούρωσε και γλύκανε κατά βούληση με μέλι. Άλειψε μια αραβική πίτα ολικής άλεσης με την εξής κρέμα: Χτύπα στο μπλέντερ ηλιόσπορους, μουσκεμένους για 1-2 ώρες, νερό, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, λεμόνι, κρεμμύδι, καρότο και αγγούρι.


Μεσημεριανό: Κρέμα κολοκύθας (για 4 άτομα): Μια κολοκύθα (περίπου 800 γρ.), 6 καρότα, 1 λίτρο γάλα 0%, 1 κ.γ. πάπρικα σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι: Κόψε τη σάρκα της κολοκύθας σε μικρά κομμάτια και τα καρότα σε ροδέλες. Βράσε τα λαχανικά στον ατμό για 20΄. Μετάφερέ τα στη συνέχεια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ανάμειξε με το γάλα. Πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Άφησε το μείγμα να ζεσταθεί χωρίς να βράσει. Σέρβιρε σε θερμοκρασία δωματίου.



Βραδινό:
Τόνος συνοδευτικά με κρύα σαλάτα με φακές και μήλα: Βράσε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό για 20΄. Σούρωσε και τοποθέτησέ τες σε μια σαλατιέρα. Καθάρισε τα καρότα και το μήλο, τρίψε τα στον τρίφτη και ψιλόκοψε το κρεμμύδι. Ρίξε τα όλα στις φακές, περίχυσε με ελαιόλαδο και ξίδι, πασπάλισε με πιπέρι και ανακάτεψε προσεκτικά.