Κι όμως γίνεται: Πώς θα χάσετε 10 κιλά σε 2 εβδομάδες!

Κι όμως γίνεται: Πώς θα χάσετε 10 κιλά σε 2 εβδομάδες!
Όπως η μόδα κάνει κύκλους, αναπαράγοντας και φέρνοντας στο προσκήνιο ξανά ό,τι είχε κάνει επιτυχία σε παλιότερες εποχές, το ίδιο συμβαίνει και στις δίαιτες. Η λεγόμενη δίαιτα της NASA είχε κάνει θραύση τη δεκαετία του 1980 και του 1990. Ήταν εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες των αστροναυτών και -το πιο σημαντικό- είχε όντως αποτελέσματα! Γι’ αυτό άλλωστε ήταν επί 2 δεκαετίες στην πρώτη γραμμή των διαιτολογίων, σε διάφορες παραλλαγές.

Από τη Μαρία Μωραϊτη

Ως διαιτολόγιο, ανήκει στις λεγόμενες χημικές δίαιτες. Μη σας τρομάζει ο όρος αυτός. Χημικές είναι οι δίαιτες που σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει απώλεια βάρους μεγαλύτερη από αυτή των 4 κιλών που προτείνεται ως ο ιδανικός μέσος όρος το μήνα. Τα κιλά χάνονται, γιατί ο οργανισμός υποβάλλεται σε διάφορα χημικά σοκ. Δηλαδή, αν κάποιος είχε συνηθίσει να τρώει τηγανητά και να πίνει ροφήματα πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες και τα κόψει μαχαίρι, ο οργανισμός υπόκειται σε ένα σοκ. Έτσι, βγάζοντας παχυντικές τροφές από τη διατροφή σας και εμπλουτίζοντάς τη με συνήθειες που πριν μπορεί να μην είχατε -όπως για παράδειγμα, ένα πλούσιο πρωινό ή μια μέρα αποτοξίνωσης μόνο με φρούτα-, ο οργανισμός υφίσταται απανωτά σοκ. Αυτά τα απανωτά σοκ “παίζουν” με τη χημεία του οργανισμού και τον βοηθάνε να απαλλαγεί και να δουλέψει επιταχύνοντας το μεταβολισμό και τις καύσεις.

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο για πολλά χρόνια οι άνθρωποι, και ειδικά οι γυναίκες, τρόμαζαν με τις χημικές δίαιτες είναι ο αντίκτυπός τους μετά τη διακοπή τους και το βασανιστικό ερώτημα ακόμα και πριν τις ξεκινήσουν: “Άντε, και τα χάνω τα κιλά; Μετά; Αν τα πάρω διπλά;”. Πρόκειται για ένα είδος αστικού μύθου! Αφενός, είναι άκρως λογικό μετά από μία οποιαδήποτε δίαιτα -πόσο μάλλον μια χημική-, αν δεν υπάρχει μια συντήρηση σε λογικά πλαίσια, αλλά η επιστροφή στον προηγούμενο τρόπο ζωής, να ξαναπάρεις τα κιλά. Αφετέρου, γιατί δεν ρωτάει κάποιος εκείνους που δηλώνουν ότι μετά από μία δίαιτα πήραν όσα έχασαν επί δύο για ποιο λόγο συνέβη αυτό; Στην ουσία, φταίνε οι ίδιοι και όχι η διατροφή τους. Τις περισσότερες φορές, όταν στερούμαστε κάτι και μετά μας δίνεται πάλι η ελευθερία να το κάνουμε, γινόμαστε ασύδοτοι. Έτσι, υπερκαταναλώνουμε και, όπως είναι φυσιολογικό, παχαίνουμε! Αν όμως προσέξουμε, με τη συγκεκριμένη δίαιτα δεν ξαναπαίρνουμε τα κιλά αυτά!

Έτσι, το συγκεκριμένο διαιτολόγιο NASA είναι κατάλληλο για γυναίκες αλλά και άντρες, καθώς μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα του καθενός. Διαρκεί 2 εβδομάδες και περιλαμβάνει 2 ημέρες αποτοξίνωσης - η μία την πρώτη εβδομάδα και η άλλη τη δεύτερη. Αποτελεί την ιδανική λύση για να απαλλαγείτε εύκολα και γρήγορα από τα περιττά κιλά, ενώ δεν σας περιορίζει στις εξόδους. Δηλαδή, αν επιθυμείτε, έχετε και τη δυνατότητα να φάτε έξω με φίλους αλλά και να πιείτε ένα κρασί. Εδώ, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι ακριβώς επειδή είναι προσαρμοσμένη στις συνήθειες και τις επιθυμίες μας, αυτό έχει αντίκτυπο στον αριθμό των κιλών που χάνουμε. Έτσι, αν, για παράδειγμα, δεν μπορείτε να απαρνηθείτε τα γλυκά ή τα “πολλά αλάτια” ή ακόμα και το κρασάκι σας, δεν θα χάσετε 10 κιλά, αλλά 7 με 8! Όμως, στην περίπτωση που κόψετε το αλάτι, τη ζάχαρη από τα ροφήματά σας, το αλκοόλ και τα γλυκά, τα 10 κιλά είναι το λιγότερο που θα χάσετε.

Σε πρακτικά ζητήματα, η διατροφή αυτή περιλαμβάνει πολλές πρωτεΐνες, όπως αυγά και κρέας, αλλά όχι γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτια και γάλα. Επιπλέον, δεν έχει ποσότητες. Δηλαδή όσα σαλατικά θέλετε μπορείτε να φάτε. Το ίδιο ισχύει και για το κρέας. Μη βιάζεστε να πανηγυρίσετε! Ναι μεν, είστε ελεύθεροι να φάτε τεράστιες ποσότητες από σαλάτες και κρέατα, πρακτικά όμως αποκλείεται να τα καταφέρετε. Από τη μία είναι ψυχολογικό κόλπο και από την άλλη δεν θα τα καταφέρετε, γιατί απλά, άντε, την πρώτη, τη δεύτερη, την τρίτη ημέρα να φάτε όσο θέλετε, μετά βαριέστε και, εκτός αυτού, το στομάχι σας θα έχει “κλείσει”! Είναι ό,τι πρέπει σαν δίαιτα για όλους εκείνους που δεν θέλουν να περιορίζονται με τη σκέψη ότι κάνουν δίαιτα, αλλά και ούτε θέλουν να μετράνε γραμμάρια.

Όσο για τα φρούτα, αν και κάθε μέρα είναι περιορισμένος ο αριθμός τους, την ημέρα της αποτοξίνωσης, που είναι εξολοκλήρου αφιερωμένη σε αυτά, τρώτε όσα θέλετε! Εκείνη, λοιπόν, την ημέρα μπορείτε να καταναλώσετε όση ποσότητα και ό,τι είδους φρούτα σάς κάνει κέφι. Δεν υπάρχουν περιορισμοί όπως σε άλλες δίαιτες, π.χ. όχι μπανάνες, όχι γλυκά φρούτα. Στη συγκεκριμένη, ακόμα και αν έχετε όρεξη να φάτε ένα ολόκληρο καρπούζι, δεν έχετε κανέναν απολύτως περιορισμό! Μπορείτε να το φάτε.

Το πρωινό είναι κάθε μέρα το ίδιο, εκτός των ημερών της αποτοξίνωσης. Έτσι, καθημερινά, το πρωί έχετε 2 αυγά όπως τα προτιμάτε με 2 φέτες ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης και 1 πορτοκάλι ή φρέσκο χυμό πορτοκάλι.
Ως δεκατιανό, αν δεν μπορείτε να φάτε κατευθείαν όλο το πρωινό, μπορείτε να το μοιράσετε, ανάλογα με την όρεξή σας.
Οι καφέδες, το τσάι και τα αφεψήματα βοτάνων επιτρέπονται, χωρίς περιορισμό.

Ημερήσιο πρόγραμμα

Δευτέρα
Μεσημεριανό: 1 σαλάτα λαχανικών χωρίς λάδι και 3 αυγά
Βραδινό: 1 μερίδα κρέας χοιρινό χωρίς λίπος, 1 σαλάτα λαχανικών χωρίς λάδι

Τρίτη
Μεσημεριανό: 1 στήθος κοτόπουλου στη σχάρα και 1 μερίδα πράσινη σαλάτα
Δείπνο: 7 φέτες ζαμπόν, κοτόπουλο που μπορεί να έχει μείνει από το μεσημέρι και σαλάτα

Τετάρτη
Μεσημεριανό: 1 μεγάλη σαλάτα με λαχανικά της αρεσκείας σας και 1 τοστ με γαλοπούλα μόνο
Βραδινό: 1 ομελέτα με 2 αυγά, 5 φέτες ζαμπόν και 1 μεγάλη σαλάτα χωρίς λάδι

Πέμπτη
Μεσημεριανό: 1 σαλάτα τριμμένο καρότο, 1 βραστό αυγό και 7 φέτες γαλοπούλα
Βραδινό: Λαχανικά ωμά ή βραστά και κρέας μοσχαρίσιο

Παρασκευή
Μεσημεριανό: Σαλάτα με καρότα, ντομάτες, αγγούρια, λάχανο και 1 μερίδα κοτόπουλο
Βραδινό: 1 μερίδα κρέας ψημένο στη σχάρα

Σάββατο
Ημέρα Αποτοξίνωσης: Μόνο φρούτα, όσα και όποια θέλετε

Κυριακή
Μεσημεριανό: 1 μερίδα κρέας μοσχαρίσιο και σαλάτα
Βραδινό: 1 ομελέτα με 2 αυγά, 1 τοστ με γαλοπούλα και 1 πορτοκάλι

Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr:

Περιττά κιλά, τέλος! Η δίαιτα που θα διώξει το λίπος από το σώμα σου…

Θες να χάσεις κιλά; Τότε σταμάτα να κάνεις αυτά τα 5 πράγματα το πρωί

Δεν μπορείς να ξυπνήσεις το πρωί; – 10 βραδινές συνήθειες που θα σε κάνουν να λατρέψεις το πρωινό ξύπνημα!