Τα λαχανικά που θα σε αδυνατίσουν- Μάθε πώς να συνδυάσεις τη δίαιτα με τη νοστιμιά

Τα λαχανικά που θα σε αδυνατίσουν- Μάθε πώς να συνδυάσεις τη δίαιτα με τη νοστιμιά
Δεν είναι η πιο λαχταριστή πρόταση αλλά είναι η πιο αποτελεσματική. Οι φυτικές ίνες τους θα σε χορτάσουν και θα μειώσεις το φαγητό χωρίς να το καταλάβεις. Δοκίμασέ το...
Ξέρεις ότι τον άλλο μήνα θα περάσεις για μία ακόμη χρονιά το μαρτύριο... της παραλίας. Η πρώτη φορά, σε όλες τις περιπτώσεις, είναι και η πιο δύσκολη. Λίγο οι κραιπάλες του χειμώνα που κρυβόντουσαν εύκολα πίσω από τα χοντρά ρούχα, λίγο οι λιχουδιές του Πάσχα, λίγο το λευκό δερματάκι που αντανακλά όλες τις ατέλειες στο φως... η ανάγκη για αδυνάτισμα είναι άμεση! Σύμμαχος στην προσπάθειά σου τα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά της άνοιξης.

Αν και τα λαχανικά βρίσκονται συνήθως στο περιθώριο της διατροφής μας και συχνά στις... παράπλευρες απώλειες, είναι απαραίτητα για την ενυδάτωση και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Βάλε τα στο τραπέζι σου και το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει. Όχι μόνο θα νιώσεις ενέργεια και ευεξία, αλλά θα δεις τα κιλά που δεν έφευγαν με τίποτα... να χάνονται για πάντα.

Στον μανάβη ολοταχώς

Μαρούλι
Συνηθισμένο αλλά μοναδικό
Κακώς το θεωρείς δεδομένο και γι' αυτό βαρετό. Το μαρούλι όχι μόνο έχει ελάχιστες θερμίδες αλλά είναι και πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Κ, C και Α (περιέχει προβιταμίνη Α ή β-καροτένιο), καθώς και φυλλικού οξέος, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Στην Κίνα το μαρούλι καλλιεργείται από τον 5ο αιώνα και αντιπροσωπεύει την καλή τύχη. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 19.000 στρέμματα περίπου και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 25.000 τόνους.
Συνταγή
Σαλάτα με χωριάτικο λουκάνικο αρωματισμένο με μέλι και τσίπουρο
1 μεγάλη ρίζα μαρούλι σγουρό
200γρ. λουκάνικο χωριάτικο
1 σφηνάκι τσίπουρο με γλυκάνισο
½ φλ. γραβιέρα τριμμένη
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
1 κ.σ. γεμάτη μέλι
αλάτι
πιπέρι
για τη βινεγκρέτ
50ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
Κόβουμε το μαρούλι σε χοντρά κομμάτια. Κόβουμε το λουκάνικο φέτες και το σοτάρουμε. Μόλις ψηθεί, σβήνουμε με το τσίπουρο και το μέλι, περιμένουμε να καραμελώσει και το αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ ανακατεύοντας δυνατά με σύρμα τα υλικά ή χτυπώντας τα με μίξερ. Ανακατεύουμε το μαρούλι με τη βινεγκρέτ, τη γραβιέρα, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και ανακατεύουμε ελαφρά. Σερβίρουμε. (Από το www.cooklos.gr)

Σπαράγγια
Ο άγνωστος φίλος
Είναι απίστευτο πόσοι λίγοι τα έχουν δοκιμάσει! Κι όμως, είναι μια πραγματική λιχουδιά που μπορεί να νοστιμίσει όλα τα πιάτα μας. Μας «φορτώνουν» μόνο με 26 θερμίδες/100 γραμμάρια, ενώ μας τροφοδοτούν με πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως φυλλικό οξύ, θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), αλλά και με αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο) με σημαντική αντικαρκινική δράση. Τα σπαράγγια είναι επίσης καλή πηγή μετάλλων, όπως το φώσφορο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο.
Σπαράγγια με φράουλες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι σπαράγγια κομμένα στη μέση
7 φράουλες κομμένες στη μέση
λίγη ρόκα
50 γρ. φέτα τριμμένη
1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
αλάτι

Σε κατσαρόλα με νερό ζεματάμε τα σπαράγγια για 2'-3΄ και στραγγίζουμε. Κόβουμε τις άκρες και μετά στη μέση. Ανακατεύουμε τη ρόκα με τις φράουλες κομμένες στη μέση και τα σπαράγγια σε μια πιατέλα. Χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο με το μπαλσάμικο και λίγο αλάτι και περιχύνουμε με τη σάλτσα αυτή τη σαλάτα μας. Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα.
Tip: Μπορείς να μαζέψεις σπαράγγια και μόνη σου. Αγριοσπαραγγιές υπάρχουν ακόμα και στην Αττική. Κρύβονται κάτω από τις ελιές και τα πεύκα γιατί τους αρέσει η σκιά.

Σπανάκι
Διάσημη δύναμη
Από την εποχή που βλέπαμε Ποπάι μέχρι και σήμερα, κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την πλούσια θρεπτική αξία του. Το σπανάκι έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο. Αν και διάσημο για τον σίδηρο, τον φέρει στη λιγότερο απορροφήσιμη μορφή, αλλά μας προμηθεύει με βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και φυσικά, φυτικές ίνες.
Κανελόνια με προσούτο και σπανάκι
500 γρ. κανελόνια έτοιμα
750 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, βρασμένο και ψιλοκομμένο
200 γρ. προσούτο κομμένο σε κύβους
4 κ.σ. βούτυρο
1 μεγάλη πατάτα βρασμένη και περασμένη από τον μύλο του πουρέ
100 γρ. μοτσαρέλα κομμένη σε κύβους
1,5 φλ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. πεκορίνο τριμμένο

Κάνετε ένα μείγμα από το σπανάκι, το προσούτο, την πατάτα και τη μοτσαρέλα, γεμίζοντας με αυτό ένα-ένα τα κανελόνια, τα οποία τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο ταψί, σε μία στρώση.
Τα ραντίζετε από πάνω με το τριμμένο πεκορίνο και τα περιχύνετε με ένα φλιτζάνι κρέμα γάλακτος. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να γκρατιναριστούν καλά και τα κανελόνια να τρυπιούνται με το πιρούνι. Αν χρειαστεί, προσθέτετε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος ή ακόμα και μισό φλυτζάνι γάλα.
Tips: Αν προσθέσεις λεμόνι στα φαγητά που περιέχουν σπανάκι, η απορρόφηση του σιδήρου θα είναι πιο αποτελεσματική. Ή μπορείς να συνοδεύσεις το φαγητό σου με ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι.

Ραπανάκια
...για την όρεξη
Η έντονη γεύση τους μπορεί να δώσει χαρακτήρα και στο πιο άγευστο πιάτο, ενώ ταυτόχρονα η διατροφική τους αξία εξασφαλίζει την υγεία μας. Τα πρώτα ραπανάκια εμφανίζονται το 2780 π.Χ. στην Αίγυπτο, αλλά λέγεται ότι είχαν μαύρο χρώμα. Οι δούλοι στην αρχαία Αίγυπτο, αναγνωρίζοντας την αξία του φυτού, κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες... για να καταφέρουν να χτίσουν τις πυραμίδες. Τα ραπανάκια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, κυρίως β-καροτένιου, βιταμίνης C και βιταμίνης Ε. Προλαμβάνουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και την αθηροσκλήρωση.

Σαλάτα με ντομάτα, ραπανάκι και πλιγούρι
500 γρ. πλιγούρι
400 ml νερό
χυμός από 1 λεμόνι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
1 πρέζα τζίντζερ
1 πρέζα γλυκάνισο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 ραπανάκια κομμένα σε φέτες
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 ντομάτες
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το πλιγούρι και ρίχνουμε το νερό. Αφήνουμε το πλιγούρι να φουσκώσει και να απορροφήσει το νερό για περίπου μία ώρα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τις ντομάτες, την πιπεριά, τα ραπανάκια και τα ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε το πλιγούρι. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τον χυμό του λεμονιού και τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε τη σαλάτα. Στολίζουμε με φρέσκο μαϊντανό.

Tip για ντιπ
Σε ένα μπολ ανακατεύεις 200 γρ. τριμμένο ραπανάκι, 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι και 1 κ.σ. μέντα. Προσθέτεις αλατοπίπερο και είναι έτοιμο.
Αγριόχορτα
Ταπεινά αλλά τόσο σημαντικά
Μπορείς να τα βρεις στη λαϊκή αγορά αλλά μπορείς και να τα μαζέψεις μόνη σου. Οι παππούδες μας, που κάθε Σαββατοκύριακο μάζευαν χόρτα, είχαν τη χαρά να γυμναστούν, να απολαύσουν τη φύση και ταυτόχρονα να γευτούν τα δροσερά χόρτα που μόνοι τους είχαν διαλέξει. Τα ραδίκια, τα σέσκουλα, τα πράσα, οι πικραλίδες, που φυτρώνουν στους αγρούς, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, που συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού.
Άγρια χόρτα με αυγά
4 χούφτες άγρια χόρτα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
αλάτι, πιπέρι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
5 ασπράδια και 3 κρόκοι

Κόβουμε τα λαχανικά και τα πλένουμε πολύ καλά. Σε μια ρηχή κατσαρόλα μαραίνουμε με λίγο νερό το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Αφού μαραθεί, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, το ελαιόλαδο δύο ποτήρια νερό, το αλάτι και αφήνουμε να βράσουν για μισή περίπου ώρα. Όταν εξατμιστεί το νερό, σπάμε τα αυγά στην επιφάνεια του φαγητού. Κλείνουμε το μάτι, προσθέτουμε πιπέρι και αφήνουμε τα αυγά να σφίξουν με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.

Tip
Μην μαζεύεις χόρτα που δεν ξέρεις ότι είναι βρώσιμα. Για τη συλλογή των χόρτων προτίμησε καλάθια και βαμβακερές τσάντες.

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Τα σνακ με ελάχιστες θερμίδες που θα σου κόψουν την πείνα!!

10 πράγματα που επιβραδύνουν το μεταβολισμό!!! Προσοχή!

Αδυνάτισε το καλοκαίρι: Oι 10 τροφές-μπαλαντέρ για να χάσεις εύκολα κιλά

Τα καλύτερα μας σήμερα:

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή ποζάρει χωρίς ίχνος μακιγιάζ και τρελαίνει το διαδίκτυο! Πώς σας φαίνεται;

Συμβαίνει τώρα: Στο μαιευτήριο Βουτσάς-Κατσαβού -Το γλυκό μήνυμα του ζευγαριού (Photo)

Η νευρική ανορεξία «χτύπησε την πόρτα» πανέμορφης ηθοποιού: Είναι πλέον σκιά του εαυτού της! (PHOTOS)