Καφές: Ποιο είδος είναι πιο ωφέλιμο για τη διαίτα σου;

Καφές: Ποιο είδος είναι πιο ωφέλιμο για τη διαίτα σου;
Από την Έρρικα Λευθέρη

Με την επιστημονική επιμέλεια της διατροφολόγου Αναστασίας Κανέλλου

Τον αναζητάς κάθε πρωί και, αν δεν πιεις έστω και μια γουλιά, δεν μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου; Είναι ο πρωταγωνιστής της απογευματινής ιεροτελεστίας σου; Αν ναι, τότε σίγουρα ανήκεις κι εσύ στους λάτρεις του καφέ. Τι πραγματικά γνωρίζεις για το αγαπημένο σου ρόφημα;

Το πιο διαδεδομένο ρόφημα παγκοσμίως δεν είναι άλλο από τον καφέ. Τα είδη πολλά και όσο περνούν τα χρόνια γίνονται ακόμα περισσότερα. Από τον παραδοσιακό ελληνικό και τον φραπέ μέχρι το mochaccino, σίγουρα έχεις βρει εκείνον που ταιριάζει σε σένα. Ο καφές παρασκευάζεται από τους καβουρδισμένους και αλεσμένους κόκκους του καφεόδεντρου. Η αναζωογονητική του δράση οφείλεται στην καφεΐνη που περιέχουν οι σπόροι των καρπών του. Η καλλιέργεια του καφέ είναι από τις πιο κερδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες, μια και είναι αγαπημένο καθημερινό ρόφημα σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Πέρα από την ευχάριστη γεύση του, όμως, επιδρά θετικά στη διάθεση και την υγεία.
Ο καφές, εκτός από την καφεΐνη, περιέχει θρεπτικά συστατικά. Κάποια από αυτά όμως καταστρέφονται με το καβούρδισμα. Εξαίρεση αποτελεί η βιταμίνη vιασίνη, η οποία με το καβούρδισμα αυξάνεται. Σημαντική είναι επίσης η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τη φθορά. Τηρώντας πάντα το «μέτρον άριστον» του Κλεόβουλου, πίνουμε το καφεδάκι μας, γιατί...
- 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα βοηθούν στον έλεγχο του βάρους. Με έναν καφέ ξεγελιέσαι και δεν θέλεις να φας.
- 3-4 φλιτζάνια την ημέρα καθυστερούν το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
- 2 φλιτζάνια την ημέρα προστατεύουν από καρδιοπάθειες, χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν.
- Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και της νόσου Πάρκινσον.
- 2 φλιτζάνια καφέ επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό.
- 7 mg καφεΐνης ανά μερίδα καφέ αυξάνουν τα αντανακλαστικά και την προσοχή μας.
- Η μέτρια κατανάλωση είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο.

Γαλλικός καφές
Βάλε την καφετιέρα να δουλέψει και άφησε το πλούσιο άρωμά του να γεμίσει το σπίτι. Ο γαλλικός ή αλλιώς ο καφές φίλτρου είναι ίσως ο πιο γνωστός καφές παγκοσμίως, αφού είναι ιδιαίτερα εύχρηστος. Οι επιλογές αυτού του καφέ είναι απεριόριστες. Από τον σκέτο με το πλούσιο χαρμάνι, για εκείνους που δεν τους αρέσουν οι πειραματισμοί, μέχρι γεύσεις όπως το φουντούκι, η βανίλια, η καραμέλα ή η σοκολάτα. Θεωρείται ο πιο ελαφρύς καφές και, αν επιλέξεις κάποια γεύση, η προσθήκη ζάχαρης είναι περιττή.

- Ένα φλιτζάνι 200 ml περιέχει 150 mg καφεΐνης.
- Μια κούπα καφέ φίλτρου χωρίς προσθήκη ζάχαρης έχεις 2 θερμίδες.

Tip: Η ιδανική θερμοκρασία παρασκευής είναι 80 °C και πρέπει να σερβίρεται αμέσως.

Ελληνικός καφές
Ένα ιδιαίτερο είδος καφέ, ο ελληνικός ή τούρκικος καφές για να παρασκευαστεί χρειάζεται ψήσιμο σε μπρίκι. Το μείγμα του περιέχει λεπτούς καβουρντισμένους κόκκους καφέ. Είναι ο πιο δημοφιλής καφές στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Χαρακτηριστικό του είναι το καϊμάκι, ο πηχτός αφρός που δημιουργείται στην επιφάνεια όταν βράσει. Μάλιστα, πετυχημένος θεωρείται εκείνος που έχει διατηρήσει το καϊμάκι όταν σερβίρεται.

ka

- Ένα φλιτζάνι 50 ml περιέχει 40 mg καφεΐνης.
- Ο σκέτος ελληνικός καφές έχει 0 θερμίδες.

Tip: Αν κρυώσει ο ελληνικός καφές χάνει τη γεύση του, όμως τα συστατικά του παραμένουν.

Εspresso
Το χαρμάνι του αποτελεί τη βάση για τους περισσότερους καφέδες που πίνουμε. Η ονομασία του λέγεται ότι προέρχεται από το αγγλικό «express», δηλαδή κάτι γρήγορο. Οι παραλλαγές espresso είναι πάνω από 30, αν και στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε αυτό τον όρο για να δηλώσουμε τον μονό, τον διπλό αλλά και τον freddo. Θεωρείται ο πιο καθαρός καφές, γιατί σου δίνει αμέσως την ενέργεια που χρειάζεσαι.

- Ένα φλιτζάνι 30 ml περιέχει 40 mg καφεΐνης.
- Αν δεν προσθέσεις ζάχαρη, έχει μόλις 5 θερμίδες.

Tip: Ο μονός espresso διαρκεί όσο 2 γουλιές, ενώ ο lungo όσο 3.

Cappuccino
Με βάση τον espresso, αυτός ο καφές έγινε δημοφιλής ιδιαίτερα από τις γυναίκες που δεν άντεχαν τον espresso. Η ονομασία του προέρχεται από τους καπουτσίνους, τους καθολικούς μοναχούς που είχαν ξυρισμένο κεφάλι. Παραδοσιακά φτιάχνεται με αφρόγαλο, αλλά συνηθίζεται και η προσθήκη σαντιγί, ενώ ταιριάζει πολύ με κανέλα ή τρούφα.

- Ένα φλιτζάνι 150 ml περιέχει 40 mg καφεΐνης.
- Οι θερμίδες που περιέχει εξαρτώνται από το γάλα που χρησιμοποιείται. Αν είναι πλήρες τότε στις 5 θερμίδες του espresso προστίθενται 110 θερμίδες για μια κούπα καφέ (περίπου 360 ml). Αν το γάλα είναι με χαμηλά λιπαρά, τότε προστίθενται 70 θερμίδες.

Tip: Αν και στην Ελλάδα μπορεί να πίνουμε τον cappuccino για πάνω από μία ώρα, η σωστή διάρκειά του είναι 30 λεπτά, αλλιώς κόβει το γάλα.

Φραπέ
Σίγουρα τον έχεις δοκιμάσει, έστω μια φορά. Ο φραπέ θεωρείται ελληνική πατέντα και είναι η δική μας εκδοχή στιγμιαίου καφέ. Είναι ο καφές των φοιτητικών μας χρόνων, γι' αυτό και παραμένει δημοφιλής, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Για την παρασκευή του χρειάζεται νερό, ζάχαρη, ένα σέικερ και το απαραίτητο καλαμάκι.

- Ένα ποτήρι 180 ml περιέχει 80 mg καφεΐνης.
- Ένα ποτήρι στιγμιαίου καφέ χωρίς ζάχαρη έχει 1 θερμίδα.

Tip: Μην το παρακάνεις με το χτύπημα, γιατί αλλοιώνεται ο καφές.

Ας μην παραβλέπουμε ότι:
- Οι διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου οφείλονται περισσότερο σε στρες και λιγότερο στον καφέ, αν δεν ξεπερνάμε τα 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.
- Περισσότερο από 5 μερίδες καφέ την ημέρα ενδέχεται να ανεβάσουν τη χοληστερίνη.
- Σε ανθρώπους με κληρονομική ευαισθησία στον καφέ, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο.

Ημερήσια πρόσληψη
Όσο κι αν σου αρέσει ο καφές, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα:

- Ένας ενήλικας μπορεί να καταναλώσει 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, δηλαδή 400-500 mg καφεΐνης, με εξαίρεση τις γυναίκες σε γόνιμη ηλικία, που πρέπει να καταναλώνουν μέχρι 2.
- Ένας έφηβος καλό είναι να μην προσλαμβάνει πάνω από 2,5 mg καφεΐνης για κάθε κιλό του σωματικού του βάρους. Δηλαδή, αν ζυγίζει 50 κιλά, να μην ξεπερνά τα 125 mg καφεΐνης την ημέρα, που αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι φραπέ (στιγμιαίος καφές).

Μια κούπα σκέτος καφές δεν έχει σχεδόν καθόλου θερμίδες, ούτε λιπαρά. Όμως, για ό,τι προσθέσεις από τα παρακάτω (ανά κουταλάκι του γλυκού), οι θερμίδες αυξάνονται ως εξής:
- Ζάχαρη: 20 θερμίδες
- Σαντιγί: 26 θερμίδες
- Γάλα με 0% λιπαρά: 5 θερμίδες

400 δισεκατομμύρια φορές το χρόνο υπολογίζεται ότι επαναλαμβάνεται η διαδικασία προετοιμασίας καφέ παγκοσμίως.

Story teller
Η ιστορία του καφέ ξεκινά στην Αιθιοπία από τον καρπό του θάμνου Καφέα η αραβική (Coffea arabica). Με βάση το θρύλο, ένας βοσκός παρατήρησε ότι τα ζώα του ήταν πολύ πιο δραστήρια όταν μασούσαν τα φύλλα ενός συγκεκριμένου θάμνου. Έτσι μπήκε και ο ίδιος στον πειρασμό να δοκιμάσει, για να καταλάβει τι συμβαίνει στον οργανισμό του με αυτό το περίεργο φυτό (το οποίο είναι τοξικό για τα έντομα).
Ο καρπός αρχικά χρησιμοποιήθηκε αυτούσιος και είτε αλεθόταν είτε τον μασούσαν. Το αρχικό όνομά του σημαίνει «κρασί του κόκκου» και πρωτοχρησιμοποιήθηκε σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη, έγινε γνωστός με το όνομα «αραβικό κρασί». Υπάρχει όμως και η εκδοχή που αποδίδει το όνομά του στο Βασίλειο της Κάφφα, της περιοχής της Αιθιοπίας απ' όπου ξεκίνησε να χρησιμοποιείται.

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Fat Smash Diet: Κάψε θερμίδες και 11 κιλά λίπος σε μικρό διάστημα!

Φυσικός σύμμαχος: Τα βότανα που καίνε το λίπος και καταπολεμούν την κατακράτηση

Master Cleanse diet: Χάσε 10 κιλά σε 10 μέρες με τη δίαιτα της λεμονάδας

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Σοφία Καρβέλα: Μας ξεναγεί στο δωμάτιο του μεγάλου της γιου!

Ποιος Παππάς; Δείτε με ποιον έχει πλέον σχέση η Ζοζεφίν…

«Κινούμαι νομικά εναντίον του…» – Τα πυρά Ελληνίδας παρουσιάστριας για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο!