Τα αντιοξειδωτικά φρούτα που βοηθούν το αδυνάτισμα- Οι χυμοί που ξυπνούν το μεταβολισμό από το λήθαργο!

Τα αντιοξειδωτικά φρούτα που βοηθούν το αδυνάτισμα- Οι χυμοί που ξυπνούν το μεταβολισμό από το λήθαργο!
Από την Έρρικα Λευθέρη για The Body

Προτιμάς μήλο, πορτοκάλι, μανταρίνι ή ακτινίδιο; Βάλαμε στο μικροσκόπιο του The BODY τα δημοφιλέστερα φρούτα για να σε βοηθήσουμε να διαλέξεις το καλύτερο για σένα.

Πορτοκάλι
Ο χυμός του είναι ο πρώτος που δοκιμάζει ένα παιδί. Παρά τη γλυκόξινη γεύση του, είναι σίγουρα το δημοφιλέστερο των φρούτων, κυρίως λόγω των σούπερ βιταμινών του αλλά και του χυμού του, που ταιριάζει με τα πάντα! Αν και το έχουμε συνδέσει κυρίως με το χειμώνα, μπορούμε να το βρούμε σχεδόν κάθε εποχή του χρόνου. Όταν χρειάζεσαι έξτρα δύναμη, ο χυμός του πορτοκαλιού μπορεί να σου προσφέρει την απαραίτητη γλυκόζη. Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών.

Θρεπτικά συστατικά
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σελήνιο, κάλιο, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, β-καροτίνη, πηκτίνη, ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, χλώριο και ψευδάργυρο.

Tip: Τα ζουμερά πορτοκάλια είναι συνήθως εκείνα που είναι σφιχτά και βαριά για το μέγεθός τους. Μπορείς να τα διατηρείς σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά και στο ψυγείο, αν θες να είναι κρύα. Διατηρούνται για περίπου 2 εβδομάδες.

Ιδέα
Το πορτοκάλι είναι το πιο φυσικό αρωματικό χώρου. Βάλε σε ένα μπρίκι νερό μέχρι τη μέση και πρόσθεσε μερικές φλούδες πορτοκαλιού, λίγη καστανή ζάχαρη, ένα στικ κανέλας και γαρύφαλλα. Μόλις βράσει το μείγμα, το άρωμα που θα απλωθεί στο δωμάτιο θα είναι ακαταμάχητο!

1 κιλό πορτοκάλια κοστίζει €1,49
Σε “αυτοκόλλητο”: 1 πορτοκάλι: 0,75 πόντοι
Μανταρίνι
Η μυρωδιά του βρίσκεται σίγουρα ανάμεσα στις παιδικές σου αναμνήσεις. Το μικρό του μέγεθος και ο πλούσιος χυμός του το κατατάσσουν ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα φρούτα του χειμώνα. Ανήκει και αυτό στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Στα... προσόντα του είναι η εύκολη μεταφορά και το ακόμα πιο εύκολο ξεφλούδισμα! Μπορεί να γίνει κάλλιστα το υγιεινό σου σνακ για το γραφείο.

Θρεπτικά συστατικά
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες Α και C. Είναι πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σιδήρου, καροτίνης και φωσφόρου. Περιέχει νάτριο, πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ.

Tip: Τα μανταρίνια, όπως και τα πορτοκάλια, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου σε δροσερό σημείο. Η αρωματική φλούδα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ξύσμα σε γλυκά αλλά και ολόκληρη σε φαγητά κατσαρόλας.

Μαρμελάδα μανταρίνι

Υλικά
1 κιλό μανταρίνια
800 γρ. ζάχαρη
1 λεμόνι

Εκτέλεση
1. Πλύνε τα μανταρίνια και το λεμόνι και ξεφλούδισέ τα.
2. Πάρε τις μισές φλούδες από τα μανταρίνια και τη φλούδα από το λεμόνι, αφού της έχεις αφαιρέσει το λευκό μέρος, και βράσε τες για 15 λεπτά. Τις σουρώνεις και στη συνέχεια τις βάζεις στο μπλέντερ.
3. Κόψε τα μανταρίνια και το λεμόνι σε μικρά κομματάκια και αφαίρεσε τα κουκούτσια.
4. Τοποθέτησε τις φλούδες και τα κομματάκια σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και άφησέ τα να βράσουν για 30 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά.
5. Τοποθέτησε τη μαρμελάδα ζεστή σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

1 κιλό μανταρίνια κοστίζει περίπου €ΧΧΧ
2 μανταρίνια: 0,75 πόντοι

man
Μήλο
Δεν είναι τυχαία η λαϊκή ρήση «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα», αφού είναι πλέον και επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η κατανάλωσή του ενισχύει τη θωράκιση του οργανισμού και βοηθάει στη μακροζωία. Μήλα βρίσκουμε κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, αν και υπάρχουν και ορισμένες καλοκαιρινές ποικιλίες.

Θρεπτικά συστατικά
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και φλαβονοειδή. Περιέχει βιταμίνες A, B6, C, D, K, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Tip: Διάλεξε μήλα που είναι σχετικά σκληρά και δεν είναι χτυπημένα. Για μικρό χρονικό διάστημα διατηρούνται στο ψυγείο, σε ανοιχτή σακούλα. Αν ένα μήλο χαλάσει, καλό είναι να το απομακρύνεις αμέσως από τα υπόλοιπα, γιατί μπορεί να τα επηρεάσει.

Επιδόρπιο
Ένα... παιχνιδιάρικο γλύκισμα που σίγουρα θα ξετρελάνει τους μικρούς –και, γιατί όχι, και τους μεγάλους– είναι τα καραμελωμένα μήλα.

Υλικά
1 κιλό φιρίκια ή μικρά μήλα
500 γρ. ζάχαρη
200 γρ. γλυκόζη
200 γρ. νερό
Λίγες σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Ξύλινα καλαμάκια από σουβλάκι

Εκτέλεση
1. Πλύνε καλά τα μήλα και σκούπισέ τα για να φύγει όλη η υγρασία. Κάρφωσε στο κέντρο κάθε μήλου ένα καλαμάκι.
2. Σε μια κατσαρόλα βάλε όλα τα υλικά και άφησέ τα να βράσουν μέχρι τους 147oC.
3. Η καραμέλα είναι έτοιμη, απόσυρε την κατσαρόλα από το μάτι και άφησέ τη να ηρεμήσει.
4. Βούτηξε μέσα τα μήλα και κράτησέ τα λίγο στον αέρα μέχρι να στραγγίξουν. Είναι έτοιμα!
Tip: Ετοίμασε τα μήλα 1-2 μέρες πριν φτιάξεις τη συνταγή, γιατί η καραμέλα λιώνει από την υγρασία που βγάζει το μήλο.

1 κιλό μήλα κοστίζει €1,59
1 μήλο: 0,75 πόντοι
Ακτινίδιο
Η ξεχωριστή εμφάνισή του το κατατάσσει στα εξωτικά φρούτα του χειμώνα. Δεν είναι από τα πιο δημοφιλή, αλλά έχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι! Επίσης, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με την καλή λειτουργία του εντέρου.

Θρεπτικά συστατικά
Εκτός από τη βιταμίνη C, είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Α, Ε και Κ, σίδηρο, φυλλικό οξύ και χαλκό.

Tip: Για να διαλέξεις σωστά, επίλεξε εκείνα που δεν είναι πολύ μαλακά, αρκεί να πιέζονται ελαφρώς. Αν θες να ωριμάσουν γρηγορότερα, τοποθέτησέ τα κοντά σε μήλα ή μπανάνες.

Κοκτέιλ
Τα κοκτέιλ αποτελούν αγαπημένη συνήθεια όλον το χρόνο. Μπορείς να φτιάξεις τη δική σου υγιεινή εκδοχή χωρίς αλκοόλ, με βασικό συστατικό το ακτινίδιο.

Υλικά
500 γρ. ακτινίδια
500 ml χυμός καρότου
2 ώριμα μάνγκο
2-3 κ.γ. μέλι
Παγάκια

Εκτέλεση
1. Ξεφλούδισε τα ακτινίδια και τα μάνγκο και αφαίρεσε τα κουκούτσια από τα μάνγκο.
2. Από ένα ακτινίδιο κόψε μερικές φέτες και άφησε τες στην άκρη για τη διακόσμηση.
3. Πολτοποίησε τα υπόλοιπα ακτινίδια μαζί με τα μάνγκο.
4. Ανακάτεψε καλά τον πολτό φρούτων με το χυμό καρότου και πρόσθεσε το μέλι και τα παγάκια.
5. Σέρβιρε σε ποτήρια κοκτέιλ και βάλε μια φέτα ακτινίδιου για διακόσμηση.

1 κιλό ακτινίδια κοστίζει €3,79

2 ακτινίδια: 0,75 πόντοι

 

Διαβάστε ακόμα στο youweekly.gr:

Επίπεδη κοιλιά μέχρι το βράδυ; Κι όμως γίνεται με αυτά τα 11 tips!

Χάσε 8 κιλά το μήνα χωρίς μαγείρεμα!

9 φυσικοί λιποδιαλύτες που καίνε θερμίδες και λίπος ενώ τους τρως

Τα καλύτερά μας σήμερα:

Η Αμαλία Κωστοπούλου στον δρόμο που χάραξε η μητέρα της! Η πιο εντυπωσιακή φωτογραφισή της!

Αυτή κι αν είναι επανασύνδεση! Ζευγάρι της ελληνικής showbiz είναι ξανά μαζί!

Μας τρέλανε η Αλέκα Καμηλά! Ο αισθησιακός χορός της που έριξε το διαδίκτυο! (Βίντεο)