Πασχαλινό τραπέζι: Ποιο έδεσμα έχει τις περισσότερες θερμίδες και πρέπει να το αποφύγεις!

Πάσχα: Το πασχαλινό τραπέζι και οι θερμίδες που εχει

Πασχαλινό τραπέζι: Ποιο έδεσμα έχει τις περισσότερες θερμίδες και πρέπει να το αποφύγεις!

Οι γιορτινές μέρες του Πάσχα είναι ευκαιρία για να συναντηθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα αλλά και να απολαύσετε τα νοστιμότατα πασχαλινά εδέσματα. Παρόλα αυτά, το πασχαλινό τραπέζι περιέχει πολλές θερμίδες αλλά και διατροφικές παγίδες. Δείτε πιο κάτω τη λίστα με τις θερμίδες των πασχαλινών εδεσμάτων αλλά και τρόπους ώστε να κάνετε το πασχαλινό γεύμα πιο ελαφρύ και υγιεινό.

Οβελίας (αρνί ή κατσίκι): 100 γραμμάρια άψητου κρέατος δίνουν περίπου 370 θερμίδες καθώς επίσης και μεγάλη ποσότητα λίπους, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (κυρίως Β), σίδηρο και φωσφόρο. Εάν έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε αρνί ή κατσίκι επιλέξτε το τελευταίο μιας και περιέχει λιγότερο λίπος. Συγκεκριμένα, το αρνί είναι από τα πιο λιπαρά κρέατα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο «κακό» λίπος και θερμίδες. Διαβάστε παρακάτω...

Κοκορέτσι: 150 γραμμάρια κοκορέτσι, το αγαπημένο πασχαλινό έδεσμα πολλών, περιέχουν 160 mg χοληστερίνης και 250 θερμίδες.

Μαγειρίτσα: Μία πλήρης μερίδα (150- 200 γραμμάρια) μπορεί να δώσει μέχρι και 580 θερμίδες και μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Κόκκινα αβγά: Κάθε αβγό, μέτριου μεγέθους, δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση και τον συνδυασμό τους με άλλα εδέσματα όπως φλαούνα, ή και σούβλα.

Τσουρέκι και πασχαλινά κουλούρια: Μία φέτα τσουρέκι έχει περίπου 80-90 θερμίδες και 50 mg χοληστερίνης ενώ ένα κουλούρι (περίπου 60 γραμμάρια) δίνει περίπου 230 θερμίδες.

Σοκολατένια αβγά: 100 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος περιέχουν περίπου 500 θερμίδες. Προτιμήστε μαύρη σοκολάτα μιας και 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας αποδίδει 100 θερμίδες λιγότερες ενώ απολαμβάνετε τα αντιοξειδωτικά της οφέλη.

Οι παραδοσιακές φλαούνες: Τα κύρια χαρακτηριστικά όλων των φλαούνων είναι μπόλικο ολόπαχο τυρί, χαλούμι, αβγά, αλεύρι, σουσάμι και σταφίδες (προαιρετικά). Οι φλαούνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης, υδατανθράκων καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, βιταμινών Α, Δ, Κ, Β12, Β2, καλίου και σιδήρου. Παρόλα αυτά είναι πλούσιες σε περιεκτικότητα κορεσμένου λίπους (ζωικού), χοληστερόλης, νατρίου και θερμίδων. Τα 90 γραμμάρια δίνουν 458 θερμίδες.

Συμβουλές για ένα υγιεινό και ελαφρύ πασχαλινό γεύμα:

Φτιάξτε τη μαγειρίτσα χρησιμοποιώντας μόνο τα ασπράδια των αβγών κι έναν ή κανένα κρόκο.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ελαφρύ πρωινό. Προτιμήστε να πιείτε 1 ποτήρι γάλα ή χυμό με 1-2 κουλουράκια ή τσουρέκι.

Αποφύγετε την πέτσα και το συνεχές τσιμπολόγημα από τη σούβλα αφενός για να αποφύγετε τα πολλά λιπαρά και αφετέρου για να μην χάσετε τον έλεγχο της ποσότητας που θα φάτε.

Συνοδέψτε το κρέας σας με σαλάτες και αποφύγετε το ψωμί.

Προτιμήστε κατσίκι αντί για αρνί. Εάν πάλι στο πασχαλινό τραπέζι υπάρχει αρνί προτιμήστε το μπούτι που έχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερο λίπος.

Προτιμήστε να πιείτε 1-2 ποτήρια κρασί και πολύ νερό. Μπορείτε, επίσης, να αραιώσετε το κρασί σας με λίγη σόδα για να φαίνεται περισσότερο.

Για επιδόρπιο φάτε μόνο ένα κομματάκι σοκολάτας από το πασχαλινό αβγό ή μια μέτρια φλαούνα.

Φροντίστε την υπόλοιπη ημέρα αλλά και την υπόλοιπη εβδομάδα μετά το Πάσχα να εξισορροπήσετε την κραιπάλη των προηγούμενων ημερών με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ελαφριές σούπες και ψάρι.