Δείτε ποιες υγιεινές τροφές τρώτε με λάθος τρόπο και παχαίνετε!

Με αποτέλεσμα να παίρνετε κιλά...

Δείτε ποιες υγιεινές τροφές τρώτε με λάθος τρόπο και παχαίνετε!

Δείτε ποιες υγιεινές τροφές τρώτε με λάθος τρόπο με αποτέλεσμα να παχαίνετε!

Πολλές φορές επιλέγετε υγιεινές τροφές για να πάρετε όλα τα οφέλη για την υγεία σας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις καταναλώνετε σαμποτάρει τη διατροφή σας, λέει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου.

Δείτε ποιες τροφές τρώτε με λάθος τρόπο.

Το λάθος: Ρίχνετε γάλα στο μαύρο τσάι

Αν σας αρέσει το τσάι, καλό είναι να το πίνετε σκέτο, χωρίς γάλα, για να αποκομίζετε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι, ενώ η προσθήκη του γάλακτος στο μαύρο τσάι δεν επηρεάζει τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, αυτό δεν ισχύει για τα καρδιαγγειακά οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε από μία κούπα τσαγιού. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος μπορεί να ενωθούν με τις κατεχίνες του τσαγιού, κάτι που κάνει τα ευεργετικά συστατικά πιο δύσκολο για το σώμα να τα απορροφήσει.

Το λάθος: Βράζετε ή τηγανίζετε το μπρόκολο

Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο και να έχετε καλή υγεία, αντισταθείτε στον πειρασμό να βράσετε ή να τηγανίσετε το μπρόκολο. Το μπρόκολο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και κάποιων αντικαρκινικών ενώσεων και κινεζική μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι για να διατηρήσει αυτές τις ιδιότητες η καλύτερη μέθοδος μαγειρέματος είναι στον ατμό. Το βράσιμο και το τηγάνισμα προκαλούν τις μεγαλύτερες απώλειες σε θρεπτικά συστατικά.

Το λάθος: Ρίχνετε το σκόρδο άκοπο

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει συμπεριλάβει το σκόρδο στις τροφές με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η αλισίνη είναι μια θειούχα ένωση, η οποία έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και βρίσκεται στο σκόρδο, και ωφελείται από την επαφή της με το οξυγόνο του αέρα. Οι ειδικοί συνιστούν να ψιλοκόβετε ή να λιώνετε το σκόρδο και να το αφήνετε για 5-10 λεπτά πριν το ρίξετε στην κατσαρόλα ή σε κάποιο πιάτο. Με αυτό τον τρόπο, απελευθερώνονται και γίνονται πιο δραστικές οι ευεργετικές ουσίες του σκόρδου.

Το λάθος: Τρώτε την κινόα χωρίς προετοιμασία

Τα ωμά και ακατέργαστα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η κινόα, είναι πλούσιες πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών και περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζονται φυτικά οξέα (phytates), τα οποία αποτρέπουν την απορρόφηση σιδήρου κυρίως αλλά και άλλων βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό. Αυτού του τύπου τα δημητριακά ολικής άλεσης πρέπει να βυθίζονται σε νερό όλη τη νύχτα για να απελευθερώσουν τα φυτικά οξέα. Αυτό όμως δεν ισχύει για ημιεξευγενισμένα ή αναποφλοίωτα είδη, όπως το κριθάρι ή η βρόμη. Εκτός από το ότι θα λάβετε τη μέγιστη ποσότητα των θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο, η διαδικασία εμποτισμού επίσης σημαίνει λιγότερη δουλειά για το πεπτικό σας σύστημα.

Το λάθος: Αφαιρείτε το νερό από το γιαούρτι

Πολλές φορές το νερό που έχει συσσωρευτεί στο κεσεδάκι του γιαουρτιού το ρίχνετε στον νεροχύτη, επειδή το θεωρείτε ακατάλληλο ή απλώς δεν σας αρέσει; Αυτό είναι ορός γάλακτος, δηλαδή το «νερό» του γάλακτος που διαρρέει στον κεσέ και περιέχει πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12, μαζί με μέταλλα, όπως ασβέστιο και φώσφορο. Σπανιότερα θα το δείτε αυτό να συμβαίνει στα στραγγιστά γιαούρτια, από τα οποία έχει αφαιρεθεί η υγρασία και έχουν πολύ πυκνή δομή, ενώ είναι πολύ πιο έντονο στα «παραδοσιακά», που φτιάχνονται μόνο με νωπό γάλα και όχι με την προσθήκη άλλων υλικών (π.χ. πρωτεΐνες) που εξασφαλίζουν σφιχτή δομή.

Αντί, λοιπόν, να το πετάξετε, ανακατέψτε το γιαούρτι σας προτού το φάτε, ώστε να διατηρήσει όλα τα οφέλη για την υγεία σας. Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, αν μαγειρέψετε το γιαούρτι (π.χ. αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος με αυτό), δεν πρόκειται να πάρετε τα προβιοτικά οφέλη του γιαουρτιού, γιατί δεν αντέχουν στη θερμοκρασία και καταστρέφονται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. Ωστόσο, δεν καταστρέφονται όλα τα θρεπτικά συστατικά του: θα εξακολουθήσετε να παίρνετε την πρωτεΐνη, το ασβέστιο και τη βιταμίνη D που σας παρέχει ένα κεσεδάκι.

Πηγή: TV24

Απίστευτο! Αυτή η τροφή σε βοηθάει να κάψεις λίπος! Δεν πάει ο νου σου ποια είναι!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Αυτή είναι η τροφή που σε βοηθάει να κάψει λίπος γρήγορα και αποτελεσματικά!

Δεν πάει ο νου σου ποια είναι!

Ένα από τα πρώτα πράγματα που σου λέει ένας διαιτολόγος είναι να μειώσεις τις ποσότητες του αλατιού στο φαγητό σου.

Νέα έρευνα, όμως, έρχεται να καταρρίψει τον μύθο ότι το αλάτιπαχαίνει, βάζοντας τέρμα στα άνοστα φαγητά σε περιόδους δίαιτας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, το ανθρώπινο σώμα μπορεί να κάψει περισσότερο λίπος με τη βοήθεια του αλατιού! Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Vanderbilt, διενήργησαν έρευνα σε Ρώσους αστροναύτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε αποστολές προσομοίωσης διαστημικών ταξιδιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “The Journal of Clinical Investigation”, παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι αστροναύτες κατανάλωναν περισσότερο αλάτι ορισμένες ημέρες, έπιναν λιγότερο νερό, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία ότι τα αλμυρά τρόφιμα μας προκαλούν δίψα.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι έπιναν λιγότερο νερό, το ρωσικό πλήρωμα εξακολουθούσε να παράγει σχεδόν τις ίδιες ποσότητες ούρων και όπως υποστηρίζουν, μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι οι αστροναύτες έκαιγαν λίπος για να παράγουν υγρά.

Η ιδανική ποσότητα αλατιού που μπορείς να καταναλώνεις μέσα στη μέρα βέβαια, είναι γύρω στα 6γρ., ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.