Μύθος ή αλήθεια; Τελικά παχαίνεις όταν τρως αργά το βράδυ;

Μύθος ή αλήθεια; Τελικά παχαίνεις όταν τρως αργά το βράδυ;

Η συμβουλή που ακούμε συνέχεια από τους διαιτολόγους είναι να τρώμε νωρίς το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Αλλά, η απορία παραμένει: τελικά παχαίνουμε όταν τρώμε αργά το βράδυ;


Η διατροφολόγος Jaime Mass, M.S., R.D., L.D./N. δίνει την απάντηση. «Οι θερμίδες είναι θερμίδες. Αν η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι μεγαλύτερη από την καύση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, ανεξάρτητα από το τι ώρα τρως» εξηγεί η ειδικός.


Αν όμως τρως υγιεινά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, και το βραδινό σου είναι γύρω στις 8, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν τις πιο πολλές θερμίδες της ημέρας κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά το βραδινό τους. Μια μελέτη μάλιστα έδειξε ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων λαμβάνουν το 15% των θερμίδων τους μετά τις 11 το βράδυ.


«Οι άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε αργά το βράδυ όταν έχουν μια αγχωτική ημέρα. Κι εκεί είναι που δημιουργείται το πρόβλημα. Όταν δεν πεινάς πραγματικά και ανταποκρίνεσαι στο στρες, είναι πιθανό να ενδώσεις και να σαμποτάρεις τις υγιεινές προσπάθειές σου» τονίζει η διατροφολόγος.


Σύμφωνα με μία μελέτη του Obesity of Research & Clinical Practice, η κατανάλωση φαγητού λίγο πριν τον ύπνο, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για 24 ώρες. Επίσης, μία έρευνα στο Journal of Clinical Sleep Medicine, δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών υψηλές σε λιπαρά οδηγούν σε ανήσυχο ύπνο. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να καταναλώσεις περισσότερο φαγητό την επόμενη ημέρα για να ενισχύσεις την ενέργειά σου. Σαν γενικό κανόνα, η διατροφολόγος προτείνει να λαμβάνεις το 90% των θερμίδων σου μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα σου αφήσει ένα περιθώριο 150-200 θερμίδες για ένα ελαφρύ βραδινό σνακ.