"Τελικά οι διατάσεις είναι απαραίτητες για το σώμα μου;" Ο ειδικός του YouWeekly.gr απαντά!

Η απάντηση στο πρόβλημά σου!

Ο ειδικός του YouWeekly.gr απαντά σε όλα σας τα ερωτήματα σχετικά με τα θέματα fitness! "Τελικά οι διατάσεις είναι απαραίτητες για το σώμα μου;"

Γρηγόρης Δόγκας

Το ερώτημα έχει ως εξής: Τελικά οι διατάσεις είναι απαραίτητες για το σώμα μου; Πώς ωφελούν και πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να τις κάνω;

Καταρχάς, προτού αναζητήσουμε τον χωροχρόνο στον οποίο θα τοποθετήσεις τις διατάσεις μέσα στην προπόνησή σου, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου μερικές πληροφορίες για τις διατάσεις. Οι διατάσεις είναι μια μορφή σωματικής άσκησης, στην οποία ένας συγκεκριμένος μυς ή μία ομάδα μυών τεντώνεται-επιμηκύνεται, προκειμένου να βελτιωθεί η ελαστικότητά του. Το αποτέλεσμα των διατάσεων είναι ένα αίσθημα αυξημένου ελέγχου μυών, βελτίωσης της ευλυγισίας και διατήρησης του φυσιολογικού εύρους κίνησης των αρθρώσεων (ευκαμψία).

Η επίτευξη των παραπάνω ακολουθείται από πολλαπλά οφέλη τόσο για την απόδοσή σου στην προπόνηση όσο και για τη γενική υγεία σου. Οι διατασικές ασκήσεις θα χαλαρώσουν τους σφιχτούς σου μυς, θα αυξήσουν τη ροή του αίματος και έτσι θα πετύχεις τη σωστή αιμάτωση και ανάπλαση των ιστών. Θα σε ανακουφίσουν από το στρες μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών. Οι ορμόνες αυτές ηρεμούν, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και παρέχουν μια αίσθηση γαλήνης και ευφορίας.

Θα επαναφέρουν τους βραχυμένους-σφιχτούς μυς σου στο φυσιολογικό τους μήκος, θα βελτιώσουν τη στάση του σώματός σου και θα μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού.

Τα οφέλη δεν σταματούν εδώ!

Οι διατάσεις παραμένουν αντικείμενο μελέτης όσον αφορά την ένταξή τους στην προπόνηση. Το American College of Sports Medicine (ACSM) προτείνει την ενσωμάτωση των διατάσεων στην προπόνηση τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα και να στοχεύουν σε όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες.

Ας δούμε τώρα σε ποιο σημείο της προπόνησής σου θα τις εντάξεις. Το αν θα τις τοποθετήσεις στην αρχή, μεταξύ των ασκήσεών σου ή στο τέλος του προγράμματος εξαρτάται από παράγοντες όπως:

Το είδος της διάτασης. Ο όρος διάταση έχει ταυτιστεί με τις στατικές διατάσεις, οι οποίες είναι ένα από τα είδη των διατάσεων. Στον όρο αυτό συμπεριλαμβάνονται οι δυναμικές διατάσεις (περιλαμβάνονται οι ασκήσεις κινητικότητας και οι αιωρήσεις), οι βαλλιστικές διατάσεις (περιλαμβάνουν ταχείες, ρυθμικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις στα όρια της διάτασξς), ιδιοδεκτική νευρομυϊκή διευκόλυνση - PNF κ.ά. Το κάθε είδος έχει τον δικό του σκοπό, όπως για παράδειγμα οι δυναμικές διατάσεις λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια της προθέρμανσης, ενώ οι στατικές ενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας.
Το είδος της δραστηριότητας. Οι απαιτήσεις για δραστηριότητες όπως ο χορός, το μπαλέτο, η γιόγκα, η ενόργανη γυμναστική έχουν διαφορετικές απαιτήσεις στην ευλυγισία σε σχέση με το τρέξιμο, την ποδηλασία ή άλλες πιο δυναμικές δραστηριότητες. Άρα, ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο προπονείσαι;
Ο σωματότυπός σου, οι ικανότητες και οι ιδιαιτερότητες του σώματός σου. Ο καθένας είναι μοναδικός, το σώμα σου μπορεί να ανταποκρίνεται με μεγάλη ευκολία σε κάποιες δραστηριότητες ενώ σε άλλες όχι. Το ίδιο ισχύει και με τις διατάσεις. Είναι καλό να συμβουλεύεσαι τους ειδικούς, να ανακαλύπτεις το σώμα σου και να το φροντίζεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θες να κάνεις γυμναστική αλλά ο καιρός δεν σε αφήνει; Αυτή είναι η άσκηση που μπορείς να κάνεις εύκολα μέσα στο σπίτι σου!